NieuwsMagazine

De leukste/ ergste testervaring van Patrick Duisters

Auteur: Patrick Duisters ● Patrick.Duisters@improveqs.nl
Wat vPatrickDuisteroor testopdrachten krijg je zoal?
Ik kreeg het ervaringen-stokje van Jurian van der Laar, die aangaf dat zijn kringetje weer rond was. Voor mij geldt in zeker zin hetzelfde: mijn interesse lag altijd in de automotive en na ongeveer 25 jaar ben ik daar weer bij terug. Van oorsprong heb ik een technische opleiding en zit nu zo’n 18 jaar in het testvak. In de loop der jaren heb ik gewerkt aan bancaire en verzekeringssystemen, verschillende medische systemen, wegtunnels en nu aan voertuigelektronica van vrachtwagens.
Specifieke (test)ervaring heb ik opgedaan bij de ontwikkeling van medische systemen, onder ander door het deelnemen aan een Food and Drugs Administration-audit. Die ervaring heeft ervoor gezorgd dat ik veelal werk aan opdrachten waar toezicht door instanties een rol speelt. Medische systemen, wegtunnels en nu in de automotive industrie. Het opzetten en verbeteren van onderbouwde testprocessen liggen mij het best:  opstellen van een teststrategie en beleid met het management enerzijds en hands-on testontwerpen met testers anderzijds.
Naast mijn interim-opdrachten ben ik docent van test trainingen. Mensen iets leren, waarbij we de theorie koppelen aan de praktijk.
Aan welke testopdracht heb je goede herinneringen en waarom?
Aan veel opdrachten heb ik goede herinneringen. Hele goede herinneringen heb ik aan het team van Interpolis. Om het op z’n Brabants te zeggen, dat was ‘keileuk’ en we zien elkaar nog steeds, na al die jaren.
Meer inhoudelijk, het opzetten van een usability testprogramma voor een medisch DNA-analysesysteem, was ook heel bijzonder. De organisatie was er nog niet mee bezig, terwijl het wel noodzakelijk was vanwege regelgeving. Na bestudering van de norm heb ik een test programma geadviseerd en kreeg ik de kans om het uit te voeren. Samen met een paar enthousiaste collega’s hebben we de life cycle van het systeem in kaart gebracht, use cases herschreven, testen bedacht en deze uitgevoerd met laboranten van potentiële klanten in Europa. Met de testen hebben we aangetoond dat het makkelijk was om het systeem te leren kennen en dat je er vlot mee kunt werken.
Een bijzondere trainingsopdracht waren de twee testtrainingen die ik in Kuala Lumpur (Maleisië) heb mogen geven.
Van welke testervaring heb je veel geleerd en wat heb je geleerd?
Zoals al eerder genoemd, heb ik veel geleerd van de FDA-audit. Dat heeft een bepalende richting gegeven aan mijn carrière. Ik heb ervan geleerd hoe (ervaren) auditors werken, welke vragen ze stellen en hoe ze de vinger op de zere plek leggen. Van die ervaring maak ik nog steeds gebruik als ik zelf audits uitvoer, help bij het opzetten en verbeteren van testprocessen, of bij de voorbereidingen van een dergelijke audit.
Daarnaast was het genoemde usability programma zeer leerzaam.
Bij de trainingen die ik geef, leer ik nog elke keer van de cursisten. Ze stellen soms behoorlijk lastige vragen. Mooi! Want daarmee werkt het twee kanten op en leer ik er ook van. Maar het echte leren begint in de praktijk, bij het toepassen.
In een team kun je ook veel van elkaar leren, bijvoorbeeld door een lastig testontwerp met elkaar te bespreken.
Gaandeweg mijn testcarrière heb ik ervaren dat ik telkens een soort leercyclus doorloop die een aantal jaren duurt. ‘Bewust onbekwaam’ wil ik dan graag iets inhoudelijks leren totdat ik het beter beheers en ik behoefte krijg aan de verdere ontwikkeling van mijn soft skills. Daarna herhaalt de cyclus zich.
Ik hoor graag of andere testers dit patroon herkennen.
Aan wie geef je deze rubriek door?
Gerard Kruijf. Jaren geleden hebben we samen ISEB Practitioner gevolgd. We spreken elkaar af en toe bij TestNet en ik ben benieuwd naar zijn ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *