NieuwsMagazine

Thema-avond Agile testen door ogen andere disciplines

Redactie: Gerben de la Rambelje
Auteur: Fred Steenbergen  ●  suzefred@gmail.com  ●  https://www.facebook.com/fred.steenbergen
fred
Ik ben weer op een TestNet-meeting.Vanwaar die ‘Toeval’? Vanwege de foto van de hond. Op de een of andere manier blijkt dit thema overal tevoorschijn te komen. Mijn vrouw was onlangs bij een concert van Depeche Mode, waarbij ze tijdens het hele nummer van Precious beelden lieten zien van honden. Ik ben nu bij TestNet en het eerste wat ik zie, is een dia van een hond met pups.
Normaal gesproken niet zo interessant waarschijnlijk. Honden, nou en? Maar dan moet je weten dat ik deze ochtend vrij had genomen van mijn werk om met nog een aantal vrijwilligers pallets vol te bouwen met benches en bigbags met dekens. Deze gaan morgen op transport naar Bosnië, waar ik zelf volgend jaar ook weer een paar keer naartoe ga om mee te helpen bij het steriliseren van (zwerf)honden en les te geven op scholen. Dat is hoe ik mijn vrije tijd besteed.
‘Overdag is Fred tester, in zijn vrije tijd is Fred vrijwilliger van Stichting Dierenopvang Bosnië’, zou Jambers zeggen.
Nadat de pallets volgeladen zijn, ga ik alsnog naar mijn werk waar ik de Tester mag uithangen. En met veel plezier, mag ik wel zeggen. Maar ook hier moet ik op tijd weer weg, want deze avond staat de TestNet Thema-avond op het programma met het onderwerp ‘Agile testen door de ogen van andere disciplines’.
Remi-Armand Collaris geeft met ‘De T-shaped tester, welk steentje draag jij bij?’ de aftrap en maakt er twee mooie verhaallijnen van, een sprookje over de soepsteen aan de ene kant en de praktijk aan de andere kant.
Elk persoon (in een Scrumteam) heeft een bepaalde rol, maar waar eigenlijk juist behoefte aan is, is aan T-shaped-people. Geen testers die alleen maar kunnen testen of juist ontwikkelaars die alleen maar kunnen ontwikkelen. We zoeken mensen die een kerncompetentie hebben, maar ook werk daarbuiten kunnen doen. Rollen verdwijnen. Je kunt je niet meer verschuilen achter het feit dat iets ‘je rol’ niet is, we zijn allemaal verantwoordelijk voor het eindresultaat. Daarentegen zijn er misschien wel ‘brandweermannen’, personen die gespecialiseerd zijn in een bepaald iets en tijdelijk aan een team worden toegevoegd als dat nodig is (‘om de brand te blussen’), maar daarna weer terug gaan naar een soort pool als dat werk klaar is. Wat doen die als er geen brand is? Kaarten? Kan, maar ze voeren ook controles uit, zoals in winkelcentra enzovoort. Ik kijk automatisch naar mezelf en zie mezelf in Bosnië staan. Ik ben daar het manusje-van-alles. Ik ga mee als ‘klusjesman’, maar sta er ook niet raar van te kijken als ik juist een infuus hoog moet houden of flyers uit sta te delen aan de bevolking. Ik ga er eens over nadenken of we in Bosnië eigenlijk niet gewoon volgens Scrum aan het werk zijn…
T-shape
Een andere stelling die geplaatst werd en waar je best wel eens met een aantal mensen over kan babbelen is ‘Testgevallen zijn betere requirements, dan requirements’. Het heeft mij in ieder geval aan het denken gezet en ik kan hier wel wat mee. Het roept ook veel vragen bij me op, maar het idee erachter zie ik wel zitten.
En om met de woorden van Remi te eindigen: ‘Vind je eigen steen om een fantastische soep te maken.’
In de pauze ontmoet ik Gerben de la Rambelje. We hebben het over ons vak en we komen wederom tot de conclusie dat het een mooi vak is.
Na de pauze zijn Jeanine en Pim, van Bol.com aan de beurt. Vlak voordat ze beginnen, plaats ik een bericht op Facebook:
‘Sessie 2 @TestNet. Bol.com… Toeval?’, samen met deze foto:
bol
Waarom weer die ‘Toeval’? Omdat ik Bol.com regelmatig promoot vanuit de stichting waar ik vrijwilliger voor ben. Het is voor ons namelijk een van de manieren waarmee we fondsen werven voor ons werk. Via het partnerprogramma van Bol.com. We zijn blij met bol.com. En nu komen Jeanine en Pim van Bol.com wat vertellen over hun werk in combinatie met Agile.
De presentatie van Jeanine en Pim is leuk opgezet. In plaats van zomaar een presentatie waarbij de kans bestaat dat iedereen langzaam inzakt, zo na een drukke dag, is hij mooi in elkaar gezet. Op de Scrum-manier. Allereerst krijgen we in de zaal allemaal (als stakeholders) de mogelijkheid om te stemmen op een aantal van de mogelijke onderwerpen. Lekker interactief via je eigen telefoon.
Daarna wordt gekeken naar de stemmen en de waarde van de onderwerpen en wordt duidelijk wat er wel of juist niet behandeld kan worden. We krijgen dus een presentatie over die onderdelen die wij zelf blijkbaar belangrijk vinden. Rik Marselis is productowner en hij bepaalt. Hij bepaalt dat Nr 3 wat hoger moet.
We beginnen met een film wat ik hier voor het gemak maar even ‘Get up, stand up’ zal noemen. Het laat een aantal personen (lees: rollen) zien die kijken naar het laatste puntje wat nog opgepakt moet worden. Testen. Wie neemt dit op zich? Iedereen duikt weg waardoor de Tester achterblijft. Dat was niet de bedoeling. Nog een poging. Wie neemt dit op zich? Iedereen duwt de Tester naar voren als ‘vrijwilliger’. Ook dat was niet helemaal de bedoeling. Bij de derde poging staat de ontwikkelaar op. ‘Ik neem deze wel even op me, ik heb er nu de tijd voor en de tester heeft het toch al druk genoeg’.
Is dit de normale gang van zaken? Ja, eigenlijk wel. Houdt dat in dat testen zijn hobby is? Nee, dat niet, het liefst zou hij ontwikkelen, maar het is een team effort en dan hoort dit er dus ook bij. Zou een tester ziek zijn, dan zou het werk dus ook gewoon doorgaan en niet blijven liggen totdat hij weer terug is.
Hier zit wel een belangrijk punt in. Als je praat in de rollen van tester en ontwikkelaar, dan is het goed om te beseffen dat ieder zijn eigen ‘hobby’ heeft. Er zijn maar weinig ontwikkelaars die echt graag testen. Uit de hele zaal waren er maar twee die ontwikkelaars kenden die echt graag testen. Maar het was toch een team effort? Waar kan je deze dus het beste inzetten? Bij het opzetten van de geautomatiseerde testgevallen.
Na helaas een onderbreking wegens het bericht dat er ingebroken bleek te zijn bij een aantal auto’s, werd er vervolgd en kwam FitNesse nog even aan bod. Ik werk zelf met andere tooling, maar ook hier gaan we zeker nog eens even naar kijken. Want dat is voor mij toch wel de kern van het zijn van een tester. Een specifieke voorkeur, maar een rugzak vol met kennis zodat je ‘overal’ inzetbaar bent.
Het was weer een mooie dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *