NieuwsMagazine

De leukste/ergste testervaring van… Patrick Koole

Patrick Koole
Voor de rubriek ‘mijn leukste of ergste testervaring’ hebben we deze keer Patrick Koole gevraagd naar zijn belevenissen.
Wat is jouw leukste/ergste testervaring?
Ik heb niet echt een hele leuke of erge testervaring in mijn test carrière meegemaakt. Wel heb ik een situatie meegemaakt die ik persoonlijk wel grappig vind. De klant was namelijk sneller dan dat ik was….
 Wanneer speelde dit zich af?
Dit speelde zich af toen ik bij een verzekeringsbedrijf was ingezet als testanalist. Dit zal plaats hebben gevonden in de periode 2010/2011.
Kan je ons wat meer vertellen over deze ervaring?
We waren een aantal maanden bezig geweest om het proces van het aanvragen van verzekeringen te automatiseren. Voorheen kwamen alle aanvragen in een mailbox en van hieruit werden de aanvragen dan in de backoffice systemen geklopt. Doormiddel van de nieuwe software zouden de aanvragen rechtstreeks in de backoffice systemen worden gezet.
Na deze maanden waren de reisverzekeringen klaar om naar productie te gaan. Dit was een spannend moment voor het project. We zouden om  één uur ‘s nachts naar productie gaan, want dan werden er toch geen aanvragen gedaan volgens de statistieken. Vervolgens moest er een productie verificatietest gedaan worden, waarbij we de lay-out wilden bekijken en uiteindelijk een aanvraag gingen doen. Ik had me vrijwillig aangeboden om samen met beheerders en managers die nacht de applicatie live te brengen. Wat is er tenslotte leuker dan de applicatie live zetten waar je zelf een aantal maanden aan hebt gewerkt!
De installatie liep niet helemaal vlekkeloos, maar een half uurtje later dan gepland was het eindelijk zo ver dat de verificatietest van start kon gaan. Ik logde op de omgeving aan en ging wat gespannen rondklikken in de aanvraag van een reisverzekering. De managers hadden zich achter mijn bureau opgesteld om mee te kijken. Ik ging nog een aantal keren heen en terug om ook de aanvullende dekkingen te controleren.
Ineens zei een van de beheerders dat hij mijn aanvraag binnen zag komen. Ik zei dat ik nog helemaal niets heb aangevraagd. Na een snelle check kwamen ze er achter dat er ‘s nachts toch echt een klant een aanvraag had gedaan, eerder dan ik! De aanvraag van die klant werd zorgvuldig nagekeken of die helemaal goed was gegaan. Op dat moment was ik nog wel op productie aan het rondkijken maar alle managers waren nu bij de beheerder over zijn schouder aan het meekijken. Is de aanvraag wel helemaal goed in de systemen terecht gekomen…. Na een uurtje testen waren we er uit; de test en de aanvraag waren goed gegaan en het was tijd voor bubbels! Uiteindelijk hebben we deze klant nog een bloemetje toegestuurd!
Waarom is dit jouw leukste/ergste testervaring?
Eerst stonden er vijf tot zes man achter mijn beeldscherm gekluisterd om te kijken of het er allemaal goed uit zag, maar op het moment dat de productie aanvraag binnen kwam stonden ze allemaal bij de beheerder. Ik moest van binnen toch wel even lachen… de klant was sneller dan ik!
Wat heb je er van geleerd en wat zou je nu anders doen?
Ik heb geleerd dat de doelgroep waarvoor de applicatie is geschreven zelf toch echt de beste testers zijn.
Aan wie geef je deze rubriek door?
Frank Snaterse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *