NieuwsMagazine

De leukste / ergste testervaring van Arjan van den Bos

arjan@enmatter.nl | Twitter

Dit keer een korte introductie vanuit de redactie omdat het nog niet is voorgekomen dat we in deze rubriek een interview plaatsen met een ontwikkelaar. Een primeur dus voor ons magazine. We nodig graag ontwikkelaars uit om hun ervaringen en meningen te delen over testen. Testers zijn niet de enige mensen die testen, maar dat wordt nogal eens vergeten!

Wat voor opdrachten krijg je zoal?
De afgelopen jaren heb ik verschillende opdrachten gedaan op het gebied van schaalbare en duurzame softwareontwikkeling. Meestal in de rol van architect of ontwikkelaar. De ene keer was dat door het ontwikkelen van een API voor Nederlands grootste videostreamingplatform, de uitvoering van een datamigratie van tientallen miljoenen leerlingresultaten of de modernisering van een mission critical webapplicatie. In deze opdrachten zit ik vaak direct in of dicht op de techniek. Maar ik bouw ook graag een brug naar de business of het management. Tevens word ik steeds vaker gevraagd als sparringpartner voor een ontwikkel- of managementteam. Dat zijn wat mij betreft de krenten in de pap.

Ik heb een enorme passie voor kwalitatief hoogwaardige software. Dat wat je doet, doe je goed. En anders doe je het niet. Punt. 

Er wordt nog vaak, onder druk, gekozen voor een Quick & Dirty (™) oplossing. Op korte termijn is deze kwaliteitconcessie sneller, maar op lange termijn kost het veel geld en remt het innovatie af.

Aan welke opdracht heb je goede herinneringen en waarom?
De ontwikkeling van de API voor het streamingplatform was op veel vlakken een uitdaging. We ontwikkelden een API die de url moest samenstellen naar een video. Klinkt eenvoudig, maar er spelen heel veel factoren mee om op elk denkbaar apparaat, platform of plek op de wereld de beste video-ervaring te bieden. Daarnaast waren performance en schaalbaarheid van essentieel belang!

Vanaf de start van de opdracht hebben we Continuous Deployment toegepast. Elke codewijziging stond binnen tien minuten op de productieomgeving. Om dat te kunnen doen heb je geautomatiseerde kwaliteitscontroles nodig. Ik had al veel ervaring met unit- en integratietesten en in deze opdracht ik heb ook veel ervaring opgedaan met API en performancetesten. Het was voor mij als ontwikkelaar de eerste keer dat ik intensief samenwerkte met een tester in het team. Ontzettend interessant!

Naast de technische uitdagingen zat de organisatie midden in een transitie naar Agile. Het was enorm leerzaam te zien welke krachten daarbij vrijkomen. Niet iedereen wil of kan direct mee in deze verandering en dat is ook helemaal niet erg. Ik heb er altijd veel lol aan gehad om samen terug te gaan naar wat ons ‘bindt’. Dat biedt een prachtig vertrekpunt naar wat we samen kunnen bereiken.

Van welke testervaring heb je veel geleerd?
De eerdergenoemde opdracht gaf mij veel inzicht in welke waarde testautomatisering levert, maar dat het zeker ook een prijs en beperkingen kent. In mijn huidige opdracht passen we relatief veel minder testautomatisering toe en hebben we twee geweldige testers in het team die veel ‘met het handje’ testen. In de samenwerking met deze twee testers heb ik geleerd om als ontwikkelaar veel meer te denken vanuit faalkans en schade, oftewel risico’s. Risico’s nemen is niet erg, als je er maar zicht en grip op hebt. Dat maakt dat ik nu anders naar code kijk. Wat mij betreft een heel waardevolle ervaring!

Vanaf oktober 2019 ga ik weer op zoek naar een nieuwe opdracht. Ik ben nieuwsgierig naar welke nieuwe (test)kennis en ervaring ik dan weer op ga doen. Ik zie ernaar uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *