NieuwsMagazine

De motivatie van software testend Nederland

Auteur: Linda van der Veen ● linda.van.der.veen@identify.nl
Linda van der Veen
In verband met de afronding van mijn studie HBO HRM heb ik onderzoek gedaan naar de motivatie van softwaretestend Nederland. Dit omdat er al geruime tijd een groeiend tekort is aan goed opgeleid IT-personeel in Nederland, zoals onder andere blijkt uit het meest recente onderzoek door de brancheorganisatie Nederland ICT (mei 2013). Ik heb me daarom op basis van literatuur, een enquête en een aantal interviews verdiept in de motivatie van de Nederlandse softwaretesters.
Uit mijn onderzoek blijkt dat softwaretesters de inhoud van het werk, het verschil kunnen maken voor de klant en de diversiteit van het vak het leukste vinden. Ze willen hierbij graag klanten helpen met het verbeteren van hun processen en kwaliteit. Naast hun opdracht vinden testers het leuk om TestNet bijeenkomsten te bezoeken (31%), met collega’s te sparren (15%) en literatuur (13%) te lezen. Dit laatste kan in de vorm van het lezen van boeken, maar ook door het lezen van blogs, TestNetNieuws en artikelen.
Waarom is testen leuk?
Softwaretesters zijn echte vakmensen en dit blijkt ook uit de resultaten van mijn onderzoek. Ze vinden het belangrijk om ontwikkelingen bij te houden en hun vak uit te dragen bij hun klanten; om de klant bewust te maken van het belang van softwaretesten. De tijd van de wortel en de stok is dan ook voorbij. Testers willen meer autonomie en zijn op zoek naar hogere zingeving. Ze willen zien en horen dat ze van toegevoegde waarde zijn en willen graag zelf meer invloed op hun ontwikkeling.
Uit onderzoek van Intermediair onder hoogopgeleiden (2011) en uit mijn onderzoek blijkt ook dat deze medewerkers vooral bij hun werkgever werken vanwege de ‘leuke baan’, met veel flexibiliteit en goede carrièreperspectieven. Ze geven in eerste instantie aan dat salaris hierbij een veel minder belangrijke rol speelt. Echter, het blijkt dat, wanneer er wordt gevraagd naar de motivatie voor een overstap naar een andere werkgever, salaris wel degelijk de belangrijkste motivator is.
In het onderzoek is er ook gekeken naar geambieerde functie per leeftijdscategorie.
In de leeftijdscategorie 20 – 30 is de meest geambieerde functie de functie van Testadviseur. In de leeftijdscategorie 30 – 40 zijn dat Testcoördinator en Testmanager. In de leeftijdscategorie 40 – 50 is het geen van de reguliere functies, maar wil men wel binnen het testvak iets doen. Het geven van trainingen wordt hier veel in genoemd. In de laatste leeftijdscategorie, vanaf 50 jaar, is de meest geambieerde functie weer Testadviseur.
Tot slot is opgevallen dat er relatief weinig jongeren instromen in het testvak en in de IT. Van de respondenten is 12 procent tussen de 20 en 30 jaar oud. Ook blijkt uit het onderzoek van Nederland ICT dat maar 5 procent van medewerkers in de IT onder de 25 jaar is. Reden te meer om het vak nog meer uit te dragen, te laten zien hoe leuk het werken is in de IT en – nog belangrijker – hoe leuk testen is en wat een belangrijke rol ‘jij als tester’ vervult voor een organisatie.
Het testersbreinOm softwaretesters optimaal te motiveren is het noodzakelijk ze meer autonomie te geven in hun ontwikkeling en hierbij een ondersteunende houding aan te nemen. Wanneer ze vanuit een intrinsieke motivatie aan hun ontwikkeling werken, zal dit beter werken dan wanneer ze door extrinsieke prikkels worden gemotiveerd. Hierbij is het zaak te kijken naar een langetermijngroeipad. We moeten allemaal langer doorwerken, dus is het van belang dat we vele jaren gemotiveerd blijven in het werk.
Een gemotiveerde tester draagt dit uit en laat anderen zien hoe belangrijk en leuk het vak is!
Ik wil iedereen bedanken voor het invullen van de enquête, het heeft mij enorm geholpen.

2 reacties

  1. Linda,
    je hebt mij nog niet overtuigd, als je resultaten geeft als “Naast hun opdracht vinden testers het leuk om TestNet bijeenkomsten te bezoeken (31%), met collega’s te sparren (15%) en literatuur (13%) te lezen. Dit laatste kan in de vorm van het lezen van boeken, maar ook door het lezen van blogs, TestNetNieuws en artikelen.” dan vind ik dit schrikbarend laag. Is je onderzoek ook beschikbaar zodat ik verder kan kijken dan deze cijfers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *