NieuwsMagazine

Video review: Survival Techniques for Testers: Beyond the T-shaped Tester

Auteur: Gilbert Smulders ● gilbert.smulders@viqit.nl
Het T-shaped en π-shaped professional principe bestaat al veel langer. Maar met de opkomst van DevOps komt de vraag naar T-shaped professionals weer steeds vaker naar voren. Zo ook bij mijn huidige opdracht. Omdat ik wist dat Derk-Jan de Grood samen met Jan Jaap Cannegieter hier een workshop over hadden gegeven op Eurostar en TestNet ben ik op zijn blog gaan kijken. Daar stond ook de Eurostar webinar met de resultaten van beide workshops. Deze webinar leek mij ook een goede voor de video review van dit kwartaal.
De webinar heeft de titel ‘Survival Techniques for Testers: Beyond the T-shaped Tester’. Deze kun je hier bekijken. Via de Eurostar Huddle worden regelmatig webinars aangeboden. Deze kun je live volgen of achteraf terug kijken. Allerlei onderwerpen worden aangesneden door diverse bekende en minder bekende sprekers.
De sprekers
Deze webinar wordt gepresenteerd door Derk-Jan de Grood en Jan Jaap Cannegieter. Derk-Jan is al jaren een bekende spreker op bijvoorbeeld onze TestNet evenementen. Hij werkt voor Valori als Senior Test Consult en Agile adviseur. Hij probeert via zijn presentaties en workshops testers te enthousiasmeren en het testvak verder te professionaliseren. Jan Jaap is ook een bekende spreker. Tegenwoordig werkt hij als Jan Jaap bij Squerist zoals hij het zelf omschrijft. Naast het testvak heeft Jan Jaap zich gespecialiseerd in requirements-engineering.
De presentatie
Derk-Jan en Jan Jaap beginnen met het schetsen waar wij als testers vandaan komen en welke ontwikkelingen we de afgelopen jaren hebben meegemaakt. Daarbij behandelen zij de testers pyramide zoals vroeger ons ontwikkel pad er uit zag. Ook het TestNet jubileum boek ‘Bepaal je koers’ halen zij aan. Immers, daar stond al geschetst hoe de oude rollen vertaald kunnen worden naar de huidige gevraagde rollen in de markt. Zij besluiten de terugblik met de waarschuwing geen test-dinosaurus te worden.
Ze vervolgen de presentatie met een toelichting op de T-shaped en de π-shaped professional. De T-shaped professionals zijn zowel specialist als generalist zijn. Er bestaan meerdere soorten T’s. Van meer specialist naar meer generalist. De π-shaped professional heeft daarnaast nog een tweede specialisme opgebouwd. Omdat zij graag wilden weten welke tweede specialisme het meest voor de hand ligt, organiseerde Derk-Jan en Jan Jaap op zowel Eurostar als TestNet een crowd session met dot-voting om dit te inventariseren
Na afloop van de workshops hebben zij de balans opgemaakt. De meest gekozen tweede specialisme van een tester is testautomatisering. Daarnaast scoren ook programmeren, requirements-engineering, domeinkennis en scrum-master goed als tweede specialisme. Van deze specialismen geven zij ook aan welke kennis en kunde hiervoor nodig is.
Ten slotte geven zij aan dat jij nu aan zet bent. Jij zult een keuze moeten maken welke stappen je gaat ondernemen om geen test-dinosaurus te worden. Daarbij moet je kijken naar wat je leuk vindt, waar je goed in bent en waar een toekomst ligt. Waar deze drie elementen bij elkaar komen, vind je het grootste succes. Ook geven zij tips hoe je dit tweede specialisme moet ontwikkelen. Dat is een kwestie van doen, leren en profileren. Ook voor het profileren geven zij nog een paar tips.
Mijn bevindingen
Het concept van de T-shaped en de π-shaped professional kende ik al langer. Wat dat betreft vertellen Derk-Jan en Jan Jaap niets nieuws. Dat pretenderen zij overigens ook niet. Ik vind het handig om te zien welke mogelijkheden er liggen en welke kennis en kunde daarvoor benodigd is. Met name het overzicht, waarbij wat je leuk vindt, waar je goed in bent en waar de mogelijkheden liggen, vind ik een sterk punt. Dit kan mensen echt helpen om een goede keuze te maken in hun ontwikkeling. Dat ontwikkeling ook vooral een kwestie van doen is, is een principe wat ik al veel langer hanteer.
Al met al heeft de presentatie van Derk-Jan en Jan Jaap mij weer wat handvatten gegeven voor mijn eigen ontwikkeling. Ook kan ik mijn collega’s weer wat verder helpen in het maken van keuzes in hun ontwikkeling. Dus zeker een waardevolle webinar om te bekijken.
Bekijk de webinar hier

één reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *