NieuwsMagazine

Uitdagingen Test Tool Management

Blog deel 1
TestNet TTM Werkgroep

Auteur: Otman Zemouri ● zemouri@gmail.com

Redactie: Frits van Iddekinge en Paul Beving


Vanuit de werkgroep Test Tool Management zijn we onder andere bezig om meer aandacht te geven aan testtoolmanagement en hoe dit zo efficiënt en effectief mogelijk kan worden toegepast. In deze meerdelige blogserie delen collega’s uit de werkgroep hun ervaringen in verschillende testrollen.

Testblog 1 – Mijn reis als testconsultant: het kiezen van de ‘perfecte’ testtools
Als gepassioneerd testconsultant heb ik door de jaren heen een schat aan ervaring opgedaan in de complexe & dynamische wereld van testtoolbeheer (test tool management). In mijn testcarrière heb ik talloze uitdagingen bij de selectie van testtools ervaren. Hieronder deel ik graag enkele voorbeelden.

Uitdagingen bij testtoolselectie
In het dynamische veld van testtoolselectie, waarin de behoeften van organisaties variëren, ben ik geconfronteerd met uiteenlopende uitdagingen. Deze worden nog eens vergroot door de voortdurende evolutie van technologische mogelijkheden. De selectie van de juiste testtools is niet alleen een essentiële stap in het waarborgen van softwarekwaliteit, maar ook een proces dat doordrenkt is met uitdagingen.
In de loop van mijn carrière heb ik bij verschillende organisaties de volgende uitdagingen aan den lijve ondervonden:

  1. Onduidelijke behoeften: Bij een softwarebedrijf werd ik geconfronteerd met een situatie waarin de teams niet unaniem waren in hun verwachtingen van een testtool. Sommigen benadrukten dat testautomatisering heel belangrijk was, terwijl anderen de voorkeur gaven aan uitgebreide rapportagemogelijkheden. Een diepgaande behoeftenanalyse hielp om deze diversiteit te begrijpen en uiteindelijk een tool te kiezen die aan alle eisen voldeed.
  2. Overweldigende keuzes: Bij een project binnen de overheid werd ik geconfronteerd met de
    overweldigende diversiteit aan beschikbare testtools. Door een gedetailleerde lijst van vereisten op te stellen kon ik de keuzes beperken tot een select aantal dat het beste paste bij de behoeften van het team.
  3. Kosten: Bij een financiële dienstverlener was het in het kaart brengen van de kosten een cruciale eerste stap. Het management had een duidelijk budget in gedachten en door dit vooraf te weten konden we gericht zoeken naar tools die binnen de financiële grenzen pasten.
  4. Complexiteit: Tijdens een project bij een retailorganisatie merkte ik dat het (test)team moeite had met de complexiteit van een gekozen testtool. Training en ondersteuning waren hier essentieel om de tool effectief te kunnen implementeren en te kunnen gebruiken.

Mogelijke oplossingen voor uitdagingen bij testtoolselectie
Zoals hierboven genoemd is de selectie van de juiste testtools vaak een complexe onderneming. Na het verkennen van de uitdagingen die ik als testconsultant heb ondervonden bij de selectie van testtools, gaan we nu dieper in op concrete oplossingen die in de praktijk hebben gewerkt, zijn getest en zijn bewezen in diverse organisatiecontexten.

  1. Behoeftenanalyse: Bij het eerdergenoemde softwarebedrijf organiseerden we workshops om de teams samen te brengen en hun verwachtingen te bespreken. Dit resulteerde in een gedeelde visie op wat de ideale testtool voor het bedrijf moest bieden.
  2. Requirements: Binnen de overheid heb ik een gedetailleerde lijst van functionele en technische requirements opgesteld, waarbij ik specifieke aspecten waaronder netwerkcompatibiliteit en schaalbaarheid benadrukte. Dit maakte de keuze voor een testtool die voldeed aan de technische eisen van de omgevingsinfrastructuur veel eenvoudiger.
  3. Budgetbewustzijn: Bij een financiële dienstverlener hielden we als (platform) team voortdurend het budget en en het gehele kostenplaatje in de gaten. Dit stelde ons in staat om tijdens de selectieprocessen snel tools af te wijzen die financieel niet haalbaar waren.
  4. Complexiteitsbeheer: Tijdens het project bij een retailorganisatie hebben we intensieve
    trainingssessies georganiseerd en continu ondersteuning geboden om het team vertrouwd te maken met de gekozen tool. Dit verminderde de complexiteit en vergrootte de acceptatie binnen het team.

Tot slot: Aanvullende tips voor succesvolle testtoolselectie
Naast de praktijkvoorbeelden zijn hier nog enkele aanvullende tips:

  • Overweeg het huidige testproces: Bij een project waaraan ik heb meegewerkt hebben we een testtool geselecteerd die naadloos integreerde met de bestaande CI/CD-pipelines. Dit vergemakkelijkte de acceptatie door het team aanzienlijk.
  • Houd rekening met budgetoverwegingen: In een ‘green field’ project waar budgetten beperkt waren, hebben we open source testtools overwogen, wat resulteerde in aanzienlijke kostenbesparingen.
  • Controleer de geschiktheid van het team: Bij een multinational hebben we een gebruiksvriendelijke testtool geïmplementeerd, waardoor teams met diverse technische achtergronden snel bekwaam werden in het gebruik ervan.
  • Zorg voor duurzaamheid: In een technologiebedrijf hebben we gekozen voor een modulaire testtool die gemakkelijk kon worden aangepast aan veranderende behoeften, waardoor de tool flexibel genoeg was voor toekomstige uitbreidingen.

Door deze praktijkgerichte benaderingen te volgen slaagde ik erin gedeeltelijk controle te behouden over de uitdagingen bij de testtoolselectie. Uiteraard vereist dit veel geduld en vastberadenheid.

In de volgende blog meer over uitdagingen rondom test tool management. Wil je meer weten over test tool management of ben je bereid om bij te dragen aan kennis over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *