NieuwsMagazine

De kijk van Kees op exploratory

Auteur: Kees Blokland ● kees.blokland@polteq.com
Kees Blokland
Dit keer een kijk op exploratory testen. Om in vorm te blijven tijdens business trips ren ik weleens een rondje om het hotel. Tijdens een verkenning laatst in Shenzhen vond ik in de buurt een heuvelachtig park waar ik een stukje omhoog rende. Een weg zonder auto’s en met een belofte aan mooie uitzichten over de stad! Mooi doel voor een wat langere ronde in het weekend.
 
Test casespecs
Zo gezegd, zo gedaan: ik ging die weg maar eens testen op mooie uitzichten! Op basis van de specificatie (plattegrond van de weg) bepaalde ik mijn testgeval:
Test description:
·      put on running shoes
·      carry drinking water
·      go to hill road
·      follow the road upwards
Expected:
·      nice view over Shenzhen at top of road
Ik liep naar de ingang van het park en volgde de weg omhoog. Na een tijdje zag ik een pad naar rechts: zou daar ook een uitzichtpunt te vinden zijn? Mijn plan was om gewoon de weg omhoog te volgen, maar ik ben toch wel nieuwsgierig: zonde om een kans op een mooi uitzicht voorbij te laten gaan. Het pad door de struiken was eerst vlak, maar ging daarna steeds steiler naar beneden. Ik besloot om te keren, hier ging ik geen uitzicht vinden.tak1
LOG:
·  found the hill road
·  nice countryside!
·  went up hill
·  after a while: a path
·       explore: is here a view too?
·       result: no
Onderweg viel het me op dat mensen met grote drinkwatercontainers aan het sjouwen waren: met lege omhoog en met volle naar beneden. Het mysterie ontrafelde zich vanzelf: ze tapten vers bronwater uit de heuvels!
LOG:water
·   found the hill road
·   nice countryside!
·   went up hill
·   explored a path, no view
·   hey what is happening here?
Inmiddels zat ik hoog genoeg om al wat van de gebouwen van Shenzhen te zien. Het ging nog steeds omhoog, dus het hoogste punt was nog niet bereikt. Hé, een afslag: die stond niet op de kaart, de specificaties waren kennelijk niet compleet. In beide richtingen ging de weg omhoog, ook via de onbekende tak dus. Ik vermoedde daar een extra uitzicht te vinden, dus ging ik linksaf, steil omhoog. Resultaat: dit was zeker de moeite waard met alvast een mooi uitzicht over een deel van de stad op de plaats waar de zijweg doodliep. Nadat ik van het uitzicht had genoten liep ik terug naar de splitsing.uitzicht1
LOG:
·  found the hill road
·  nice countryside!
·  went up hill
·  explored a path, no view
·  a road not on the map
·       explore: nice view found!
·       but dead end too
De weg liep nog enkele kilometers verder omhoog totdat het wat vlakker werd. Volgens de ‘specificaties’ was hier het hoogste punt in de buurt, waar ik het mooiste uitzicht verwachte. Opnieuw stuitte ik op een pad dat niet in de specs stond: een net aangelegd betonnen wandelpad omhoog. Omdat die nog een flink stuk omhoog ging, lag het voor de hand om die te volgen. Inderdaad bereikte ik het hoogste punt van het park!
zijweg
LOG:

·  found the hill road
·  nice countryside!
·  went up hill
·  explored a path, no view
·  explored side road: view found!
·  side path goes to top
·       not on the map
Helaas was het paviljoen met rondom zicht nog niet opgeleverd: er werd druk aan gewerkt de noordkant was geblokkeerd…. Na het toepassen van een kleine work-around (over het bouwmateriaal klimmen) vond ik dan aan de zuidkant mijn mooie uitzicht!
topLOG:
·  found the hill road
·  nice countryside!
·  went up hill
·  explored a path, no view
·  explored side road: view found!
·  side path goes to top
·       not on the map
·       north side view blocked
·       south side view available
Tevreden keerde ik om en rende over de weg de heuvel af en dribbelde daarna terug naar het hotel.
Dit loopavontuur vond ik een leuke metafoor voor de onmisbaarheid van exploratory testen en ook voor test cases die de plank mis kunnen slaan.
LOG:
Hill top would NOT be found without explorationLearnt extra things about the road on the hill and found additional nice view point!’
uitzicht2
bord

één reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *