NieuwsMagazine

Het schaap met vijf poten is dood, leve de duizendpoot!

Redactie: Gerben de la Rambelje
Auteur: Nathalie Rooseboom de Vries – van Delft ● funtestic.fanatic@gmail.com
Nathalie Rooseboom de Vries - van DelftIn de laatste maanden is mij wel duidelijk geworden dat we als tester, kwaliteitsregisseur- of engineer, T-shaped tester, qualisoof of wat dan ook voor zelfbenoemde variatie op de zich op valideren en falsificeren richtende professional, ons niet meer moeten profileren als het schaap met vijf poten, maar als een heuse duizendpoot. Daarmee sluiten we helemaal aan op de trend dat vlees ‘uit’ is en insecten ‘the next thing’.
 
Als ik deze duizendpoot zou moeten beschrijven uit alle artikelen, lezingen en discussies dan zou dat als volgt zijn:
De persoon is een man met ‘feminin touch’ of vrouw met een paar stevig ‘cojones’. Hij of zij (voor leesbaarheid zal ik verder ‘hij’ alleen gebruiken) heeft een zeer gedegen opleiding gevolgd, waar hij – ver voor op schema- cum laude voor is geslaagd. Deze bedrijfskundige informatica-opleiding onderscheidt zich door een met name praktijk gerichte HBO-gebaseerde aanpak met een universitair theoretische fundering te combineren met een ‘school of life’ invulling waar het allemaal afhangt van welke context zich iets ontwikkelt. Het opleidingsinstituut bood als vast onderdeel van het programma het door de TestNet ontwikkelde testercurriculum. Hij heeft daarbij, puur uit interesse uiteraard, de extra modules gevolgd voor technische informatica, creatieve vorming en psychologie, didactische vaardigheden, multiculturele communicatie. Hij wist een tweetal masterclasses te volgen bij Nyenrode; de eerste voor Sales en de tweede voor Consultancy. Hij is tweetalig opgevoed; Engels en Nederlands zijn voor hem zijn moederstaal, tijdens zijn studie heeft hij een aantal werkweken en uitwisselingsprogramma’s in het buitenland gedaan, waar hij Duits, Frans, Spaans, Mandarijn en Hindi wist te leren, hoewel niet helemaal perfect in woord en geschrift, weet hij zich prima te verwoorden in deze talen.
 
De persoon heeft de laatste tien jaar ervaring opgedaan in het testvak in de breedste zin van het woord. Hij kan de rol van testanalist prima vervullen maar stapt zonder problemen zo in de schoenen van een testmanager of zelfs testexpert zodat hij op strategisch niveau kan meepraten. Daarvoor heeft hij, in diverse niet-testende, waaronder ook leidinggevende rollen, tien jaar in de dienstverlenende publieke en private sector gewerkt waar men voor de non-profit sector, financiële producten ontwikkelde. Hij is dus van alle markten thuis! Hij heeft zowel het overzicht van de betreffende sector en haar ontwikkelingen, maar ook een diepgaande domeinspecifieke kennis. Hij is een echte IT-vakspecialist maar ook een echte domeindeskundige. In de laatste twee jaren was hij, behalve engineer ook de Scrum-master in een Scrum-team.
 
De persoon heeft een diepgaande kennis van alle testmethoden, -aanpakken en technieken. Hij is daarnaast expert op het gebied van SQL, XML, C++, JAVA, JAVAscript, Python, Ruby, .NET en hij kan lezen en schrijven met negen-van-de-tien testtools, zoals (maar niet uitsluitend!) Jira, Visual Studio Testprofessional, HP Unified Functional Testing, Selenium en Tricentis testsuite. Hij weet behoorlijk wat van testdatamanagement, security- en performancetesten, testomgevingsbeheer en mobile testing. Prince II Projectmanagement, SCRUM, LEAN, Kanban en TOGAF zijn verder zaken die hij als zowel test- als allround professional in zijn rugzak heeft. Hij is op de hoogte van de laatste trends en heeft een zeer volledig historisch overzicht en bijbehorend besef. Daar waar nog geen kennis van is, is geen enkel probleem om te leren; hij leert immers graag! Hij investeert daarbij ook nog een groot deel zelf van deze kennis- en kundeverbreding.
 
Op het gebied van softskills heeft hij een ruim palet weten op te bouwen in de jaren. Communicatie is zijn sterkste punt. Onderhandeltechnieken, conflicthantering en actief luisteren zijn kernbegrippen die bij hem passen. Hij is een echte gesprekspartner met zowel business als IT. Hij heeft een hoog emphatisch vermogen en een sterk ontwikkelde organisatorische sensitiviteit. Hij weet te enthousiasmeren, stimuleren en te motiveren.
 
Hij is mentaal sterk en staat emotioneel in directe verbinding met zichzelf. Is flexibel, wendbaar en weerbaar. Hij is zeer gepassioneerd vakman, maar ook een familieman. Hij heeft de waarden van zowel het bedrijf als de waarden van het gezinsleven hoog in het vaandel staan. Hij heeft een zeer goede werkethiek, is integer en eerlijk. Hij weet een goede balans te houden tussen kwaliteit en snelheid. Hij vindt intrinsieke beloning belangrijker dan extrinsieke beloning. Daarom werkt hij voor een laag minimum (schoolverlaters) salaris waar hij prima van rond kan komen, maar ook niets exorbitants luxe van hoeft te doen. Hij is zowel extrovert als introvert, afhankelijk van de situatie. Is een leider en een volger, een voorspelbare en ook verrassende teamspeler die prima alleen zijn werk kan doen. En… last but not least; hij is pas 21 jaar!

lang leve de duizendpoot

 
Nu lijkt deze beschrijving heel ver gezocht en toch is het wat ik grotendeels verzameld heb in een tijdspanne van drie maanden (!) vanuit diverse gepubliceerde stukken (waaronder echte vacatures) en aangevuld met wat zaken die in generieke zin over ‘de ideale medewerker’ worden geroepen. Waarbij ik hierbij zo erken dat sommige stukken voor een specifiek stukje kennis- of kunde waren zoals bijvoorbeeld een vacature voor testautomatiseerder.
 
Wat me verder opviel, was dat er gerept werd over dat ‘iedere medewerker’ aan een specifiek plaatje zou moeten voldoen (generiek dus) maar dat hij ook een uniek en authentiek individu moet zijn.
 
Hoe dan ook. Het schaap met vijf poten voldoet niet meer, maar een heuse duizendpoot moet nu de behoefte vervullen. Nu weet ik niet hoe het met jou zit, maar ik vind de Human Centipede’ (= film) niet helemaal passen in mijn beeld van het ideale wezen en bovendien weinig levensvatbaar. Ik hou het ’t liefst gewoon bij mijn simpele zelf: een mens met twee benen, die beide stevig op de grond staan en soms ook met de pootjes in een beetje klei!

2 reacties

  1. Zo komt het ook op mij over. Als 40+er met ruim 17 jaar IT ervaring, waarvan bijna 10 jaar als tester, maar ‘slechts’ een MAVO diploma, ben je in deze wereld volledig afgeschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *