NieuwsMagazine

Exploratory Testing op EuroSTAR

Auteur: Rik Marselis ● rik@marselis.eu

Redactie: Eric Spaargaren en Frits van Iddekinge

Begin juni was ik op de EuroSTAR 2023 conferentie, altijd weer een feest van kennis- en ervaringsuitwisseling voor de kwaliteits- en testgemeenschap van Europa (en de rest van de wereld).

Dit keer was het lekker dicht bij huis, in Antwerpen (dat is voor mij dichterbij dan de Nederlandse editie die in Maastricht was). Op een prachtige locatie, midden in de stad, naast de klassieke dierentuin en het fraaie station.

Zoals altijd was er een grote verscheidenheid aan onderwerpen en met 4 parallelle tracks mis je als bezoeker meer dan je meemaakt. Daardoor kun je wel precies je eigen programma samenstellen. Bij mij was dit keer “Exploratory Testing” de rode draad.

De meest aansprekende titel op dit gebied was “Exploratory testing as code” van Brendan Connolly. Wat moet je je daar nu bij voorstellen? Gaan we exploratory testen automatiseren? Nou nee, Brendan haakte aan op de “everything as code” trend, waarbij het idee is dat je alles wat je maakt onder versiebeheer brengt. GitHub was dan ook de rode draad in zijn verhaal: leg je exploratory testing charters en de vastlegging van wat je gedaan hebt (logs en debriefing) vast in documenten en sla die op in GitHub. Zo kun je altijd terugvinden wat er wanneer gebeurd is. Bovendien is je test automatisch gekoppeld aan de release van de software die je getest hebt. Maaret Pyhäjärvi vertelde mij (buiten de presentaties om) dat ze liever de nadruk op het “exploren” legt dan op het vastleggen.

Een andere spreker zat volledig op de “automate everything” toer en op de publieksvraag hoe exploratory testing in te passen stelde hij dat dit een prima manier is om de testgevallen te maken die je vervolgens automatiseert. Dat deed mijn wenkbrauwen toch wel stevig fronsen…  Voor mij is geautomatiseerd testen juist een uitgelezen kans om eerst netjes met testontwerptechnieken de testgevallen te maken en daarna te automatiseren. Mijn vooroordeel is dan ook dat deze testautomatiseerder vooral veel weet van het automatiseringsgedeelte, maar niet van het testgedeelte.

Michael Bolton roept al jaren: “Alle testen zijn exploratory”. Daar ben ik het mee eens, maar dan wel met een duidelijke uitleg (die nogal eens ontbreekt, met name bij mensen die Michael wel quoten maar de uitleg er niet bij zetten). “To explore” betekent ontdekken en onderzoeken. In de TMAP woordenlijst definiëren we: “Testen bestaat uit verificatie-, validatie- en exploratieactiviteiten die informatie geven over kwaliteit en daaraan gerelateerde risico’s, ter bepaling van de mate van vertrouwen dat het testobject de beoogde business value op zal kunnen leveren.”.

De verificatie en validatie uit deze definitie gaan vooral over het onderzoeken. De exploratie gaat vooral over het ontdekken. Als je testen geautomatiseerd uitvoert dan is het ontdekkende element tamelijk gering (hoewel je tijdens het maken van de testscripts wel vaak op onverwachte dingen stuit).

Wil je zelf eens wat dieper duiken in hoe exploratory testen op een goede manier gedaan kan worden, kijk dan eens in de TMAP Excel template: https://tmap.net/media/777 (of zoek het zelf via het downloadmenu van www.TMAP.net, onder de “performing templates”).

Tot slot wil ik graag ook via deze weg iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan de nominatie die ertoe geleid heeft dat ik de “EuroSTAR 2023 Testing Excellence Award” kreeg uitgereikt. Onze voormalige TestNet voorzitter Bob van de Burgt mocht de uitreiking doen en sprak lovende woorden die mij trots (en ook wat verlegen) maakten. Ik ben blij met deze erkenning van mijn bijdrage aan ons mooie vakgebied. Het is voor mij een grote stimulans om door te gaan met het verzamelen en verspreiden van kennis en ervaring via allerlei wegen, zoals boeken, trainingen, podcasts en natuurlijk blogs zoals deze.

Ik verheug me alvast op EuroSTAR 2024 (in Stockholm!), maar eerst op de komende TestNet evenementen. En ik wens jou veel succes en plezier met exploratory testen!

Rik Marselis   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *