NieuwsMagazine

Riks column – Een uniek exemplaar van het boek Software Inspection

Auteur: Rik Marselis ● Rik@Marselis.eu ● @rikmarselis

Zoals jullie weten bestaat TestNet al weer 20 jaar. Dat onze vereniging een rijke en lange historie heeft wordt onder andere duidelijk op het moment dat we opzeggingen van leden krijgen omdat ze met pensioen gaan.
Kort geleden kwam er weer zo’n bericht bij de administratie van TestNet binnen. Egbert Egberts, lid van het eerste uur, beëindigt binnenkort zijn carrière en gaat zich op andere leuke dingen richten.
De oudgedienden onder jullie kennen Egbert vast nog wel als één van de mensen die in het begin van het bestaan van onze vereniging meehielp om de thema-avonden en evenementen te organiseren. En als een testexpert bij een van de grote banken.
Egbert is alvast begonnen zijn testarchief op te ruimen. En daar kwam hij wat bijzondere dingen tegen. Ten eerste een poster met het programma van het TestNet evenement van 2002, bij het 5-jarig bestaan. We hebben op de thema-avond van september deze poster al even laten zien, en hem nu opgenomen in het TestNet archief.

Maar het meest bijzondere dat Egbert heeft aangedragen voor het TestNet archief is een exemplaar van het boek “Software Inspection” van Dorothy Grahamen Tom Gilb. Dit is hét standaardwerk over reviewen van requirements, specificaties en dergelijke en dus op zich al een uniek boek. Maar wat het echt uniek maakt is dat Egbert tijdens een testconferentie de handtekeningen van de schrijvers heeft gevraagd. Maar daarnaast ook nog de handtekeningen van editor Susannah Finzi en van Whatts Humphrey, de schrijver van het voorwoord. Daarmee is dit (o.a. blijkens de opmerking die door een van deze mensen bij zijn handtekening gezet is) het enige exemplaar ter wereld waarin deze vier handtekeningen allemaal staan.
We zijn als vereniging Egbert dan ook heel dankbaar dat hij dit unieke boek aan de vereniging heeft gegeven zodat het voor de testwereld bewaard blijft.
Daarnaast is dit een mooie aanleiding om weer een even het belang van statisch testen (= reviewen) onder de aandacht te brengen. Want met de huidige Agile stroming is reviewen niet meer overal vanzelfsprekend. Al zullen de actieve enthousiaste agilisten zeggen dat ze uiteraard statische testen doen tijdens hun refinement sessies. Helaas zie ik echter ook agile teams die de houding aannemen “agile zegt dat de enige maat van voortgang werkende software is, dus we bekommeren ons niet om documenten”. Die vergeten blijkbaar dat zelfs een codereview al een vorm van statisch testen is. En dat Tom Gilb al jarenlang meetgegevens bijhoudt waarmee hij keer op keer aantoont dat de totale kosten voor IT significant lager worden als er op een gestructureerde manier een reviewproces is ingericht. Die winst komt vooral voort uit het leren van de fouten die gevonden worden, en daarop de IT-processen verbeteren. En dat is toch ook weer de reden dat Agilisten op het idee van retrospectives zijn gekomen!!!
Tot slot, nogmaals: Egbert heel hartelijk bedankt dat je dit stukje historie aan onze vereniging ter beschikking hebt gesteld.
Veel reviewplezier!
Rik Marselis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *