NieuwsMagazine

De leukste/ ergste testervaring van Robert Werkhoven

Redactie: Lisa Gelijns ● lisa.gelijns@mail.com
Auteur: Robert Werkhoven ● rmwerkhoven@hotmail.com

Met veel plezier neem ik het spreekwoordelijke stokje over van Menno van den Berg om iets van mijn testervaringen te delen.
Vaak krijg ik de vraag waarom ik met mijn achtergrond in elektronica, rechten, finance, marketing, informatica en bedrijfskunde in het testvak zit. Mijn antwoord is eigenlijk heel eenvoudig, alles draait in de kern om de business, welke kan zijn: het leveren van specifieke diensten of producten.
Natuurlijk zijn marktanalyses van belang, maar uiteindelijk komt het neer op een goed product. Het goedkoopste product is ook een strategie, maar dat lukt alleen in een goedkoop productieland. Tenzij je een schaalbaar product hebt en door deze schaalbaarheid de kosten kan drukken. Opschalen lukt alleen als er ook vraag naar is. Vraag creëer je door een goed product of goede marketing, dat laatste zal uiteindelijk alleen slagen als het product ook goed is. Studies wijzen uit dat producten die liggen tussen goed en goedkoop – middle of the road – geen kans op overleven hebben. Kortom, in essentie gaat het om de kwaliteit van het product. Testen is, voor mij, de manier om de invloed uit te oefenen op de kwaliteit.
Wat voor opdrachten krijg je zoal?
Mijn passie ligt al twintig jaar bij het testvak, waarvan ik de laatste tien jaar als zelfstandig ondernemer werk. Ik verkeer in de luxe gevraagd te worden voor opdrachten. Mijn voorkeur gaat uit naar complexe zware opdrachten. Hierbij start ik steevast in een rol als testmanager of testspecialist. Bijzonder hierbij is dat ik altijd eindig met een extra set aan uiteenlopende rollen als plaatsvervangend afdelingshoofd, programmamanager, architect, devops-coach of business-analist. Wil je slagen in een rol, dan is het kennen van de ins en outs van de business en opdracht van belang, de testrol is het ideale startpunt hiervoor door te beginnen met review van alle documentatie.
Aan welke testopdracht heb je goede herinneringen en waarom?
Aan alle trajecten heb ik goede ervaringen over gehouden, maar waar ik nog steeds regelmatig met enorme voldoening op terugkijk, is een traject dat ik gelijktijdig met mijn MBA studie heb gedaan: de vervanging van het centrale Flight Information System van Schiphol. Een high-end systeem dat aan meer dan veertig aangesloten partijen met 42.000 gebruikers informatie levert en business-rules bewaakt  voor afhandeling van alle vluchten. De logistieke uitdaging om van het oude naar nieuwe systeem over te gaan, was enorm. Een uitdaging die precies op tijd en binnen budget is opgeleverd door een team van specialisten.
Ieder keer als ik op vakantie ga, of Schiphol op televisie zie, dan voel ik me trots.
Ook toen ik in 2016 bij ABN Amro werd gevraagd om als testdomein manager te starten in de op te richten afdeling Digital Integration, werd mijn enthousiasme getriggerd. Binnen negen maanden was de geboorte van deze afdeling een feit. Compleet met testbeleid, een catalogus van 230 herbruikbare services voor de centrale servicebus.
Van welke testervaring heb je veel geleerd en wat heb je geleerd?
Op een bepaald moment is mij gevraagd om binnen een groot ministerie te helpen om security op de kaart te krijgen. Dit lukte. Het ministerie was zes maanden later ISO 27001 gecertificeerd en had kort daarop een compleet nieuwe infrastructuur.
Vanuit het testvak worden soms problemen naar voren gebracht, waar niet iedereen op zit te wachten. Ik leverde een lijvig rapport op over het resultaat van de door mij uitgevoerde penetratietesten.
Het probleem waar ik tegenaan liep, was dat mijn rapport inhoudelijk te technisch was en zelfs veel specialisten afhaakten. Dit, terwijl ik gewend ben om voor verschillende doelgroepen te schrijven. Mijn leermoment was dat het dus niet alleen om de doelgroep gaat, maar ook om het niveau van de doelgroep. Het rapport bleef liggen, omdat mensen niet wisten wat ze moesten doen, al dan niet door gebrek aan kennis en ervaring, tijd of ontbreken van lef.
Het probleem heb ik als volgt aangepakt. Bij alle bevindingen heb ik de oorzaken uitgelegd en risico’s verwoord, zodat mensen de bevindingen begrepen. Per bevinding heb ik korte- of langetermijnoplossingen voorgesteld.
De tweede versie van het rapport is vervolgens, zonder al te veel vragen, volledig opgevolgd.
Tot slot heb ik een aantal tips. Heb je nieuwe inzichten, deel deze en onderbouw ze met een business-case. Testen en accepteren heeft alles met verwachtingsmanagement te maken. Succes ligt niet alleen in de testbasis, maar zit tussen de oren. Doe meer dan je belooft. Praat met mensen en loop rond, betrek ze, vraag ze wat hen irriteert en help ze als het kan. Leer mensen kritisch te denken door bijvoorbeeld enkele relevante testtechnieken bij te brengen.
Aan wie geef je deze rubriek door?
Degene aan wie ik het stokje wil overdragen is Ben Erren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *