NieuwsMagazine

Video review: test automation trends for 2016

Auteur: Gilbert Smulders ● gilbert.smulders@viqit.nl
Zo aan het eind van het jaar is altijd het moment om terug te kijken op het oude jaar. En om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Daarom leek het mij voor deze laatste video review van het jaar wel aardig om beide eens te combineren. Even terugkijken hoe mensen vorig jaar naar 2016 vooruitblikten. En dan natuurlijk kijken of ze gelijk hadden of niet. Daarom ging ik op zoek naar een video met de trends voor 2016. Zo kwam ik uit op de video van Joe Colantonio die in november 2015 de trends in test automation voor 2016 besprak op ØreDev, een Zweedse developers conferentie. Zijn video is hier te bekijken.
De spreker
Joe Colantonio is een Amerikaan die tijdens het najagen van zijn droom om een beroemde gitarist te worden tot de conclusie kwam dat hij een softwaretestautomatisering engineer was. Door inzet van zijn creatieve vaardigheden heeft hij verschillende performance- en automatiseringsoplossingen geïmplementeerd bij bedrijven zoals GTECH, OneBeacon, VeriSign en GE. Daarnaast is hij oprichter van de blog joecolantonio.com en de podcast TestTalks. Daarin probeert hij mensen en organisaties te helpen succesvol te zijn met testautomatisering.
De presentatie
Joe begint zijn presentatie over hoe hij zich continu blijft ontwikkelen. Zo luistert hij veel TestTalks en bekijkt hij de trends op Indeed.com, Google trends, GitHub en Industry reports. In de ontwikkelingen die hij daar ziet, probeert hij zich te verdiepen. Hieruit heeft hij ook de trends voor 2016 gedestilleerd. De belangrijkste trend die hij ziet, is DevOps. Waar op het moment van de conferentie nog het merendeel Agile is, voorziet hij een doorontwikkeling richting DevOps. Daarbij wordt testen steeds minder een rol en steeds meer een taak die door het hele team uitgevoerd kan worden. Ook wordt de ‘Shift Left’ gemaakt. Het eerder vinden van fouten. Een ontwikkeling richting TDD/BDD helpt daarbij. Door gewenst gedrag te beschrijven voordat de software wordt gebouwd, worden fouten in de requirements al heel vroeg gevonden.
Een andere grote lijn in de trends is de beweging richting Continuous Integration en Continuous Delivery. Door het hanteren van dezelfde tools voor ontwikkelen en testen wordt de samenwerking tussen ontwikkelaars en testers verbeterd. Dat leidt tot hogere kwaliteit en snellere opleveringen. Waar voorheen functionele test tools zoals QTP veel werden gebruikt, is nu Selenium de meest gebruikte tool. Samen met tools zoals VisualStudio, Java en Eclips, welke meer geintegreerd zijn in de ontwikkelstraat. Ook tools als Chef en Pupet worden steeds vaker gebruikt. Voor virtualisatie en containerisatie worden tools als Vagrant en Docker steeds vaker gebruikt. Joe tipt de luisteraars ook om programmeertalen zoals Java, Python en .NET te leren.
De laatste grote lijn in de trends is de verandering in test doelen. Waar voorheen functionaliteit van software erg belangrijk was, wordt er nu veel meer gekeken naar andere facetten van testen. Zo wordt bijvoorbeeld bij GUI testen steeds meer gebruik gemaakt van ‘Image to Image comparison’. Waar bij functionele testautomatisering het principe wordt gehanteerd ‘niet gespecificeerd is niet getest’, wordt bij ‘Image to Image comparison’ alle verschillen gevonden, ook hetgeen niet vooraf was bedacht. De tools hierin worden steeds beter waardoor deze methode ook steeds vaker wordt gebruikt. Daarnaast zal door ‘Internet Of Things’ ook steeds vaker andere zaken dan software getest moeten worden. Naast het testen van API’s zal dan ook veel ‘hardware’ getest moeten worden die met de API’s moeten samenwerken. Daarbij zullen ook Performance en Security steeds belangrijker worden. Dit omdat er steeds meer data het internet over gaat. Deze data moet snel geprocessed kunnen worden en uiteraard moet dit veilig gebeuren. Voor Security testen is tooling zoals Fiddler en OWASP erg in opkomst.
Nu de praktijk
De trends die Joe noemt zijn misschien wat makkelijk gekozen. Immers DevOps timmert al langer aan de weg. Daarbij zijn CI en CD bekende termen. Ook TDD en BDD zijn al langer in opkomst. Toch moet ik concluderen dat veel van wat Joe noemt nu bij mijn opdracht steeds meer in de praktijk wordt gehanteerd. Ook wij hebben een nieuwe stap in DevOps gemaakt met stappen richting CI en CD. We hebben BDD geintroduceerd en gebruiken daar Selenium voor als tool, maar ook meer development tools zoals IntelliJ. Ook tooling zoals Docker en Pupet zijn trending onderwerpen op onze werkvloer. De samenwerking tussen ontwikkelaars, testers en beheerders is continu aan het verbeteren. Daarbij helpt het gebruik van dezelfde tools.
Op mijn opdracht speelt het IoT nog niet echt. Dat komt omdat wij in een ander werkveld bezig zijn. Ook het ‘Image to Image compare’ hebben wij nog niet echt ontdekt. Ook dit is nog niet echt iets dat ons toegevoegde waarde levert. Wel hoor ik steeds vaker om mij heen dit soort zaken voorbij komen. Het zijn dus echt wel zaken die steeds meer in opkomst zijn. Wat mij betreft heeft Joe de juiste dingen voorspeld. Misschien is het wat eenvoudig gevonden, maar zijn aanpak bevalt mij wel. Bekijk welke zaken trending zijn op diverse forums en carrièresites en ga daarmee aan de slag. Op die manier blijf je altijd bij met de nieuwste ontwikkelingen.
Bekijk de video hier

2 reacties

  1. De video is er helaas niet meer:
    “This video is no longer available because the YouTube account associated with this video has been terminated.”…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *