NieuwsMagazine

Eigenschappen van een tester

Door: Gerben de la Rambelje
Auteur: Nathalie Rooseboom de Vries – van Delft ● funtestic.fanatic@gmail.com
Nathalie Rooseboom de Vries - van DelftAfgelopen augustus was ik voor zeventien dagen in Suriname. Deels omdat ik er moest zijn om nog een staartje van een nalatenschap te regelen en deels voor mijn vakantie. Het was de tweede keer dat ik er dit jaar heen ging, alleen deze keer was ik – in tegenstelling tot de eerste keer- wel in de gelegenheid geweest om de reis voor te bereiden en ging ik niet alleen. ‘Wat heeft dat met testen te maken?’, vraag je je misschien af. Nu, eigenlijk niks en toch ook veel.
Nu ik op het hele ‘Suriname-avontuur’ terugkijk en hoe ik met bepaalde dingen om ben gegaan, denk ik dat veel hiervan gerelateerd was aan typische ‘testers eigenschappen’. Ik vond dat een interessante eyeopener omdat de vraag: ‘wat zijn nu typische eigenschappen van een tester’, toch regelmatig  wordt gesteld en ik merk keer op keer dat het lastig is om die vraag eenduidig te beantwoorden. Hieronder enkele eigenschappen die naar mijn mening zeker bij een tester horen…
 

Nieuwsgierigheid is voor een tester een understatement

Eind januari stapte ik op een dinsdagmiddag, totaal onvoorbereid en zonder enige kennis, op het vliegtuig naar Suriname. De zondag ervoor had ik te horen gekregen dat mijn oom en tevens laatst nog levend familielid was overleden. Als enige nabestaande moest ik afreizen om de zaken daar te regelen. Ik merkte bij mezelf dat ik heel veel stress kreeg van het feit dat ik geen voorbereidingstijd had gehad en niks wist, dat ik dingen niet van tevoren had kunnen regelen. Ik ben nog nooit zo gespannen op reis gegaan. Je hebt, ook als tester, ten minste een bepaalde hoeveelheid kennis nodig om je werk goed te doen en tijd nodig om zaken voor te bereiden. Onbeantwoorde vragen maken een tester onrustig en hij of zij zal er alles aan doen om zo snel mogelijk de benodigde informatie te vergaren. In sommige discussies hoor ik wel eens dat ‘nieuwsgierigheid’ een goede eigenschap is van een goede tester, maar ik denk dat dit een understatement is. Als tester wil je dingen weten. We onderzoeken, experimenteren, leren en nemen geen dingen zomaar aan en dat gaat verder dan alleen nieuwsgierigheid.
 

Bovengemiddeld risicomijdend gedrag

De tweede reis ging ik wel voorbereid. Nu ben ik enigszins, ongetwijfeld bovengemiddeld, extreem in de eigenschap ‘risicovermijding’, maar ik denk dat het wel degelijk een eigenschap is die in elke tester huist. Net zoals het bovengemiddeld doordenken wat er allemaal mis kan gaan. Ik vroeg me de afgelopen maanden continu af wat er mis kon gaan en hoe ik dit kon vermijden of opvangen.
Ik wist bijvoorbeeld dat ik zou gaan klussen en dat kan gevaarlijk zijn. Je kunt een ongeval krijgen waarvoor je bijvoorbeeld gehecht moet worden. Zorg is niet zo goed in Suriname als in Nederland. Ik heb dus leren hechten en de materialen aangeschaft om dit zelf te kunnen. Voor het geval dat ik zelf op een plek op mijn lichaam gehecht moet worden waar ik niet zelf bij kan, heb ik filmpjes gedownload op mijn telefoon en manlief laten zien hoe het moet worden uitgevoerd. Gedownload omdat internet het niet altijd doet in Suriname. Als er stroomuitval zou zijn, en mijn telefoon zonder stroom zou komen te zitten, voor dat geval had ik een nood powerbank meegenomen, die ik continu opgeladen hield. Overigens had ik ook een klein zonnepaneeltje voor het laden meegenomen en tal van lampjes op zonenergie en batterijen, voor het geval  ’s avonds de stroom (en dus verlichting) uit zou vallen. En ja, dat leverde een maximale hoeveelheid aan toegestaan gewicht van ruim- en handbagage…
Je kunt je natuurlijk afvragen of een tester in zijn dagelijkse werk ook de risicomijdende maatregelen echt treft, praktisch gezien zal dat ook afhankelijk zijn voor welke organisatie je test. Ik denk op zijn minst dat een tester de risico’s wel in kaart brengt. In de tests die hij of zij doet worden de risico’s bewust opgezocht om te zien of ze afgedekt zijn. Zo niet, dan volgt er een bevindingenrapportage of advies hoe het risico te mitigeren. Ik denk dat een tester dit meer doet dan welke andere discipline ook binnen de IT-sector. Daar waar, bijvoorbeeld, een analist nadenkt over de werkbare oplossing en een beperkte hoeveelheid risico’s, gaat een tester veel verder in de analyse en de mogelijke risico’s. Hij of zij doet dit enerzijds om het onbekende bekend te krijgen en zoveel mogelijk risico’s daarbij (of daardoor?) af te dekken.
 

Echte doelgerichte pitbulls

In reis één had ik een heel duidelijk doel om het huis waar mijn oom in had gewoond opgeruimd achter te laten. Verder had ik alles doorzocht om alle relevante papieren te kunnen vinden. Als voorbereiding van de tweede reis had ik diverse doelen gesteld:

  • Ik wilde de taal Sranantongo (Surinaams) in ieder geval in grote lijnen kunnen verstaan en simplistisch kunnen spreken;
  • Ik wilde geneeskundig de belangrijkste zaken zelf kunnen afhandelen;
  • Ik moest ik een aantal officiële papieren geregeld hebben om de nalatenschap daar te kunnen afhandelen;
  • Ik wilde aan het einde van mijn tweede verblijf in Suriname, in ieder geval het huis op een aantal vlakken hebben opgeknapt.

Hoewel ik zo nu en dan best afgeleid was door andere dingen die op mijn pad kwamen, was ik heel gefocust op mijn doelen. Ik merkte dat ik als een echte pitbull mijn tanden erin had gezet en er alles aan deed om die doelen te bereiken om ze vervolgens ook daadwerkelijk te bereiken.
Ik denk dat ook doelgerichtheid, typisch is voor een tester. We stellen een (test)doel en laten vervolgens niet meer los tot we dat doel hebben bereikt. We kunnen ons super concentreren om het door ons gesteld doel te bereiken. De ene tester wordt misschien makkelijker afgeleid dan de andere, maar in de meeste gevallen (uitzonderingen daargelaten uiteraard) zal hij of zij zich altijd weer concentreren op het gestelde doel.
Zijn wij als testers dan niet in staat om ons werk goed te doen als we niet alles weten? Flippen we, als we niet alle risico’s kunnen afdekken? Krijgen we kortsluiting in onze hersens als we ons doel niet kunnen bereiken? Nee, zo extreem is het niet. Gelukkig zijn de meeste testers óók nog adaptief en hebben een dosis veerkracht, zodat alles op zijn pootjes terecht komt.
Ik ben benieuwd of jouw vakantie je inzichten heeft gegeven naar eigenschappen die specifiek aan een tester kunnen worden toegeschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *