NieuwsMagazine

Riks column

Auteur: Rik Marselis ● Rik@Marselis.eu ● @rikmarselis
Testen: de mens aan de basis
Testen is een vak. Een mooi vak! Dat weten wij die dicht bij dit vak betrokken zijn.

Mensen die buiten dit vak staan zien testen vaak als een proces. Een blokkerend proces. Want ‘testen’ doet altijd moeilijk op het moment dat ze live willen.
Kort geleden was ik bij een organisatie die de IT-kosten wilde drukken. De business-manager had daarvoor een simpele oplossing: verlaag de uitgaven voor testen met dertig procent en de bespaar-doelstelling was meteen gehaald. Mijn collega en ik vroegen hem voorzichtig of het ook een optie zou zijn als we de uitgaven voor het oplossen van productie-problemen zouden kunnen verlagen. Hmmm, ja, daar had de business-manager nog niet bij stilgestaan. Daarna vroegen we hem wat volgens hem de waarde van testen was. Hij had geen idee; omdat hij weinig van testen merkte dacht hij dat het ook weinig zou uitmaken als hij het budget ervan zou terugschroeven. Bovendien, redeneerde hij, betekent dertig procent kostenreductie niet dertig procent minder mensen. Want, zo vertelde hij, door alle externe testers weg te sturen en te vervangen door interne mensen die bij de business toch ‘over’ waren betekende het hooguit vijftien procent reductie van manuren. En testen, hoe moeilijk kan dat nou zijn, dat kan toch iedereen…
Jij kent zelf vast wel vergelijkbare voorbeelden. De perceptie van testen is nog wel eens ‘apart’. Testen wordt al weer zo’n twee decennia als zelfstandig vak beschouwd. Maar nog lang niet iedereen heeft ook de kennis die voor haar of zijn functie nodig is. De business-manager heeft zelden nagedacht over de waarde van testen. De business-medewerker heeft zelden enige basiskennis meegekregen. En de tester zelf is ook nog wel eens eenzijdig gericht. En komt door de permanente tijdsdruk er niet toe om haar of zijn horizon te verbreden.
Dat ‘iedereen’ in de IT wat van testen afweet, staat nu op doorbreken. De werkgroep HBO curriculum heeft er voor gezorgd dat het testvak daadwerkelijk onderwezen gaat worden op verschillende HBO-instellingen. Uiteraard duurt het nog even voordat ‘iedereen’ dan op de hoogte is. Het is een geweldige stap in de goede richting; uiteraard is er meer nodig om de bovengeschetste problemen aan te pakken.
Ons mooie vak maakt momenteel een verandering door. Twee decennia geleden ging het vooral om ‘Hoe maak ik testgevallen?’. Een decennium geleden ging het om ‘Hoe organiseer ik de steeds grotere testprojecten?’ en momenteel gaat het om ‘Hoe integreer ik testen (en kwaliteitszorg in bredere zin) in het moderne, snelle IT-proces?’.
De huidige beweging in de IT vergt dat wij testers wendbaar en flexibel zijn. We moeten kijken naar de context waarin we verkeren en daar adaptief op inspelen. Die wendbaarheid, dat is nu precies waar mensen goed in zijn. Daarom is de mens ook de basis in de huidige stromingen in testland. Want tooltjes en processen kunnen ‘het testen’ wel sneller of gestructureerder maken, maar de mensen moeten het flexibel houden.
En dat kan prima. Met z’n allen hebben we alle kennis en ervaring die nodig is om eigentijds te testen. Sinds Myers en Beizer hun boeken schreven hebben we gereedschap, bijvoorbeeld in de vorm van testtechnieken. Met TMap en ISTQB hebben we methoden en raamwerken voor testen. En met de Agile stroming is het belang van samenwerking helemaal doorgedrongen.
Als wij testers ons op een flexibele manier gedragen, gebruikmakend van alle gereedschappen, methodes en overige kennis, dan gaat het ons lukken om IT-teams effectief te ondersteunen in de gang naar ‘fit-for-purpose’-kwaliteit (niet te slecht maar ook niet te goed). Daarmee laten we aan de business-managers zien dat testers die hun vak verstaan wel degelijk toegevoegde waarde bieden en door hun bijdrage aan kwaliteit zorgen dat elders in het IT-gebeuren kosten worden bespaard. Want zeg nou zelf, als je één hertest-ronde kunt voorkomen, hoeveel procent bespaar je dan al? En reken eens uit hoeveel het scheelt wanneer je een stapeltje productie-incidenten voorkomt…Met de mens als basis is het testvak klaar voor het komende decennium en kunnen we aan een brede groep bewijzen wat een mooi en nuttig vak het toch is.
Veel testplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *