NieuwsMagazine

Testen op en aan het spoor

Redactie: Eric Spaargaren
Auteur: Tony van der Zalm – tonyvanderzalm@solcon.nl

“In het Test Center worden de complexe systeemketens van ProRail getest, die nodig zijn om treinen veilig en probleemloos te laten rijden. Het Railcenter is het opleidings-, kennis- en testcentrum voor de railinfra sector.”

Zo begon de inschrijving. Het leek mij wel een interessant onderwerp, vandaar dat ik mij inschreef voor deze avond. Omdat er meer gegadigden waren, was er een loting, gelukkig werd ik ingeloot. Van te voren had ik wat rondgeneusd op de website https://www.railcenter.nl/ Het viel mij op dat onderaan, onder het kopje bladwijzers niets staat, een bevinding? Ik bekeek ook nog een filmpje over de veiligheid. Deze staat bij ProRail altijd op nummer één. Om half zes arriveerde ik bij het mooie Test Center. Het was een prachtig statig gebouw met mooie smalle rode stenen en de naam Railcenter in de gevel.

Bij binnenkomst werden we ontvangen door het ontvangstcomité. We kregen een TestNet ‘badge’ met een kleur. Ik werd ingedeeld in de rode groep. In de kantine maakten we kennis met de andere TestNetters. Ik zag verschillende bekende gezichten, waarvan er diverse werken of gewerkt hebben voor Railcenter.

Na de introductie, waar het veiligheidsaspect werd benadrukt, stond de soep klaar. Na een heerlijk buffet/diner was het tijd om naar de diverse ruimten te gaan. Er was een carrousel van 5 sessies. In de laatste sessie kregen wij de introductie, d.w.z. hoe e.a. organisatorisch in elkaar zat. Maar dit kon niet anders, één groep moest de laatste zijn.

Het viel ons op dat bij veel onderdelen het niet mogelijk was om automatisch te testen, te complex, geen tools, niet grafisch weer te geven e.d. Over de onderdelen die zijn blijven hangen wil ik hieronder wat schrijven.

Bij de Trein en Dienstleiding wordt de hele keten getest. Het ‘leuke’ was dat tijdens de intro de NS omroepstem een echte storing werd aankondigde En de medewerkers kunnen zelf ook een storing in spreken.
De keten bestaat uit drie systemen die elk op zich weer een complex systeem vormen. Een erg ingewikkeld systeem om goed te testen. Daarom wordt er veel handmatig getest. Trouwens de PRL code (Pascal) moet nog omgezet worden naar Linux, zo was de opdracht in 2016. Bij TestNet hebben wij hierover destijds een mooie avond gehad. Volgens mij was dit nog niet af, helaas ik ben vergeten om naar de status te vragen…

ERTMS
Het moderne treinbeveiligingssysteem ERTMS (European Rail Traffic Management System) is een automatisch veiligheidssysteem dat toegepast wordt op o.a. de Betuwe lijn. Daar wil ik wel meer over weten want ik rijd er elke dag langs. Op de Betuwelijn geeft de trein zelf zijn locatie door en krijgt hij snelheidsadvies.
Heel herkenbaar was, dat ook bij ERMTS-1 de precieze eisen van diverse parameters, niet helemaal duidelijk waren. Er stonden bij ERTMS verschillende kasten van leveranciers die aan de ERMTS standaard voldoen om te testen. Met één kast werd een demo gegeven.

Rijden in de trein met ATO en Tim-Tim
Er kon ook gereden worden in een echte trein simulator. Ik stond niet te springen om dit te doen. Barry die meer met treinen werkt dan ik, stapte in de simulator.  Na enige uitleg begon hij te rijden. Toen hij geen gas meer gaf, d.w.z. zijn voet even van het gaspedaal afhaalde, stopte/remde de trein snel. Dat was een leerpunt.

Het mooiste vond ik de tablet (zie linksboven) met de TimTim-app die aangeeft of je op tijd rijdt of niet. Er wordt in seconden aangegeven of je te laat of te vroeg arriveert als je zo doorrijdt. Dit project bevindt zich aan het eind van de testfase. Barry gaf flink gas, dat schijnt goed te zijn voor het milieu, en we zaten zo op de 140 km/u. De seconden op de tablet liepen mooi in de min.  Ook kan je zien of het baanvlak al vrij is. Mooi dat door het gebruik van de app elektriciteit bespaard kan worden. Trouwens de NS gebruikt 100% groene stroom werd er bij de intro verteld.

Er wordt nog onderzoek naar gedaan of machinisten niet afgeleid worden door de tablet app. Je ziet ook op de foto dat verschillende posities worden uitgetest. Ik vroeg hoe ze dit nu doen, de instructeur die zelf ook machinist is, zei: ‘Gewoon vakmanschap’!

In het ProRail Test Center was op station Utrecht een of andere storing . Alles stond mooi rood daarom even een foto gemaakt. Gelukkig dat het een testsysteem was! Aan het eind werd er nog geborreld en nagepraat en werden ervaringen uitgewisseld. Het was een mooie leerzame avond.

Mooi dat ProRail zo aan de weg timmert. Naast Japan en Zwitserland staat Nederland in de  top-3 op het gebied van punctualiteit in het treinverkeer. Op naar nummer 1!

5 reacties

  1. ERTMS is geen treinbeveiligingssysteem. ERTMS is een set van communicatiestandaarden tussen baan en trein. WIFI en HTML is ook geen laptop, om een treffende vergelijking te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *