NieuwsMagazine

Riks column: Wordt 2020 het jaar van DevOps?

Auteur: Rik Marselis ● Rik@Marselis.eu ● @rikmarselis

Redactie: Eric Spaargaren

Graag wens ik je het allerbeste voor 2020, gezondheid en geluk en veel plezier in het prachtige kwaliteits- en testvakgebied!!

Voor mij wordt 2020 het jaar van DevOps (houd de media in de gaten J). DevOps zul je denken, waarom nu pas? Natuurlijk is DevOps al een tijdje een gevleugelde term. Maar ik denk dat het nu echt mainstream begint te raken. Aan de andere kant ontdekken steeds meer organisaties dat DevOps niet alleen maar het inrichten van een hippe CI/CD pipeline is. Maar wat is DevOps dan wel? Voor mij zijn de volgende trefwoorden essentieel: Cross-functional – een team bestaat uit mensen met verschillende kwaliteiten en specialismen die samen alle taken kunnen doen die nodig zijn, waarbij geen enkel teamlid het monopolie op een taak heeft.

Dev & Ops – Een team is niet alleen maar bezig met ontwikkelen of met beheer. Een team is verantwoordelijk voor het in de lucht krijgen en houden van een (deel)systeem.

Agile mindset – DevOps teams werken kortcyclisch en incrementeel. Een systeem wordt stapsgewijs verder uitgewerkt.

Automation – Om efficiënt en effectief te zijn moet het team herhalende taken automatiseren. Dat betekent het gebruik van tools, het betekent ook toepassen van bijvoorbeeld infrastructure-as-code.

Hoe zit het met al die varianten?

BusDevOps, DevSecOps, DevTestOps, zijn slechts voorbeelden van de varianten die je tegenkomt. Het lijkt wel of elk vakgebied zichzelf wil toevoegen aan DevOps. Natuurlijk gun ik iedereen z’n faam, maar voor mij zijn al die termen overbodig. Want DevOps betekent voor mij al dat alle vakgebieden betrokken moeten zijn, aangezien het team alle taken moet kunnen uitvoeren en dus samen alle specialismen moet bezitten. Waarbij het ene teamlid misschien wel uitblinkt in Business Analyse terwijl de ander een hele goede Operator is. Maar als een teamlid er een keer even niet is moet het team wel door kunnen draaien.

Overigens leidt het streven naar zoveel mogelijk automatisering tot nieuwe afkortingen zoals AIOps en NoOps, die suggereren dat je al het Ops werk kunt automatiseren. Dat geloof ik dus niet. In 2020 vier ik mijn veertigjarig jubileum in de IT (ja ja, ik was heel jong toen ik begon) en al veertig jaar hoor ik dat de computer ons overbodig gaat maken. Het enige dat ik in al die jaren voortdurend heb gezien is dat taken veranderen. Dus ik geloof zeker dat beheerders sommige taken niet meer zelf hoeven te doen. Maar de menselijke creatieve geest blijft voorlopig nog wel nodig om visie te ontwikkelen en om complexe problemen op te lossen. Juist het saaie werk kun je automatiseren. Dus wat overblijft is het boeiende werk!!

En wat betekent het voor het mooie testvak?

Mijn visie is dat alleen maar meer mensen zullen gaan testen. Maar er zijn twee belangrijke verschillen met 25 jaar geleden, toen TMAP ontstond.

Ten eerste zullen er minder mensen alleen maar met testen bezig zijn, testen wordt een taak die verschillende teamleden doen (waarbij het overigens nog steeds prima is om een vakspecialist in het team te hebben, net zoals je misschien ook een goede java-programmeur in een team wilt hebben).

Ten tweede gaan we nu daadwerkelijk naar een situatie waar ‘testen’ niet meer het sleutelbegrip is. Het draait namelijk om ‘kwaliteit’. En natuurlijk is testen een onderdeel van kwaliteitszorg. Maar als we vanaf het begin kwaliteit inbouwen is er veel minder testwerk nodig. En dat is precies waar we naartoe moeten en nu ook daadwerkelijk naartoe gaan.

Een gelukkig 2020 en veel plezier met DevOps!

Rik Marselis    (rik@marselis.eu)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *