NieuwsMagazine

Riks Column: Regressietesten, Oui ou Non?

Auteur: Rik Marselis ● Rik@Marselis.eu ● @rikmarselis

Doe jij wel eens een regressietest? Vast wel!
Sta je er wel eens bij stil waarom het zo heet? Ik meestal niet. Maar een paar maanden terug was ik in Frankrijk en sprak ik een groep testers die een telecom-systeem aan het testen waren. Zij hadden het over ‘non-regression test’. Ik vroeg uiteraard wat ze bedoelden en het bleek dat ze precies hetzelfde bedoelden als wat wij in Nederland onder een regressietest verstaan. Dus ik ben me toch eens in de taalkundige aspecten gaan verdiepen.
Regressie betekent volgens ‘Van Dale’: Teruggang, terugkeer tot een vroeger stadium. In onze context gaat het over het algemeen om teruggang naar een minder goede situatie. Vrij vertaald betekent het dus ‘verslechtering’. Een regressietest is dus: testen of er verslechtering optreedt. Maar verslechtering willen we juist niet. Dus eigenlijk hebben de Fransen het beter verwoord met hun non-regressietest, namelijk testen of er geen verslechtering optreedt.
Het viel me daarna op dat de Belgen (die over het algemeen toch beter met taal zijn dan wij Hollanders) het ook over non-regressietesten hebben. Terwijl de Engelsen (die heel veel taalovereenkomsten met Frans hebben, maar toch liever op hun eiland blijven) het net als wij over ‘regression testing’ hebben.
Tijdens de Testing Retreat afgelopen september in Zuid-Frankrijk heb ik toen gelijk nog maar een vraag in de discussie gegooid: Wat is het tegengestelde van een regressie- of non-regressietest? Want aangezien regressietest en non-regressietest hetzelfde betekenen moet je een andere term hebben voor het tegengestelde. Ik kom wel eens de term ‘progressietest’ tegen.
Na een uitgebreide discussie kwamen we als Testing Retreat deelnemers tot de conclusie dat progressietest het er niet duidelijker op maakt. Dus voorlopig houd ik het voor Nederland maar gewoon op regressietesten en de overige testvariëteiten.
Ik ben benieuwd naar jouw mening!
En terzijde: Volgens mijn Van Dale (elfde uitgave 1984) betekent regressie ook: ‘het opnieuw invoeren van een consonant die gesyncopeerd is geweest’, maar dat bedoelen wij er niet mee, toch?
 

één reactie

  1. Het zijn de twee zijden van de testmedaille: zoek je naar bevestiging dat het nog werkt (non-regression) of naar ingeslopen problemen (regressie)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *