NieuwsMagazine

Video review: Growing specialist skills in Agile teams

Auteur: Gilbert Smulders ● gilbert.smulders@viqit.nl
Gisteren was ik op een informatieavond voor het voortgezet onderwijs van mijn zoon. Daarin kwam ook een vak naar voren waarin ik zelf nooit les heb gehad; Audiovisueel. Volgens de leraar is audiovisueel de taal van de tegenwoordige tijd. Deze taal vond de leraar net zo belangrijk als Engels, Frans en Duits. Eigenlijk zit daar wel een kern van waarheid in. Als je een boodschap over wil brengen, zijn audiovisuele middelen erg belangrijk. Ook binnen het TestNetNieuws redactieteam is dit een tijdje terug (h)erkend. Daarom presenteren we nu een nieuwe rubriek: de video review. In deze rubriek gaan we periodiek een video over testen bespreken.
De eerste video is de AST webinar ‘Growing specialist skills in Agile teams’ van Katrina Clokie. Deze kun je hier bekijken. De Association for Software Testing is een beroepsvereniging vergelijkbaar met TestNet met leden in meer dan 50 landen. Zij organiseren onder andere de CAST conferenties. De keynotes en presentaties die tijdens CAST gegeven worden zenden ze al een paar jaar uit op hun YouTube kanaal. In 2015 zijn ze ook begonnen met het geven van webinars die live gevolgd kunnen worden of later bekeken via het YouTube kanaal.
Katrina Clokie
De meest recente webinar is die van Katrina Clokie. Zij is verantwoordelijk voor de coaching van een team van meer dan 20 testers bij de Bank of New Zealand. Ze levert een actieve bijdrage aan de internationale testgemeenschap als redacteur van het blad Testing Trapeze, mentor bij Speak Easy, medeoprichter van MeetUp We Test workshops, spreker op internationale conferenties en frequent blogger en twitteraar. Helaas is de video van niet al te beste kwaliteit. De webinar wordt in het begin gepauzeerd door andere audio invloeden. Doordat de sheets wel gewoon doorlopen gaan haar verhaal en het ondersteunende materiaal uit sync lopen. Daardoor is het verhaal soms wat lastig te volgen. Toch komt de grote lijn van haar verhaal wel duidelijk naar voren.
De presentatie
Zij start haar pleidooi over het vergroten van specialistische vaardigheden in Agile teams met een vergelijk naar het tv-programma Survivor. Dit is een programma waarbij mensen op een onbewoond eiland in een team moeten samenwerken om te overleven en een grote som geld te winnen. Zij haalt één van de kandidaten naar voren; Ozzy. Hij is een goede visser in het team. Zijn positie staat gezien zijn specialiteit niet ter discussie. Hij wil zijn kennis ook niet delen met anderen omdat daarmee zijn positie wankel wordt. Hij heeft ook niet de behoefte om zijn vaardigheden verder te ontwikkelen omdat hij daar niet de noodzaak in ziet.
Daarna verlegt Katrina haar verhaal naar de afdeling binnen de Bank of New Zealand waar zij werkzaam is. Daar werken ze met Agile delivery teams. Binnen die teams is ook altijd een tester vertegenwoordigd. De uitdaging waar zij tegenaan liep, is hoe je ervoor zorgt dat die testers zich blijven ontwikkelen in het testvak. Dit is een uitdaging die vast ook voor anderen herkenbaar is. Bovendien wil je niet dat iedere tester zelf gaat uitvinden hoe zij dingen moeten aanpakken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld hoe je Mobile Apps moet testen, of hoe je een securitytest moet aanpakken. Om de ontwikkeling van testers te faciliteren onderscheidt zij twee belangrijke onderdelen.
Ten eerste heeft zij het over het creëren van een community. Een community omschrijft zij als een gevoel. Dit gevoel ontwikkelen kost tijd. Binnen haar afdeling zijn 25 testers verspreid over verschillende delivery teams. In totaal zijn er ongeveer 150 mensen werkzaam op die afdeling. Om ervoor te zorgen dat die testers elkaar weten te vinden wordt er wekelijks een social talk met gebak georganiseerd. Daarnaast wordt er wekelijks een nieuwsbrief rondgestuurd naar de testers met diverse updates. Een ander instrument dat Katrina heeft ingesteld zijn de maandelijkse kennis sessies. Daarbij werken ze in paren om van elkaar te leren. Die paren werken een uur samen waarbij de eerste tien minuten worden besteed aan een introductie. Daarna laat de eerste tester zien hoe diegene zijn testen doet. Vervolgens gaat de andere tester dat zelfde kunstje herhalen. De laatste tien minuten worden besteed aan een evaluatie. Op deze manier leren ze echt hoe anderen zaken aanpakken. Dit soort kennis sessies blijken beter te werken dan demo’s.
Het tweede onderdeel is het leveren van support. Om dit te realiseren heeft Katrina een servicemenu opgesteld voor coaching. Als iemand een ontwikkelbehoefte heeft, wordt er een ontwikkelplan opgesteld. Dit plan bestaat uit een aantal stappen, zodat de medewerkers stapsgewijs de gewenste ontwikkeling door kunnen maken. Een andere support instrument dat ze heeft georganiseerd is een intern testevenement. Daarbij heeft zij interne en externe sprekers gestrikt om hun visie op het testen te geven. Doel van dit testevenement was het opbouwen van kennis en het organiseren van een bredere community. Ze sluit af met de slogan: laat gaan wat je bent en wordt iets dat beter is.
Conclusie
Op zich is het interessant te horen hoe je kunt organiseren dat testers zich kunnen blijven ontwikkelen op het testvak binnen hun Agile teams. Het lijkt misschien wat strijdig met de Agile gedachte dat alle teamleden developpers zijn. Echter, om testcompetenties te verbeteren is dit een prima aanpak. Daarnaast kunnen varianten bedacht worden om de Agile teamleden onderling te laten ontwikkelen. Dat kan bijvoorbeeld via de cross-discipline pairing. Laat de bouwers maar eens aan de testers zien hoe zij unittesten aanpakken. En andersom hoe testers een functionele test aanpakken. Dit zorgt voor een waardevol wederzijds begrip van elkaars werk. Welke weer zorgt voor een beter functionerend team. De gedachte van Katrina is dus goed toepasbaar op de verschillende facetten van groei binnen Agile teams.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *