NieuwsMagazine

Ontdekkingen op FroGS: een Unconference voor alle liefhebbers van kwaliteit

Auteur: Kimberly Snoyl ● kimberly.snoyl@gmail.com

Redactie: Rachid Ben Allal en Paul Beving


Sanne Visser

Sanne Visser is een Agile Test Coach en heeft meer dan tien jaar ervaring als softwaretester, momenteel werkt ze bij Capgemini. Daarnaast is ze ook fervent spreker op nationale en internationale (un)conferenties. In 2022 heeft zij de stoute schoenen aangetrokken en heeft zij de organisatoren benaderd om deel te nemen aan de organisatie van Friends of Good Software (FroGS) Conf. Wij zagen haar enthousiaste posts op sociale media over de afgelopen editie van FroGS conf (11 maart 2023) en vroegen haar of ze ons hier meer over kan vertellen.

Wat is FroGS conf?

FroGS conf bestaat sinds 2019 en is eigenlijk een unconference. Dat betekent dat onderwerpen niet van de sprekers komen, maar van het publiek. Ook wordt het volledig georganiseerd en gefaciliteerd door vrijwilligers. Sinds corona wordt het volledig online gehouden, daarvoor hebben ze Welo cadeau gekregen, een tool voor online video conferencing. Het was daarvoor ook al een internationale conferentie, bezocht door mensen uit verschillende tijdzones, maar door het online gaan is dit natuurlijk vele malen handiger om het online te doen en het werkt ook prima. Dit maakt ook dat ze niet meer terug kunnen of willen naar een in-person event.  ‘Handig van de online variant is dat het weleens voorkomt dat iemand spontaan gaat notuleren of bijvoorbeeld een mindmap maakt in Miro. Dat is leuk voor anderen die er niet bij konden zijn.’

Er zijn inmiddels twee varianten van FroGS conf: twee keer per jaar een hele dag in het weekend en tussendoor lean coffee sessies die doordeweeks plaatsvinden. Zo kan je altijd wel een keer de sfeer proeven. De volgende lean coffee is gepland op 6 juni 2023 om 16:00 uur CEST.

Hoe gaat het in z’n werk?

Aan het begin van de dag en halverwege de dag heb je de zogeheten Marketplace waar deelnemers zelf onderwerp mogen pitchen. Het verschil met een gewone conferentie is hierbij dat het niet per se een talk of workshop hoeft te zijn, maar het kan ook een discussie zijn of je kunt hulp krijgen bij probleem waar je tegenaanloopt en waar je samen met anderen of met experts naar wilt kijken. Dit is voor Sanne ook een belangrijke motivator om deel te nemen en bij te dragen aan de unconference: ‘Er is een hogere variatie aan onderwerpen en je kan veel meer de diepgang in dan op een gewone conferentie.’

Na de pitches kan het publiek stemmen: dit leidt ertoe dat automatisch de beste onderwerpen worden uitgekozen: het publiek bepaalt immers zelf.

Een facilitator leidt alles van de Marketplace in goede banen. De nieuwkomers krijgen bijvoorbeeld als eerste de kans om een plekje uit te kiezen op de planning dat hen het beste uitkomt. Dit kunnen ze doen door in Miro zelf hun zessie te draggen en droppen.

Bij keuzestress kan de groep onderhandelen om dingen te laten verplaatsen. Dit leidt tot de best mogelijke agenda.

Sociale component

De allereerste editie vond in 2019 plaats in het Mendix gebouw in Rotterdam. In de online videoconferencing tool ‘Welo’ is de fysieke omgeving van het Mendix gebouw nagebootst en wordt tot nu toe bij elke editie gebruikt. Zo vinden er sessies plaats bij virtuele ruimtes die de namen hebben van beroemde bruggen in Rotterdam, zoals de ruimtes in het Mendix gebouw heten, en ontmoeten mensen elkaar in de Tea room, Coffee room of Bathroom. Dit geeft de deelnemers ook een extra leuke ervaring, dan alleen maar in een call zitten, en komt de sociale dynamiek ten goede.

Daarbij wordt er ook gebruikgemaakt van Miro om te netwerken en kun je daar jezelf ook op zetten zodat je een beter beeld krijgt van de mensen die aanwezig zijn op de conferentie en kun je dus zelfs gemakkelijker contact maken met gelijkgestemden dan bij een in-person conferentie.


Een hele andere mindset: laat al je verwachtingen los

Een unconference is dus echt anders dan een conferentie. Er is een andere sfeer, je hebt andere typen sessies en over het algemeen meer diepgang. Een belangrijke regel hierbij is The law of 2 feet: je mag tijdens een sessie gewoon weglopen en naar een andere sessie gaan als je er niets meer uithaalt. Uiteraard gebeurt dit ook wel bij gewone conferenties, maar in veel mindere mate. Je bent toch bang dat je de spreker kwetst en dat zou in veel gevallen ook wel zo zijn als de hele zaal zou leeglopen. Dit is toch een soort etiquette bij gewone conferenties. Bij FroGS Conf wordt dit juist als heel normaal gezien en zelfs benadrukt: er is maar één regel: the law of 2 feet. Dit geeft de sprekers de vrijheid op nieuwe dingen uitproberen en meteen te weten of het aanslaat. En als ze niet het hele tijdslot vullen, dan is dat helemaal prima, maar ze mogen ook over de tijd heen gaan en dat gebeurt dan ook regelmatig. Sanne heeft eens meegemaakt dat ze zelf een sessie moest geven in een virtuele ruimte na de pauze en dat de sessie van vóór de pauze nog bezig was. Ze heeft toen gewoon een andere ruimte gepakt en is daar haar sessie gaan geven. Dit kun je ook heel visueel maken op Miro, dus is het ook geen enkel probleem.

Sprekers zijn soms ook later vanwege omstandigheden, dat kan gewoon. Het is ook voorgekomen dat een sessie leeg is gelopen en dat de spreker die tijd heeft genomen om iets uit te werken en daarna een blog erover te schrijven. Ook ontstond er een keer spontaan een brainstormsessie in een aparte virtuele ruimte omdat iemand geen enkele sessie interessant vond. Dat kan dan ook weer gebeuren. Je moet eigenlijk alle verwachtingen die je van een conferentie hebt, loslaten.

Toekomstvisie

We willen FroGS conf verder verbreden voorbij alleen testers: productowners, scrummasters, ontwikkelaars, business/informatieanalisten of andere ict’ers: neem ze mee! Het moet een space zijn om het te hebben over hoe je goede software maakt. ‘Het gaat ons niet om de aantallen, we hebben niet het doel om de grootste en de beste te zijn, maar gezellig en gevarieerd.’

Bedankt voor het interview, Sanne! Je hebt me erg nieuwsgierig gemaakt om het zelf te ervaren. Succes met de organisatie en wellicht tot 6 juni op de Lean Coffee en/of 9 september 2023 op de unconference!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *