NieuwsMagazine

Zo overleef je als tester de Agile revolutie

Auteur: Johan Vink ● vink.jd@gmail.com
Johan VinkIn mijn omgeving kom ik nog veel testers tegen die behoorlijk worstelen om hun plaats te vinden binnen een Agile werkend team. Ze hebben het moeilijk om binnen het team hun toegevoegde waarde aan te tonen; niet zelden zie ik testers compleet afhaken. Vaak beseffen ze nog onvoldoende dat ‘Agile’ een revolutie heeft ontketend. Het werken in zelforganiserende, interdisciplinair werkende teams vergt een compleet andere denk- en werkwijze. In dergelijke teams hebben individuele rollen alleen waarde binnen de context van de doelstelling van het team. Daarom zullen testers afscheid moeten nemen van hun traditionele manier van werken. Ze moeten zichzelf opnieuw uitvinden.
Gelukkig spreek ik ook steeds meer testers die zichzelf met succes opnieuw hebben uitgevonden. Ze zijn alleen moeilijker te vinden. Vaak noemen ze zichzelf nu geen tester meer maar ontwikkelaar, Scrum Master of Product Owner. Zonder uitzondering vertellen ze me dat hun werk hen nog nooit zoveel voldoening heeft gegeven als nu. Wat me opviel is dat ze heel goed begrepen hoe zij zich moesten aanpassen zodat ze konden bijdragen aan het succes van het team. Welke veranderingen dragen nu het meest bij aan het succes van deze ‘Agile testers’?
Succesvolle Agile testers beschikken over brede IT-kennis
Succesvolle Agile testers zijn er allang van overtuigd dat diepgaande kennis van alleen testen niet genoeg is om succesvol te zijn. Brede IT-kennis helpt je om tunnelvisie te voorkomen. Op die manier kun je testresultaten in het juiste perspectief zien. Je kunt dan beter de afweging maken of een bevinding werkelijk belangrijk is in relatie tot het gezamenlijke doel dat je met je team wilt bereiken. Daarnaast is kans groter dat je de informatie die je als team met elkaar deelt echt goed begrijpt. Deze informatie kan jij gebruiken om je team te helpen om nog effectiever en efficiënter te testen. Een brede IT-kennis geeft je ook de mogelijkheid om een betere bijdrage te leveren aan het oplossen van problemen die het team heeft.
Succesvolle Agile testers beheersen minstens één ander specialisme
Succesvolle Agile testers begrijpen dat binnen een team geen plaats is voor teamleden die maar één specialisme beheersen. Als een team alleen uit specialisten bestaat, vormt iedere specialist een potentiële bottleneck. Daarom hebben succesvolle Agile testers zich minstens één ander specialisme eigen gemaakt. Denk daarbij aan specialismen als zoals requirements analyse, UX design, programmeren of Agile projectmanagement. Daardoor zijn Agile testers in staat om het werk op te pakken dat op dat moment voor het team het belangrijkste is. Daarnaast heeft dit als voordeel dat je veel meer betrokken bent in het ontwikkelproces. Vanuit deze positie heb je directe invloed op de kwaliteit die je als team levert. Een ander voordeel dat je hebt als je meerdere specialismen beheerst, is dat je concepten en technieken van verschillende specialismen kan combineren om problemen op te lossen. Een aanpak zoals acceptance test driven development kon alleen zo ontstaan.
Succesvolle agile testers ondersteunen hun team op het gebied van testen
‘Big plan up-front’ en formele ‘handoff’ tussen specialistische teams behoren binnen Agile werkende organisaties tot het verleden. Het hele team is verantwoordelijk voor testen en jij helpt je teamleden om deze verantwoordelijkheid op de juiste manier in te vullen. Juist niet door alle testactiviteiten naar je toe te trekken, maar door je teamleden te ondersteunen om testen gezamenlijk op te pakken. Jij beschikt over de diepgaande kennis en de vaardigheden van testtechnieken en tools die het team nodig heeft. Ik denk daarom dat je als tester beter in je vak moet zijn dan voorheen. Vroeger kon je, je nog veilig verschuilen in het testteam. De nadruk lag toen veel meer op het volgen van processen. Nu komt het aan op het werkelijk op de juiste manier kunnen selecteren en toepassen van aanpakken, technieken en tools. Denk daarbij bijvoorbeeld aan exploratory en context driven testen maar ook aan test automatisering. Daarnaast moet je ook over de vaardigheden beschikken om je teamleden te motiveren het testen op de juiste manier in te vullen.
Omschakelen betekent in jezelf investeren
De omschakeling van traditioneel denkende en werkende tester naar een Agile denkende en werkende tester vergt doorzettingsvermogen en vaak behoorlijke investeringen in het opdoen van aanvullende kennis en vaardigheden. Afhankelijk van je leerstijl heb je verschillende mogelijkheden waarop je kennis kan opdoen. In het onderstaande overzicht heb ik een selectie van kennisbronnen opgenomen die ik zelf waardevol vind.
Agile & Lean
Naast het volgen van Scrum basis trainingen heb ik geïnvesteerd in het in het volgen van de training SCRUM master. De training Product Owner staat dit najaar op mijn opleidingsprogramma. Qua boek vond ik The art of Agile Development (ISBN-10: 0-596-52767-5) geschreven door James Shore en Shane Warden bijzonder waardevol. Een toegankelijk en op praktijk ervaringen gebaseerd boek over agile development en Extreme Programming. Ook erg leerzaam vind ik het boek Lean from the Trenches (ISBN-13: 978-1-934356-85-2) geschreven door Henrik Kniberg. Ook een op de praktijk gebaseerd boek over het toepassen van lean principes in een zeer groot project.


Technische IT vaardigheden
De website W3Schools (http://www.w3schools.com/) is een prima plek om basiskennis op te doen op het gebied van web development technieken zoals HTML, CSS en Javascript. Trainingen met meer diepgang zijn ook online te vinden. Op YouTube zijn volledige trainingen te vinden die een hele reeks van technische onderwerpen uitgebreid behandelen. Daarnaast zijn er ook sites die zich hebben gespecialiseerd in het aanbieden van online trainingen. Persoonlijk kan heb ik veel plezier van mijn abonnement op Pluralsight (http://www.pluralsight.com/training).

Testautomatisering
Om als tester goed uit te voeten te kunnen op het gebied van testautomatisering raad ik je aan om te investeren in het leren van een scripting taal. Denk daarbij aan Ruby, Python of Java script. De site http://programming-motherfucker.com/become.html is een prima start voor het vinden van een online training op dit gebied. Als je in web development actief bent is het verstandig om je te verdiepen in Selenium IDE en Selenium Webdriver. Op dit vlak kan ik je de volgende boeken aanraden: Selenium 2 Testing Tools Beginners Guide (ISBN:978-1-84951-830-7) en Selenium Testing Tools Cookbook (ISBN: 978-1-84951-574-0). Daarnaast zie je dat Agile teams in toenemende mate acceptance test driven development inzetten. Als jij lid van zo’n team bent is het verstandig om kennis op te doen van tools zoals Cucumber, JBehave, Specflow of FitNesse. Qua boek vind ik The Cucumber Book, Behaviour-Driven Development for Testers and Developers (ISBN-13: 978-1-934356-80-7) op dit vlak een aanrader.


Testen
Qua opleidingen is het volgen van de Certified Agile Tester training als aanvulling op een basis training zeker nuttig. Al was het maar voor de CV building. Daarnaast vind ik trainingen op het gebied van Context Driven testen bijzonder waardevol. Vorig jaar heb ik geïnvesteerd in het volgen van een training Exploratory Testen die werd gegeven door James Lyndsay. Ook een prima aanvulling.
Qua boeken raad ik je aan om te investeren in de aanschaf van het boek Foundations of software testing (ISBN: 978-0-9898119-2-7). Een boek uit de context driven test hoek dat een groot aantal testonderwerpen behandeld. Daarnaast pak het ik het boek Lessons Learned in Software testing (ISBN: 0-471-08112-4) ook nog regelmatig om een les (nog eens) te leren. Om je te verdiepen in Exploratory testen vind ik Exploratory Testing (ISBN: ISBN-13: 978-0-321-63641-6) van James Whittaker een aanrader. Uiteraard mag het boek Agile Testing (ISBN-13:978-0-321-53446-0) niet in je boekenkast ontbreken. Dit is een ‘must read’ boek geschreven door de Agile test iconen Lisa Crispin en Janet Gregory. Tenslotte vind ik het boek Testing in SCRUM (ISBN:978-1-937538-39-2) ook een aanrader voor testers met een stevige ISTQB-achtergrond.

http://lisacrispin.com/2011/11/08/using-the-agile-testing-quadrants/

Coaching
Ik zelf heb binnen mijn bedrijf een training mogen volgen op het gebied van coaching. Daarnaast is mij Anne-Marie Charrett (http://mavericktester.com/online-coaching/) aanbevolen als prima trainer op dit gebied.

Ter afsluiting
Bovenstaande lijst is natuurlijk niet compleet. En natuurlijk kun je vinden dat er betere bronnen zijn dan de bronnen die ik hier boven heb genoemd. Dat is prima en ik daag je uit om met verbeteringen en aanvullingen te komen.

5 reacties

  1. Huib, dit boek kende ik nog niet. Ik voeg het lezen van dit boek toe aan mijn “nog te lezen lijst”
    Dank je wel voor je aanvulling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *