NieuwsMagazine

Boekreview Gerald M. Weinberg – An Introduction to General Systems Thinking

Auteur: John Kronenberg ● John.Kronenberg@closesure.nl
Ik heb onlangs het lezen van ‘An Introduction to General Systems Thinking’ door Gerald M. Weinberg voltooid. Het is een fantastisch boek. Vandaar ook dat ik hem in deze boekreview voorbij laat komen. Dit boek komt oorspronkelijk uit 1975. Uit het succes van verschillende nieuwe boeken over dit onderwerp blijkt dat systeemdenken opnieuw in de belangstelling komt. ‘An Introduction to General Systems Thinking’ is een van de betere inleidingen in dit onderwerp. Bovendien worden ingewikkelde ideeën hier bijzonder leesbaar en begrijpelijk verteld.

Het onderwerp

Dit boek gaat over wetenschap, filosofie, gedrag, organisaties, organismen, problemen, oplossingen, geloof, rede en alles daar tussenin. Concreet gaat het om een ​​algemene benadering van het omgaan met systemen, gezien de beperkingen van onze menselijke capaciteiten.
De ideeën
Een van de sterkste ideeën in het hele boek is dat er een klasse van systemen is waarvoor we slechts zeer slechte hulpmiddelen hebben om ze te begrijpen. Deze systemen, die hij ‘georganiseerde complexiteit’ noemt, staan ​​in contrast met ‘georganiseerde eenvoud (machines)’ en ‘ongeorganiseerde complexiteit (aggregaten)’. Machines kunnen zuiver analytisch en op een deterministische manier worden aangepakt. Aggregaten kunnen statistisch worden afgehandeld. Systemen die zich in de georganiseerde complexiteitscategorie bevinden, zijn te complex voor een puur analytische benadering, maar te eenvoudig voor een redelijke statistische analyse. Het boek is gericht op methoden om met deze klasse systemen om te gaan.
Het schrijven
Het schrijven van Gerald Weinberg is in de allereerste plaats boeiend. Hij schrijft op een informele manier een geweldige aanvulling op het onderwerp. Zelfs met de informele toon is hij toch in staat om een ​​aantal lastige ideeën met grote precisie en duidelijkheid over te brengen. Zijn gebruik van voorbeelden, diagrammen, verhalen en citaten in het hele boek is uitstekend. Hoewel ik de oefeningen die hij volgde niet deed, was ik er bij het lezen van overtuigd dat ze allemaal interessant zijn. Aangezien ik van plan ben om het boek over, zeg, zes maanden opnieuw te lezen, zal ik dan ook een deel van de oefeningen doen.
Hoe kun je de informatie uit het boek gebruiken in je dagelijkse Agile werk?
Een groot deel van de nadruk in Agile-methoden ligt op de onhandelbaarheid van het bouwen van een perfect plan voor een reeks werkzaamheden (met name in softwareprojecten). De groep mensen die iets bouwt, is op zichzelf een systeem van ‘georganiseerde complexiteit’. Als gevolg daarvan is het onmogelijk om die groep mensen te beschouwen als een systeem dat op een deterministische manier werk kan afronden. We kunnen eenvoudigweg niet alle variabelen verklaren. Tegelijkertijd willen we graag meer zekerheid hebben over het gedrag van de groep dan dat we alleen statistische methoden zouden willen gebruiken. Agile-methoden helpen ons om deze middenweg te vinden die ons een goede kans geeft om onze doelen te bereiken, maar erkent ons onvermogen om precies te bepalen hoe we daar zullen komen. Een goed begrip van Systems Thinking helpt ons de noodzaak en toepasbaarheid van Agile-methoden te begrijpen.

één reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *