NieuwsMagazine

De impact van de Corona crisis

Auteur: Fatih Topcuoglu ● fatih.topcuoglu@pancompany.com

Redactie: Rob van Steenbergen

Het leek allemaal zo ver weg en onwerkelijk toen de eerste berichten ons vanuit China bereikten, ergens eind december 2019. In het Westen leken we het in eerste instantie niet door te hebben wat er gaande was. Maar toen kwam het ineens erg dichtbij, het virus had Europa bereikt en sloeg hard toe in Italië. Nadat de eerste wintervakantiegangers terugkwamen had het ons land ook bereikt.

De ernst van de situatie werd pas duidelijk toen we van de ene op de andere dag een bericht kregen om thuis te blijven. De eerste fase van de lockdown werd aangekondigd, de economie kwam in een vrije val terecht. Sommige sectoren gingen letterlijk op slot, opdrachten werden ingetrokken en er werd flink bezuinigd op externe inhuur.

Nu drie maanden later lijkt het virus onder controle in Nederland en begint de bedrijvigheid weer op gang te komen. Hoe zijn we in de IT deze crisis doorgekomen en wat zal het betekenen voor de toekomst? Het blijft koffiedik kijken hoe dit uiteindelijk zal uitpakken. De verwachtingen lopen uiteen van doemscenario’s tot aan nieuwe kansen voor de IT.

Dat laatste is vooral gebaseerd op de verdere digitalisering van de samenleving. We gingen massaal digitaal aan het werk.  Netwerk- en clouddiensten moesten bij schalen om het digitale verkeer aan te kunnen. Organisaties die onvoldoende gedigitaliseerd waren hebben het moeilijk gehad tijdens de lockdown omdat medewerkers niet in staat waren om op afstand te werken. Andere organisaties daarentegen konden vrijwel direct hele teams naar het digitale platform tillen zonder dat het negatieve gevolgen had voor de productiviteit.

Het virus zal niet verdwijnen zoals experts dat voorspellen, we zullen er mee moeten leven en hopen op een effectief geneesmiddel op korte termijn. De economische gevolgen zullen we de komende periode met z’n allen onder ogen moeten zien. Echter, denk ik dat de IT minder hard geraakt zal worden dan bijvoorbeeld de reis- of horecasector. Zoals hierboven benoemd zullen we dit vooral te danken hebben aan het belang van digitalisering. Ook verwacht ik een verschuiving en toename van de IT-vraag in de sectoren als zorg, transport en overheid. We hebben gezien dat in deze sectoren overuren werd gedraaid waar het in andere sectoren stil kwam te liggen.

Er ligt een (financiële) crisis op de loer. In een markt waarbij straks de verhouding tussen vraag en aanbod rap verandert, is het misschien handig om even stil te staan bij de toekomstverwachtingen in je vakgebied. Bij bezuinigingen zullen veel professionals beschikbaar komen op de markt, hierdoor zal het aanbod en de onderlinge concurrentie toenemen. Professionals die beschikken over de juiste vaardigheden en ervaring zullen straks makkelijker aan de bak komen.

We leven in onzekere tijden, het blijft in het duister tasten hoe de samenleving en de arbeidsmarkt er straks uit gaat zien. Mijn advies is om meer aandacht te besteden aan verdere ontwikkeling van je profiel. Zorg ervoor dat je als testengineer over de juiste technische vaardigheden beschikt.

Bij technische vaardigheden kun je denken aan kennis van programmeertalen, frameworks, tooling en versiebeheersystemen.

Java, Javascript en Type-script zijn goede voorbeelden van populaire programmeertalen. Voorbeelden van frameworks voor testautomatisering zijn Cypress, Selenium, Specflow en Protractor voor de front- en backend. Voor testautomatisering van mobile applicaties zou je kunnen denken aan Appium. Het laatste is een specialisatie op zich aangezien je enige basiskennis moet hebben van de iOS- en Android platformen.

Ook ervaring in de CI/CD pipeline, de bijbehorende tools en de implementatie van geautomatiseerde testen hierin behoort tot de bagage van een technische tester. De tools die hiervoor gebruikt worden zijn onder andere Jenkins, Bitbucket en CircleCI.  Voorbeelden van veel gebruikte versiebeheersystemen zijn GitHub, GitLab en Bitbucket. Kennis en ervaring van deze systemen met de bijbehorende branching- en merging strategieën zijn waardevol.

De ‘T-shaped’ profiel is een veel besproken term in ons vakgebied en misschien ook wel noemenswaardig in deze context. Naast je huidige expertise zou je aandacht kunnen besteden aan gerelateerde vaardigheden zoals mobile testen. De ontwikkeling van applicaties gaat tegenwoordig steeds meer gepaard met mobiele varianten. Security testen is een ander voorbeeld. In een wereld waarin we digitaal met elkaar verbonden zijn is security en privacy een belangrijker aspect aan het worden.

Ook de vraag naar invulling van aanpalende rollen kom je vaker tegen, een voorbeeld hiervan is de combinatierol van testengineer en scrummaster. In zelforganiserende teams is de laatste rol steeds meer een deeltijdfunctie aan het worden.

Online platformen zoals Udemy bieden genoeg cursussen aan die je op pad kunnen helpen bij het vergaren van kennis. Daarnaast is het een kwestie van oefenen en veel tijd steken in je eigen ontwikkeling. Het is net zoals gitaar spelen, “Loving the job and practicing is the key to become an expert.

één reactie

  1. Ik vond het een interessant artikel om te lezen. Corona had inderdaad voor veel verrassingen en ellende gezorgd, maar we moeten sowieso er mee moeten leven. Door aan te passen naar nieuwe situaties, kregen ontwikkelingen voor ICT en digitaliseren van verschillende sectoren een grote vooruitgang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *