NieuwsMagazine

Riks column

Auteur: Rik Marselis ● evenement@testnet.org ● @rikmarselis
201318_Rik Marselis - Riks column
Geniet jij ook altijd zo van het gevarieerde programma tijdens een TestNet evenement?
Maar vraag je je wel eens af hoe dat programma wordt samengesteld?  En hoe jij door de selectie heen kunt komen?
In deze column geef ik graag openheid van zaken.

Heel veel TestNet leden sturen een voorstel in voor een presentatie tijdens een van de TestNet evenementen. Zoals de ruim vijftig inzendingen voor het voorjaarsevenement dat we op 13 mei gaan beleven. En momenteel staat de call for papers voor het najaarsevenement open (je kunt tot uiterlijk 2 juni inzenden!).
Regelmatig wordt ons gevraagd hoe het programma voor zo’n evenement door de evenementencommissie wordt samengesteld. Want jij wilt vast weten waar wij op letten bij het beoordelen van jouw inzending, zodat je daarmee bij het maken rekening kunt houden.
Wij denken, dat TestNet in de loop van de jaren het meest transparante, eerlijke en duidelijke proces heeft gevonden om de beoordeling en de selectie van presentaties en workshops te doen. Het werkt zo: alle leden van de evenementencommissie beoordelen alle inzendingen op vier verschillende aspecten. Dit betekent dus dat tien mensen elke inzending lezen en beoordelen; persoonlijke voorkeuren en toeval sluiten we daardoor zo goed mogelijk uit.
De aspecten waarop wij letten zijn 1) aansluiting bij het thema, 2) duidelijkheid van het verhaal, 3) interessantheid (van saai tot vernieuwend) en ten slotte ook 4)  ons “buikgevoel”.
Elk aspect krijgt een waarde van één (dat is niet zo goed ) tot vier ( prima). Daarnaast heeft elk van de aspecten een wegingsfactor (interessantheid is uiteraard het meest belangrijk). De inzendingen die op deze manier beoordeeld zijn, worden vervolgens gesorteerd van hoogste naar laagste score en op het programma geplaatst.
We hanteren nog twee aanvullende overwegingen, die we meenemen om tot een gevarieerd programma te komen. De eerste is, dat dezelfde spreker niet al te vaak op het podium komt (niet op zowel het voor- als het najaarsevenement). Verder bewaken we de onafhankelijkheid van TestNet door te zorgen, dat er niet te veel sprekers van dezelfde organisatie worden geselecteerd (mensen die bij een grote organisatie werken hebben dus helaas een wat kleinere kans op selectie). Ten slotte kijken we of het programma als geheel een interessant aanbod van presentaties biedt.
Een aparte categorie sprekers op een evenement zijn de keynote-sprekers. Daarvoor gaan het TestNet bestuur en de evenementencommissie samen op zoek. We vragen internationaal bekende testexperts. Omdat ze vaak van ver reizen, bieden we ze altijd ook aan om ’s ochtends een workshop te verzorgen. Dat maakt het aantal plaatsen voor workshops die we door onze leden kunnen laten vullen wel kleiner. Daarom hebben we sinds vorig jaar ook tijdens het middag- en avondprogramma een extra zaal met een workshop.
Voor dit najaarsevenement is het de eerste keer, dat we de call for papers ook in het Engels hebben uitgestuurd. We kregen namelijk af en toe vragen van testers uit het buitenland die ook wel bij ons zouden willen spreken. Daarnaast zijn er in Nederland testers die onvoldoende Nederlands spreken en ons dus vroegen, waarom er geen Engelstalige tracks zijn op een TestNet evenement. Het is een experiment. Eind juni kun je op de TestNet site lezen of we inderdaad buitenlandse sprekers in een Engelstalige track hebben.
De evenementencommissie (die, ik herhaal het nog maar eens, gewoon uit leden van TestNet bestaat; jij zou er zelf ook in kunnen zitten) doet op deze manier haar uiterste best om iedereen een eerlijke kans te geven haar/zijn verhaal op het podium te brengen, en houdt dat in balans met het streven naar een inhoudelijk zo goed mogelijk programma.
Een vraag die we regelmatig krijgen: Waarom doen jullie geen evaluaties van de presentaties? Lang geleden (de oudgedienden herinneren zich dat nog) deden we dat wel. Maar het vergt heel veel inspanning (van vrijwilligers) en de toegevoegde waarde voor de evenementencommissie weegt daar niet tegenop. Als sprekers het willen, dan zorgen wij wel voor evaluatieformulieren die ze vervolgens zelf kunnen gebruiken om leerpunten over hun performance te krijgen.
Op ons verlanglijstje voor de toekomst staat een app waarmee we de evaluaties van de deelnemers automatisch en realtime kunnen verzamelen. Maar of en wanneer dat wordt gerealiseerd kan ik nog niet zeggen.
De evenementencommissie kijkt  vol enthousiaste verwachting uit naar alle inzendingen voor het najaarsevenement.
En we zien je graag als bezoeker bij het voorjaarsevenement op 13 mei 2013.
P.S. Reserveer de datums voor de evenementen van 2014 alvast in je agenda:

  • voorjaarsevenement op woensdag 14 mei 2014
  • najaarsevenement op donderdag 30 oktober 2014

2 reacties

  1. Hoi Rik,
    Een duidelijk verhaal over dit proces. Zoals al eerder besproken zou de communicatie vanuit de evenementen commissie naar de inschrijvers nog iets beter kunnen.
    Wat me echter triggerde was jouw statement over een gevarieerd programma. Dit is iets waar ik me niet altijd in kan vinden. Door alle inschrijvingen te laten koppelen aan het thema van het evenement, is de variatie soms ver te zoeken. Neem nu het najaarsevenement van vorig jaar. Daarbij had je de keuze tussen Agile, Agile en Agile, Ik heb die dag ongeveer 5 keer het Agile Manifesto gezien.
    Wat mij betreft is het goed om een centraal thema te definiëren en hier de keynotes en het merendeel van de presentaties aan te koppelen. In het programma zou ik dan echter ook ruimte houden voor presentaties die niets met het thema te maken hebben. Dan is er meer variatie voor mensen die niet zo veel hebben met het centrale thema.

  2. Ha Gilbert,
    Bedankt voor je feedback.
    We hebben al jarenlang de ervaring dat het zinnig is om een programma rondom een thema te bouwen. En het ene thema is wat breder dan het andere, vorig voorjaar kon iedereen zich in de volle breedte uitleven op het thema “15 jarig jubileum” en hadden we dus onderwerpen variërend van NLP tot API-testen. Het voorbeeld dat jij aanhaalt, namelijk Agile, was een thema dat voortkwam uit een vraag aan alle leden. Agile is gewoon een heel “hot” onderwerp. Overigens waren zelfs op dat evenement niet alle tracks aan Agile gewijd, zoals de workshop van Peter Zimmerer in de ochtend en de middag en avond workshops over testtooling, en zelfs Laurel en Hardy kwamen nog even langs, maar ik begrijp dat jij nog meer variatie zou wensen 😉
    Begin juni gaat de commissie zich buigen over het najaarsevenement (waarvan het thema tweede stond op de most-wanted-list van de TestNet leden), dan zullen we het meenemen in onze overwegingen voor een gevarieerd programma.
    Tot ziens op het voorjaarsevenement op 13 mei !! (waarvan het thema overigens eerste stond op de most-wanted-list 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *