NieuwsMagazine

Riks column

Auteur: Rik Marselis ● Rik@Marselis.eu ● @rikmarselis

Productie tester of Experimenteel tester?
Over drie jaar is het al weer vijftig jaar geleden dat de eerste mens voet op de maan zette. Destijds was iedereen in de ban van ruimtevaart. Dat bleek maar weer even bij alle herhalingen van David Bowie materiaal. Een van zijn eerste hits was ‘Space oddity’ (ook bekend als ‘major Tom’). Die eerste mens op de maan was Neil Armstrong. Een man met een veelbewogen leven. En een man die wist wat hij wilde en duidelijke keuzes maakte. De passie van Neil was vliegen. In de Korea-oorlog vloog hij vele missies. Daarna studeerde hij af in aeronautical engineering. Vervolgens zocht hij een baan. En hij wist duidelijk wat hij wilde: ‘engineering test pilot’.

Aha, Neil Armstrong wilde dus tester zijn. Maar niet zomaar een tester. Hij ontdekte al snel dat er twee soorten testpiloten zijn. De eerste soort zijn de ‘production test pilots’ die in dienst zijn van een vliegtuigfabriek. Hun taak is om een vliegtuig dat van de productielijn af komt voor het eerst te vliegen om vast te stellen of het vliegtuig conform specificaties is gemaakt en naar behoren werkt. De tweede soort zijn de ‘experimental test pilots’ die in dienst zijn van een onderzoeksinstantie (bijvoorbeeld de NASA). Hun taak is om nieuwe concepten en mogelijkheden uit te testen en zo bij te dragen aan de ontwikkeling van nog betere vliegtuigen.
Een mooi onderscheid, productie tester versus experimenteel tester. Is dat onderscheid er ook in de IT? Zo ja, wat ben jij dan? En wat wil je zijn? Naar mijn idee hebben we dit onderscheid in ons testvak niet zo duidelijk. Want alle software en systemen die wij maken wordt maar één keer geproduceerd (en daarna zonodig gekopieerd, dat is het voordeel van software). Toch is de parallel wel te vinden. Ten eerste hebben we het onderscheid in regressietesten en progressietesten. Bij de regressietest testen we een systeem dat er al was om te kijken of het nog steeds doet wat het al deed. Dit heeft veel overeenkomst met de productie test piloot. Bij de progressietest testen we een nieuw (deel van een) systeem om vast te stellen of het voldoet aan specificaties en verwachtingen van de opdrachtgever. Dit lijkt meer op de experimenteel testpiloot.
Sta jij voor een keuze in je testcarrière? Denk dan eens na over deze opties, het kan je duidelijkheid bieden. Aan de andere kant: de meeste testers die ik ken doen beide, soms ligt het zwaartepunt op het een, soms op het ander. Want zeg nou zelf, alleen maar regressietesten, hoe lang houd je dat vol? En alleen maar progressietesten, dat kan helemaal niet, in de huidige wereld heb je altijd regressietesten nodig.
En dan zijn er nog de mensen die het testvak zelf proberen te verbeteren. Daar vinden we overeenkomst met de ‘research piloot’, het uiteindelijke vak van Neil Armstrong bij de NACA (voorloper van NASA) en ook de reden waarom hij bij het vliegen van de maanlander terechtkwam, dat was toch echt wel een top-research-gelegenheid voor een ras-vliegenier te noemen.
Zo blijkt maar weer dat we ook een halve eeuw later in ons eigen vakgebied inspiratie kunnen vinden in de keuzes van de eerste mens op de maan.
Bron: First man, the life of Neil A. Armstrong, by James R. Hansen, 2005/2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *