NieuwsMagazine

De leukste/ ergste testervaring van Henk Johan Kwakkel

Redactie: Lisa Gelijns ● lisa.gelijns@mail.com
Auteur: Henk Johan Kwakkel ● post@testmannetje.nl
Wat voor opdrachten krijg je zoal?
Ik ben sinds augustus 2017 zzp’er. Daarvoor heb ik bij verschillende detacheringsbureaus gewerkt en nog een aantal keer ‘intern’ gezeten.
Naast acceptatietesten heb ik opdrachten gedaan met systeem-, integratie-, conversie-, performance- en geautomatiseerde testen.
Mijn huidige opdracht is een FAT-test in een watervalomgeving.
Aan welke testopdracht heb je goede herinneringen en waarom?
Tsja, dat zijn er eigenlijk twee. Mag dat ook?
De eerste is een opdracht waarbij we een gigantische hoeveelheid data moesten converteren. Daar zat een strakke deadline op die niet kon schuiven. Wat me daarvan vooral is bijgebleven, is dat het met een klein team van vijf man is gedaan en dat we een heleboel lol hebben gehad. Ik ben ervan overtuigd dat de sfeer in het team uiteindelijk sterk bepalend is voor je resultaat.
De tweede is een opdracht waarbij een nieuw systeem gebouwd moest worden in een Agile-omgeving. Daar stond vooral innovatie hoog in het vaandel. Naast het reguliere testen was er ook ruimte om te zoeken naar testen die de waarde van het product zouden verhogen. Of het nu performancetesten of geautomatiseerd testen was, maakte niet echt uit. Als je kon uitleggen waarom je het nodig vond, kon je aan de gang. Dat heeft uiteindelijk een mooi product opgeleverd.
Van welke testervaring heb je veel geleerd en wat heb je geleerd?
Het is niet zozeer een specifieke testervaring, maar ik ben er in de loop van de jaren achter gekomen hoe belangrijk het is een om een goede sfeer te hebben binnen een team. Er wordt in de IT zo gehamerd op technische kennis, omdat dat kennelijk zo lekker meetbaar is. Terwijl ik de beste resultaten heb behaald in teams met ‘minder gekwalificeerde’ mensen die elkaar goed lagen. De slechtste ervaringen had ik met mensen die op papier de beste kwalificaties hadden.
Aan wie geef je deze rubriek door?
Barry Harms (onder voorbehoud).

2 reacties

  1. Herkenbaar dat goede sfeer heel belangrijk is, dan is pas ruimte voor openheid, vertrouwen en kun je op elkaar gaan bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *