NieuwsMagazine

Van de redactie: Extra aandacht voor ‘het lezen’

Auteur: Rob van Steenbergen ● redactie@testnet.org
25062013 foto Robvs2Ik heb een appartement geboekt in Zuid-Frankrijk. Heerlijk aan de kust voor twee weken. Dit weekend kreeg ik het papierwerk binnen: huurcontract, condities en een routebeschrijving. Met het oog op de vakantie waar ik graag voorpret aan beleef vulde ik het huurcontract in. Ik had nog een vraag over de aankomstdatum en stuurde een mail. Ondertussen bekeek ik alvast de condities. Een zin viel mij op: ‘Wij wensen u een aangenaam verblijf in ons appartement, waarbij u zich niets hoeft aan te trekken (letterlijk en figuurlijk)…’ Vervolgens controleerde ik de website… Ja, een naturistencomplex… Aha… En ik ben geen naturist. Wat mij betreft einde vakantiepret.
Het staat op hun website, niet in de titel van de beschrijving, maar in één zin tussendoor, dat er een naturisten appartementencomplex ‘x’ is. Later in de alinea staat dat zij gevestigd zijn in appartementencomplex ‘x’. Is dit misleiding? Ik denk het niet. Als ik het zo nalees met in mijn achterhoofd deze nieuwe kennis, komt het duidelijk over en is de tekst dus prima geschreven. Ik denk dat mensen die op zoek zijn naar een appartementencomplex waar men zijn ‘spel vrijuit’ kan laten gaan, dit meteen oppakken.
Dus is het een kwestie van slecht lezen? Ja, zult u misschien zeggen. Maar toch pleit ik voor een ander perspectief op deze vergissing. Het is één van die fouten in de hersenen die de mens van nature heeft. Een blinde vlek die ontstaat door bepaalde verwachtingen die je hebt. Ik zocht naar een fijn appartement aan zee in Italië of Zuid-Frankrijk en vond er een. Beschrijving goed, mooie foto’s, goede prijs. Ik las wat ik wilde zien, iemand met een andere insteek zou het anders lezen. Dit soort van blinde vlekken noemt men ‘intuïtieve vooringenomenheid’. In het Engels ‘bias’.
Aangezien dit ingebakken zit in onze hersenen (ja, niet alleen in die van mij), is het weer een bewijs dat communiceren via het geschreven woord zeer gebrekkige resultaten kan opleveren. En fouten maken door ‘slecht lezen’ kan behoorlijk worden afgestraft. Dus bewust blijven van wat je leest en daar meer aandacht aan besteden is het advies. Is wat je leest belangrijk? Lees het twee keer, wacht eventueel nog een dag en lees het opnieuw. Als tester helpt het je goed om je in te leven in een andere discipline: Waar denkt (bijvoorbeeld) een beheerder aan? Aan onderhoud,  connectiviteit met zijn software, het monitoren van bepaalde aspecten. En lees dan het document nog eens met dit in het achterhoofd. Waarschijnlijk zullen andere zaken meer opvallen in het betreffende document dan je opgevallen was bij het eerste lezen.
Zo. Nu kan je je alvast mentaal voorbereiden op ons mooie blad van het najaar (of lees eerdere publicaties), bedenk welk artikel belangrijk voor je is en neem een paar weken om van het prachtige blad te genieten. Heb je twijfels over een bepaalde interpretatie van het artikel? Vraag het eens aan de auteur, of  publiceer hier je eigen ideeën, voortbordurend op wat je gelezen hebt.
En nu dan weer genoeg promotie van TestNet Nieuws; terug naar het verloop van mijn eigen vakantiesores. Ik ga nog steeds op vakantie naar dezelfde plek. Na navraag blijkt het in oktober geen enkel probleem te zijn: ‘Misschien zie je hier nog wel een enkele diehard rondlopen die absoluut de wind aan zijn spel wilt voelen.’
Fijne vakantie voor als je nog gaat en tot ziens op het najaarsevenement!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *