NieuwsMagazine

Discipline en Hygiëne van een Samurai voor Kwaliteit

Redactie: Gerben de la Rambelje
Auteur: Mustafa Canbaz ● m.canbaz@maxmin.eu
Mustafa Canbaz
De term Samurai (aka 侍) heeft wellicht je interesse getrokken tot het lezen van dit artikel. De Samurai’s zijn in de 12e eeuw in Japan ontstaan als de krijgers van de Keizer. De Samurai staat ​​bekend om “Eer en Discipline”, maar ook voor hun spirituele kant. Om überhaupt een Samurai te mogen worden, moest er een scala aan skills ontwikkeld worden, die niet van de één op de andere dag bemachtigd konden worden, hiervoor moest jarenlang hard voor getraind worden. De opdracht van de Samurai was om elke dag te trainen en constant te leren, wat “Bushido” (武士道) ofwel “de weg van de krijger” werd genoemd. Op deze manier waren ze altijd voorbereid op het ergste dat kon komen.
 
Alhoewel er veel vergelijkenis is tussen de Samurai en een Ninja, een term die hedendaags veel gebruikt wordt in de agile (software development) mindset. Beide personages hebben dezelfde oorsprong als “asassins” uit de 12e eeuw in Japan. Ninja’s waren de privé zogeheten “gunman” van de heersende families voor het doden van vijanden, of zou ik “swordsman” moeten zeggen! Samurai’s zijn daarentegen eervolle elite soldaten van de keizer, die als team een missie volbrengen, destijds gedragen door de hele maatschappij. Draagvlak is in deze context van groot belang, omdat ze als team leveren, net als dit ook zo is bij het opleveren producten c.q. projecten in grote organisaties.
 

Het zwaard, de ziel van de Samurai


De ziel van de Samurai is het zwaard, ook wel katana (刀) genoemd, dat met respect behandeld moest worden. Schoonmaken van dit zwaard was een klus op zich. Allereerst is er een speciale schoonmaak set om dit delicate schoonmaakwerk en het slijpen van deze “katana” uit te voeren. Procedure bestaat uit strikte stappen: voorzichtig uit de schede halen, verwijderen van olie / stof middels een stuk (rijst)papier, bewerken met de “uchiko” metaalpoeder bal en opnieuw insmeren met (schone) olie. Ik zou aangenaam verrast zijn als men tegenwoordig op kantoor c.q. werk de aanwezige, zoals simpelweg een keyboard of een productiemachine ook zo behandelt!
 

Waarom Samurai

Nadat de oorlogen in Japan over waren, ook wel “Edo period” genoemd (1600-1868), volgde er een periode van vrede, educatie en professie. Zo diende de “Bushido” als leidraad voor succes in de zakenwereld. Het trainen om voor het ergste voorbereid te zijn, kan je goed vergelijken met het oplossen van complexe problemen / onvoorziene omstandigheden. Nu is “Complex problem solving”, volgens (World Economic Forum), al jaren skill #1 in de wereld. Samurai’s werden niet alleen maar getraind op kracht, maar ook op cognitieve skills zoals; het verder kijken dan het “uiterlijk” van een object of persoon, dus vaststellen van de (intrinsieke) waarde en bekwaamheid van iets / iemand. Ze noemden het vertaald: “extensive understanding of things”, wat in het Engels beter de lading dekt dan dat ik het zou vertalen.
 
De aanpak binnen organisaties voor kwaliteitsmanagement zou niet zo verschillend mogen zijn, dan die van de levenswijze van de Samurai. Als een organisatie zich voorbereidt als een Samurai, is de organisatie altijd in control en is dan altijd in staat de beste kwaliteit te leveren, zelfs bij extreme omstandigheden. Daarnaast als een organisatie, net als een Sumarai, continue aan het verbeteren is, dan worden ze  uiteindelijk innovatief en zijn ze de concurrent altijd een stap voor.
 

Intrinsieke waarde

Graag wil ik mijn opinie delen over gedisciplineerde hygiëne en intrinsieke kwaliteit, net als die van de Samurai. Intrinsiek is in de loop van de afgelopen jaren verworden tot één van mijn favoriete woorden. Intrinsiek vertelt naar mijn inzicht de daadwerkelijke motivatie c.q. waarde van een persoon of organisatie. Kwaliteit is een woord die veel ruimte tot interpretatie biedt. Intrinsiek laat daarentegen bijna geen ruimte tot interpretatie. Intrinsieke kwaliteit beschrijft mijn levensdoel, voor zowel privé als werk!
 

Discipline & Hygiëne

Deze twee termen hebben veel met elkaar gemeen. Het vergt discipline om altijd een extra stap te doen om een bepaalde mate van hygiëne te bereiken. Dit kan zijn dat bij het opleveren van een product de discipline moet worden opgebracht, om de daarbij behorende documentatie bij te werken, maar bijvoorbeeld ook simpelweg de toiletbril op te tillen als je even moet! Dit is precies het beslissingsmoment waar je het verschil maakt tussen wel die extra stap tot kwaliteit! De mate van hygiëne die je in een organisaties tegenkomt, is wat mij betreft dan ook een maatstaf hoe het gesteld is in de organisatie met het leveren van kwaliteit. Hoe kan een organisatie waar een slechte hygiëne aanwezig is, in staat zijn om onderscheidende kwaliteit te leveren.
 

Agile en Samurai!

Het Agile proces focust zich op eenvoud, menselijke interactie en continue leveren van waarde. Agile benadrukt teamwork, constante communicatie, team effectiviteit en continue verbeteren. Als we het “Agile Manifesto”, zoals we die van software ontwikkelen kennen bekijken, zien we dat deze heel erg compatibel is met de “Bushido” levensstijl van de Samurai. Teamwork is iets dat voor de Samurai ook heel erg belangrijk was. Elke missie was voor de Samurai een team effort.
 
De meeste organisaties in Nederland werken al een aantal jaar op een Agile manier, als zij dan ook nog eens de levensstijl van de Samurai omarmen dan komt het vanzelf goed met de kwaliteit die wordt geleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *