NieuwsMagazine

Wereldkampioen tester worden komt niet uit de lucht vallen

Door: Lisa Gelijns ● lisa.gelijns@mail.com
agiletestingdays
Tijdens de Agile Testing Days in Duitsland is het Nederlandse team ‘The pangalactic gargle blasters’  wereldkampioen testen geworden.
Het team bestaat uit Pascal Dufour, Rob van Steenbergen, Gerard van de Weerd en Klaas Durk Toonen.
Rob Steenbergen, tweede van links op de foto, en ja, ook bekend als hoofdredacteur van TestNetNieuws, was bereid tot een interview…
Rob, gefeliciteerd! De Software Testing World Cup 2016! Hoe voelt dat?
Dit voelt natuurlijk erg goed aan. Ik kan mijzelf nu presenteren als Nederlands, Europees én wereld-kampioen in softwaretesten. We hebben er veel tijd aan besteed het afgelopen jaar en dat was dus niet voor niets.
Jullie team had de Europese cup al binnen, jullie waren het STEC team. Is de opdracht voor de Europese- en de Wereldcup vergelijkbaar?
De opdracht is hetzelfde: test in drie uur een softwareproduct. Het product is natuurlijk een andere dan van de Europese kampioenschap. Vorige keer was het ook een app, weliswaar toen voor iOS, deze keer was het een Android app.
Kun je kort vertellen wat de wedstrijd inhoudt?
Je krijgt drie uur om een product te testen. Aan het begin van de drie uur krijg je uitleg van een product owner over het product, de URL naar de software en kan je vragen stellen. Daarna ga je drie uur aan de slag met je team. Je wordt daarna beoordeeld op gevonden bugs en de kwaliteit en impact van de bugs, een testrapport, de vragen die je stelt en communicatie met de product owner en hoe je als team samen werkt.
Op de site van STWC las ik: ‘Teams can write questions in the chat and Matt Heusser will answer them via live stream. All teams can benefit from all answers.’ Ging het inderdaad zo? En zo ja, heeft dit jullie aanpak nog bepaald?
Er was geen online chatfunctie deze keer, je kon de vragen persoonlijk stellen aan de product owner of aan de technische man tijdens de gehele drie uur. Dus vragen en antwoorden van collega teams gingen dit keer langs ons heen. Tijdens de Europese kampioenschappen vorig jaar was er wel een online chat en ik heb die bekeken, maar 90% van de vragen gingen meer over ‘hoe moet ik het installeren’ dan dat er daadwerkelijk inhoudelijke vragen werden gesteld die ons konden helpen. Dus tijdens onze trainingen, besprekingen en uitvoering hebben we hier geen focus op gehad.
Wanneer werd het spannend? Hadden jullie bijvoorbeeld genoeg tijd om de opdracht uit te voeren?
Eigenlijk werd het pas spannend bij de uitreiking. Eerst de derde plaats, dan de tweede…. En een lange pauze en veel bedankjes, et cetera… De eerste plek…
Tijdens de wedstrijd van drie uur waren we vooral geconcentreerd op onze taken: Erachter komen wat het belangrijkste is om te testen, het maken van de rapportage, feedback vragen en het testen zelf. De opdracht was best wel breed opgesteld en er waren zo veel zaken te onderzoeken dat het onmogelijk was om alles te onderzoeken. Net als in de praktijk eigenlijk; je moet keuzes maken in wat je gaat testen, gebasseerd op risico’s die je ziet. De belangrijkste risico’s eerst testen. Op zich hadden we een redelijk goede coverage uiteindelijk van de gevraagde onderdelen. Een aantal zaken waren we niet aan toegekomen, maar dat zet je dan ook in het testrapport. Het testrapport bevat niet alleen wat je gedaan hebt, maar belangrijk is ook te melden wat je niet gedaan hebt, zodat de maker van de software een goed inzicht krijgt.
Waarom hebben jullie de cup gewonnen? Wat waren jullie sterke punten?
We hebben nog geen feedback gehad van de jury, die komt nog. Wel hebben wij als team een jaar getraind, om voor ons als team de beste werkwijze te vinden. Elke maand zijn we bij elkaar gekomen (we werken niet op dagelijkse basis samen) en hebben in de loop van het jaar onze strategie, specifiek gericht op drie uur testen, aardig bijgeschaafd, zodat we alle vier het beste uit onszelf en uit het team konden halen.

Een aantal punten waarvan ik vind dat dit heeft bijgedragen aan de overwinning:
  • We zijn een team van drie testers en een ontwikkelaar, dat is een mooie combinatie;
  • We werken in sessies van 30 minuten, gevolgd door een stand-up;
  • We hielden alles bij op een mindmap, met de hand getekend;
  • Ons rapport heeft afgelopen jaar meerdere vormen gehad en was al voor 30% klaar als template;
  • We hebben de beste testers van Europa in ons team!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *