NieuwsMagazine

NK Softwaretesten 2018 – Ervaring van een debutantenteam

Redactie: Paul Beving
Auteur: Lisanne van der Kaaij ● L.van.der.Kaaij@topdesk.com
Dinsdag 1 mei: het NK Softwaretesten 2018! Vorig jaar moesten we het met de foto’s doen, maar dit jaar waren we er met TOPdesk gelukkig op tijd bij. Wat voor challenge staat ons te wachten…?

De voorbereiding
‘Maak een team van maximaal vier personen.’ Ok, wij zijn een internationaal bedrijf en tweederde van onze collega-testers werkt in Duitsland en Hongarije. Maar goed, met gemak vier enthousiaste Hollanders bereid gevonden en off we go. Aangemeld en bevestiging ontvangen; nu kunnen we niet meer terug.
Laten we ons goed voorbereiden. Ja, laten we dat doen! Wat voor software moeten we dan eigenlijk gaan testen? Eh, geen idee; dat horen we op de dag zelf pas. Ok… En zouden ze iets verwachten van performancetesten? Of accessibility-testen? Mmm, ja zou kunnen… Better safe than sorry. Dus koptelefoons mee, programmaatjes geïnstalleerd, tablet opgeladen, eigen stekkerbak mee. Aan onze toewijding zou het in ieder geval niet liggen.
Oh, en ‘de PO is zeer geïnteresseerd in de werking van het product op Chromebooks en iPads’. Maar wij hebben geen Chromebook… Tien collega’s verder: nee, we hebben nog steeds geen Chromebook. Maar we hebben gelukkig wel een iPad. Als we dan op een laptop in ieder geval ook testen in Chrome, dan hebben we de risico’s misschien ook deels afgedekt voor Chromebook? Ja, zou kunnen. Misschien is het wel iets van educatiesoftware; scholen maken vaak gebruik van Chromebooks. Kunnen we daar nu iets mee? Nee… ok, laat het los.
Kwartier maken
En dan is het zo ver; materieel in de auto, aanmoedigingen van onze collega’s in de oren en dan met z’n vieren op weg van Delft naar Nieuwegein. Toch wel spannend; alsof de eer van TOPdesk op onze schouders rust.
Daar zijn we dan, gelukkig ruim op tijd. Tijd om op te bouwen. Terwijl we bij sommige van de andere 24 teams om ons heen stellages van monitoren zien verrijzen, zitten wij enigszins bescheiden achter onze laptopjes en tablet. Dat stekkerblok was niet nodig; de stress dat we geen eigen flipover bij ons hadden ook niet, want die staat er al. Maar we hebben wel lol, want op zo’n flipover kunnen we natuurlijk meteen laten zien dat we bij TOPdesk een stelletje blije eikels zijn.
Testobject, aanpak en rapport
Introductie door de PO, van ThiemeMeulenhoff. Inderdaad: we gaan een digitale leeromgeving testen! De focus ligt op het testen van de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid voor leerlingen en docenten, en onze geïnstalleerde programmaatjes kunnen we links laten liggen. Gênant momentje: ieder team mag een vraag stellen aan de PO, maar als wij als een van de laatsten aan de beurt zijn, zijn al onze vragen al beantwoord en staan we met onze mond vol tanden. Hebben we nu een strafpunt? Wie weet…
En door. We hebben een missie. En een plan. We willen in iteraties van 25 minuten werken, met tussendoor steeds een korte stand-up om onze ervaringen te delen. Eerst een half uurtje exploratory testen, dan per persoon een focus-gebied aanwijzen en op die manier de grootste risico’s afgaan. Eén van ons werkt parallel daaraan ook aan het rapport; dat zou dan ruim op tijd klaar moeten zijn. Een ander meldt alle bugs van iedereen aan; want dan wordt alles zo lekker consistent. Conclusie na drie uur bloed, zweet en tranen: onze rolverdeling was perfect uitgekomen, maar door de tijdsdruk was het vooral exploratory testen dat de klok sloeg, was ons rapport één minuut voor tijd binnen en waren we allemaal vijf jaar ouder.
Achttien bevindingen
Maar we waren voldaan. Ondanks dat we deels van onze originele teststrategie waren afgeweken, hadden we flexibel ingespeeld op de situatie en waren we een geoliede machine geweest, zoals we dat ook in het dagelijkse werk bij TOPdesk proberen te zijn. We hadden goed samengewerkt en achttien interessante bevindingen gerapporteerd. Hopelijk kan ThiemeMeulenhoff hier iets mee.
Nog even na-borrelen. Wat een opluchting: ook de teams met meer schermen, toeters en bellen hadden de zweetdruppels op het voorhoofd staan. Leuk om in zo’n setting ook eens andere testers dan je eigen collega’s tegen te komen. Bovendien hebben wij zelf weer wat meer geleerd over hoe je onder tijdsdruk zo’n brede test-casus aanpakt.
Is het morgen een gewone werkdag? Ja, morgen is het een gewone werkdag. Dus dan toch maar weer snel in het Peugeotje terug naar Delft. Het was een leuke ervaring.
En o ja: we zijn zevende geworden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *