NieuwsMagazine

Video review: Supporting DevOps through testing

Auteur: Gilbert Smulders ● gilbert.smulders@viqit.nl
DevOps is al langere tijd hot. En ook binnen mijn huidige opdracht zijn hier weer hernieuwde plannen voor. Maar wat betekent DevOps nu eigenlijk voor testers? In de voorbereiding voor een presentatie die ik binnen mijn opdracht zou geven over juist dit onderwerp, liep ik tegen deze video van Danny Crone aan. Een mooie gelegenheid om de tweede video review hieraan te spenderen.
De video is afkomstig van nFocus Testing. Het is een webinar met de titel ‘Supporting DevOps through testing. It is not just about automating tests’ van Danny Crone. Deze kun je hier bekijken. nFocus Testing is een gerenommeerd Brits test consultancy bedrijf met een aantal vooraanstaande klanten. Zij zijn Microsoft Gold Partner voor Application Lifecycle management Competency.
Danny Crone
De webinar over DevOps wordt gepresenteerd door Danny Crone. Hij is een ‘Test Practitioner’ en Technisch Directeur bij nFocus. Danny zit al ruim 20 jaar in het software ontwikkel vak. Ondanks dat hij een ontwikkelaar is in hart en nieren, heeft hij het grootste deel van zijn carrière gespendeerd aan kwaliteitszorg. Hij spreekt regelmatig op test evenementen en Microsoft ALM evenementen. Danny heeft een grote passie voor test automatisering. Mede daarom geeft hij deze webinar.
De presentatie
Danny begint zijn presentatie met de doelen van DevOps. De belangrijkste die hij al snel schetst zijn de kortere time-to- market en de grotere productie stabiliteit en betrouwbaarheid. Daarbij wordt test automatisering als een sleutel tot succes gedefinieerd. Maar alleen test automatisering is niet voldoende, aldus Danny.
Hij vervolgt zijn presentatie met een opsomming van de belangrijkste voordelen van test automatisering. Ook daar is time-to-market een belangrijk onderdeel. Maar ook zaken als kwaliteit en betrouwbaarheid komen daar in wat andere woorden in terug. Daarnaast vertelt hij welke testen je zou moeten automatiseren en met welke prioriteit.
Daarna heeft Danny het over de noodzaak voor betrouwbare testen. Zeker als een kortere oplevercyclus wordt nagestreefd. Immers, testfouten zorgen voor ruis. En als die ruis groot genoeg wordt, ondermijnt dat het vertrouwen. Om betrouwbare software met grote regelmaat te kunnen shippen, is een snelle en betrouwbare test noodzakelijk. Dit pleit weer voor testautomatisering.
Een belangrijk item binnen een succesvolle test automatiseringsaanpak is de kwaliteit van de testdata. Danny benoemt een aantal methoden om tot goede testdata te komen in je testautomatisering. Daarbij is het waarschijnlijk noodzakelijk om binnen je test automatiseringsaanpak een combinatie van testdata creatie methoden te hanteren.
Alvorens tot zijn conclusie te komen, haalt Danny eerst nog twee stappen in het groeipad van testautomatisering aan. De eerste stap betreft Continuous Integration. Dit is een absolute must volgens Danny. Ook hier wordt weer de snelheid benadrukt. De volgende stap is Continuous Deployment. Deze zorgt ervoor dat het gehele proces tot en met go-live wordt geautomatiseerd. Hierbij zijn de ‘gates to proceed’ erg belangrijk. Hier is de betrouwbare geautomatiseerde test een belangrijk meetmiddel.
In zijn conclusie geeft hij aan dat geautomatiseerde testaanpak een sleutel tot succes voor DevOps is. Daarbij is testdata een belangrijke succesfactor voor je geautomatiseerde testaanpak. In de slotseconden van zijn presentatie weet Danny nog aan te geven dat testers nog meer moeten leren dan alleen testtools. Zij moeten ook verstand hebben van CI en CD scripting en beheer van de infrastructuur.
Mijn conclusie
Eigenlijk blijkt al uit mijn verslag van Danny zijn presentatie dat ik het verhaal wat mager vind. Misschien had ik vooraf een verkeerde verwachting door zijn titel. Maar naar mijn idee is dit verhaal meer een verkooppraatje voor testautomatisering binnen DevOps, dan een informatief verhaal over hoe wij als testers een toegevoegde waarde kunnen hebben binnen DevOps.
Mijn presentatie op de opdracht heb ik dus maar iets anders ingestoken. Wel heb ik net als Danny aangegeven dat testers (nog) technischer onderlegd moeten worden. Immers, naast testautomatisering moeten we ook kennis krijgen van unit testen, test driven development, continuous integration, continuous delivery, beheer van infrastructuur, et cetera Daarnaast denk ik dat we ook op onze communicatieve vaardigheden moeten bijleren. We krijgen namelijk te maken met meer, maar ook andere stakeholders. Denk bijvoorbeeld aan de beheerders die nu in ons team komen. Wel voorzie ik een uitdaging in onze steeds technischer wordende omgeving. Terwijl wij ons bezighouden met allerlei technische zaken, moeten we ook focus houden op kwaliteit.
Al met al heeft Danny zijn presentatie mij wel weer wat handvatten gegeven voor onze testautomatiseringsaanpak. Dus zeker een waardevolle webinar, zolang je er maar met de juiste verwachtingen ingaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *