NieuwsMagazine

De leukste / ergste testervaring van Joost van Wollingen

Auteur:  Joost van Wollingen ● jvanwollingen@bol.com
Redactie: Lisa Gelijns ● lisa.gelijns@mail.com
Wat voor testojoost-van-wollingenpdrachten krijg je zoal?
Sinds 2012 werk ik als Test Engineer bij bol.com en heb ik met verschillende Scrum-teams gebouwd aan backend
applicaties die het logistieke proces ondersteunen. De laatste paar jaar heb ik gewerkt aan complexe projecten waar, in korte tijd, nieuwe functionaliteit ontwikkeld moest worden. Hierbij moest met veel afhankelijkheden rekening gehouden worden. Ik voel mij het meeste thuis in projecten, waar veel domeinkennis vereist is, de samenwerking met de business het verschil maakt tussen succes en falen van het hele project en durf, creativiteit en teamwork benodigd zijn om complexe softwareproblemen op te lossen.
Aan welke testopdracht heb je goede herinneringen en waarom?
Een van de projecten waar ik het meest trots op ben, is de realisatie van Logistiek via bol.com, een dienst die zakelijke verkopers in staat stelt om hun totale fulfilment-proces uit te besteden. Daar hebben we met een klein team van vier personen het logistieke proces geschikt gemaakt voor gebruik door derde-partijen. Dit hebben we bereikt door nieuwe REST services uit de grond te stampen en tien bestaande applicaties aan te passen. Multidisciplinair werken was noodzakelijk om de deadlines te halen, wat betekende dat ik binnen het team verantwoordelijk was voor de teststrategie, de ontwikkelaars coachte bij het automatiseren van checks en daarnaast ook een stuk ontwikkelwerk oppakte. Automatische checks werden op die manier echt een vangnet, die het team hielpen om aanpassingen snel te verifiëren en uit te rollen. Omdat iedereen in staat was om werkzaamheden uit te voeren die strikt genomen buiten zijn rol vielen, konden we elkaar goed aanvullen, van elkaar leren en vele meters maken.
Voor mij was dit een project waar ik heb kunnen ervaren hoeveel je kunt bereiken met goed teamwerk en wat mij betreft ook bewijs dat de T-shaped tester tot zijn recht komt in een Agile omgeving.
Van welke testervaring heb je veel geleerd en wat heb je geleerd?
De introductie van Docker in ons ontwikkelproces is een grote stap voorwaarts geweest in het verkleinen van het aantal afhankelijkheden voor Scrum-teams. Docker maakt een vorm van virtualisatie mogelijk die vele malen sneller is dan traditionele virtuele machines en wordt binnen bol.com vooral gebruikt om afhankelijkheden van databases en messaging systemen weg te nemen. Mijn collega Mykola Gurov heeft mij wegwijs gemaakt in het Docker ecosysteem en ik heb die lessen direct toegepast in het team waar ik daarna in terechtkwam. Door externe afhankelijkheden tijdens de build op te starten via Docker containers hoeft er niet meer gewacht te worden op deployments naar de testomgeving en het uitvoeren van integratietests, maar kan elk teamlid op zijn eigen lokale machine feedback krijgen op zijn code. Een enorme tijdsbesparing en een krachtige manier om niet meer afhankelijk te zijn van bijvoorbeeld een beheerafdeling, zelfs als de applicatie zelf nog niet met Docker uitgerold wordt op productie. Zo was de laatste service die mijn team heeft gebouwd al af voordat de machines voor de testomgeving überhaupt opgeleverd waren. Voor mij is Docker dus een belangrijke tool om mijn team nog eerder van feedback te kunnen voorzien. In het algemeen is deze ervaring een leerpunt om je niet neer te leggen bij de gevestigde manier van werken, maar te blijven zoeken naar manieren om te versnellen en te verbeteren. Het was erg leuk om deze ervaring te delen tijdens de workshop ‘Docker voor Testers’ op het TestNet Najaarsevent 2016.
Aan wie geef je deze rubriek door?
Ik geef de rubriek door aan Ivo de Bruijn, een collega die ik zeer waardeer om zijn continue inspanningen voor het verbeteren en versnellen van testprocessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *