NieuwsMagazine

De Kijk van Kees: Leren van (andermans) fouten

Auteur: Kees Blokland ● kees.blokland@polteq.com
Kees BloklandEen nieuwe column! De nieuwe voorzitter van TestNet, Rik Marselis, heeft al jarenlang een column in TestNet Nieuws. Dat was een goed argument om onze vice-voorzitter, Kees Blokland, te bestoken met de vriendelijke doch dringende vraag of hij ook met enige regelmaat zijn test-overpeinzingen aan het publiek zou willen prijsgeven.
En, jawel, zie hier de start van de eens per kwartaal terugkerende rubriek ‘De Kijk van Kees’.

Expert
Een expert is iemand die alle fouten al eens heeft gemaakt. Een oude wijsheid, maar zo herkenbaar. Beter worden gaat met vallen en opstaan. Hoe vaker je hebt ervaren hoe het niet moet, hoe beter je snapt hoe het wel moet. In mijn vorige baan (ontwikkelen van hightech telecom apparatuur) vonden we zelf uit hoe we moesten testen. We keken het wel een beetje af bij internationale collega’s, maar meest werden we wijs door eigen schade en schande. Bij mijn overstap naar de administratieve IT-wereld, elf jaar geleden, leerde ik het testen via TMap in detail kennen. Twee impressies zijn me bijgebleven. Om te beginnen: het feest van herkenning. Wat komt er allemaal kijken bij testen en hoe organiseer je het: dat hadden wij zelf al uitgevogeld en in het TMap boek stond het allemaal precies zo opgeschreven. Dat moest dus wel gebaseerd zijn op ervaring, na het wegstrepen van de foute manieren. De andere impressie was een spijtige: wat zouden we baat hebben gehad bij een paar van die testontwerptechnieken! Die hadden we namelijk helaas nog niet allemaal zelf ‘uitgevonden’.

Leren en innoveren
Continu innoveren hoort bij ons vak. Ik verbaas me over mensen die iets na verloop van tijd nog steeds op precies dezelfde manier doen. Er is namelijk altijd wel iets dat beter kan of anders moet, omdat de wereld om ons heen alweer nieuwe eisen aan ons stelt. Ik blijf schaven, boetseren, veranderen, aanpassen. Nieuw en voortschrijdend inzicht dient zich continu aan.
De wereld van agile en context driven testen is er één van voortdurend voortschrijdend inzicht in een proces van kort-cyclisch leren. De tester wordt geacht binnen enkele sprints expert te zijn. Die moet dus snel leren van ‘fouten’, door eigen ervaring, maar ook door om zich heen te kijken. Welke oplossingen hebben anderen al gevonden? Waar moet ik op letten bij het testen? Hoe moet ik hier en nu testen? Heuristieken zijn het nuttige resultaat van ‘andermans fouten’, gevormd in de praktijk. Het is handig om die te gebruiken en niet alles zelf uit te vinden. Voor je het weet kom je te laat achter nuttige informatie (zoals wij destijds met de testontwerptechnieken).
De testwereld is ruim gevuld met goed materiaal zoals ‘Really Good Books’, zoals Lee Copeland dat verwoordt. Was TMap in de jaren negentig uniek, nu is er een veelheid aan inspiratiebronnen, zoals vele boeken, blogs, conferentiemateriaal en praktijktrainingen. Door te leren van andermans fouten én door zelf fouten te (durven) maken – in de juiste balans – kan iedereen expert worden!

2 reacties

  1. Leuk verhaal Kees. Maar wat bedoel je precies met “Voor je het weet kom je te laat achter nuttige informatie (zoals wij destijds met de testontwerptechnieken).”? Wat was te laat met testontwerptechnieken?
    Overigens was TMap in de jaren 90 niet uniek. Er waren alternatieven, maar die waren bij de meesten niet bekend of onbemind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *