NieuwsMagazine

De kijk van Kees: my first test automation project

Auteur: Kees Blokland ● kees.blokland@polteq.com

Kees Blokland

Bij het keuzevak numerieke wiskunde op het VWO in Amersfoort (1979) programmeerden we algoritmes op schrapkaarten. Met zwart potlood kleurden we de vakjes in. Een paar dagen later gaf de wiskundedocent ons de uitdraaien uit de computer in Utrecht die de schrapkaarten in batch had verwerkt. Dat waren mijn eerste schreden op het pad van programmeren. Lees hoe ik na de nodige omzwervingen dat pad weer heb teruggevonden!

Na mijn studie elektrotechniek startte ik als hardware-ontwikkelaar in de telecomsector. Al vrij snel rolde ik in het testen van de apparatuur die we ontwikkelden. Collega’s automatiseerden de regressietest met behulp van onder meer Winrunner en Xrunner. Toen ik in 2003 overstapte naar Polteq merkte ik dat de automatisering van het testen van administratieve software bij de meeste organisaties nog in de kinderschoenen stond. In de loop van de jaren veranderde dat gestaag en de volgende ontwikkelingen hielpen daarbij.

De testprocessen werden meer volwassen, een voorwaarde voor succesvol automatiseren. Geschiktere en goedkopere tools kwamen beschikbaar, waaronder veel open source materiaal, waardoor de drempel om tests te gaan automatiseren voor veel organisaties verlaagde.

Gebruikers van de tools deelden steeds meer kennis op internet, wat het gebruik van open source tools makkelijker maakte. Steeds meer collega’s specialiseerden zich in testautomatisering, waardoor de testautomatiseringsframeworks aan kwaliteit wonnen.

Met de invoering van Agile werken werden de cycli van de ontwikkelprocessen steeds korter, waarbij de teams de omvang (in aantal en frequentie) van regressietests zagen groeien; automatisering maakt dat mogelijk. Inmiddels is testautomatisering in bijna geen enkel project meer afwezig.

Was testautomatisering een jaar of tien geleden vooral weggelegd voor specialisten, nu zie je steeds meer testers ermee bezig. Dus toen ik de kans kreeg om mee te doen aan een opleidingstraject om mijn technische vaardigheden bij te schaven leek me dat een goed idee! Met java en Selenium webdriver op het programma stapte ik de wereld van testautomatisering binnen. Met de nieuwe kennis op zak rolde ik al snel een project in waar ik ook hands-on ervaring kon op doen met het automatiseren van tests.

Stapje bij beetje leerde ik het framework kennen, dat op typescript, cucumber en selenium is gebaseerd. Inmiddels voer ik het volledige beheer erover en ben ik bezig met omvangrijke refactoring van het framework om het te kunnen overdragen aan de ontwikkelteams. En dit bracht mij dus weer terug op het pad van for-statements en if-then-else’s waarmee ik leerde programmeren in 1979!

Een (late) carrière in de testautomatisering: een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *