NieuwsMagazine

Javascript testen met Mocha en Chai

Auteur: Gerben de la Rambelje ● gerben.delarambelje@gmail.com
Gerben de la Rambelje
Afgelopen woensdag 8 november werd bij TestNet de thema-avond ‘Programming for Testers’ gehouden. Eén van de workshops was testen met ‘Javascript, Mocha en Chai’, die door Erik Haartmans en Martijn Thiele werd gegeven. Als je ‘Mocha en Chai’‘ hoort, dan denk je nog dat het gaat om een bekend komisch duo of iets dergelijks. Integendeel, ‘Mocha en Chai’ is gewoon echt serieus testen met Javascript.
 

Mocha en Chai wat is het?

Mocha is een ‘Javascript testframework’ dat op Node.js en op de browser draait. Chai is een assertion library die tezamen met een testframework, in dit geval Mocha, kan worden ingezet om testen te schrijven. Met andere woorden, met Mocha kun je hele mooie testsuites schrijven, terwijl je met Chai allerlei controles oftewel assertions tegen de Javascript-code kan uitvoeren.
 

Installatievereisten Mocha en Chai

Om aan de slag te kunnen met Mocha en Chai moet je het volgende installeren:

 

Aan de slag met Mocha en Chai

Onder professionele begeleiding van Erik en Martijn ging de groep aanwezigen enthousiast aan de slag met Mocha en Chai. Op basis van onderstaande presentatie kun je binnen een uur al goed inzicht krijgen, hoe het testen van een RESTful API (webservice) en een webapplicatie (met selenium) met Mocha en Chai gaat.
 
Ga aan de slag met de volgende Tutorial over Mocha en Chai: Testing with JavaScript, Mocha and Chai – Erik Haartmans & Martijn Thiele
 
Ben je aan de slag gegaan met bovenstaande Tutorial, maar wil je toch iets meer diepgang? Dan kun je onderstaande video tutorials hierbij perfect gebruiken:

 

Workshop Mocha en Chai een echte ervaring

Aan het einde van de workshop Mocha en Chai verlieten vele deelnemers tevreden het klaslokaal, ze waren echt een ervaring rijker in de wereld die Javascript heet. Grote dank aan Erik en Martijn, jullie mogen wat mij betreft wel wat vaker bij TestNet ten tonele verschijnen om jullie kennis op het gebied van testautomatisering te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *