NieuwsMagazine

Boekreview: de karakteristieken van een modern testproces

Auteur: Eric Spaargaren  ● eric.spaargaren@medi8it.com

In de maand juli heb ik een review gehouden van het boek met als titel ‘De karakteristieken van een modern testproces’ van Jan Jaap Cannegieter en anderen.

Het boek heb ik eerst een keer gelezen. Vervolgens nog eens goed bestudeerd en opnieuw een keer gelezen. Het is mij direct opgevallen dat dit boek heel veel vertelt over praktijkcases bij softwaretesten. Alle praktijkcases in dit boek zijn gepubliceerd in allerlei IT-gerelateerde vakbladen en/of internetsites. Andere boeken over softwaretesten leggen meer de nadruk op bijvoorbeeld testtechnieken of ontwikkelmethoden zoals DevOps. Voor het houden van deze review is de focus gelegd op een aantal punten: de originaliteit, leesbaarheid, referenties en of dit een boek voor beginners is bestemd of voor gevorderden in het testvakgebied.

Originaliteit

Wat opvalt is dat van de schrijver, van een praktijktestcase, één profielfoto op één of zelfs twee pagina’s vergroot staat weergegeven. Hier wordt dus duidelijk nadruk gelegd op de schrijver van de testcase en dat sla je niet over bij het lezen. De meeste boeken hebben een hoofdstukindeling zonder profielfoto’s. Dit boek werkt met ‘delen’. Dus van het ene deel naar het andere. Dit was toch wel nieuw voor mij en even wennen, maar functioneert prima.

Leesbaarheid

Het boek is makkelijk leesbaar en er staan bijzonder weinig tot geen spellingsfouten in: heel knap. Maar je dient wel gevorderde kennis van het softwaretesten te hebben om alle praktijkcases van het boek goed te kunnen begrijpen. Een aantal voorbeelden van keywords die genoemd staat in het boek: algoritmische beslissingsregels, agile testen, exploratory testen, bug hunts, test mobs, et cetera.

Praktijkcases

Een aantal voorbeelden van praktijkcases die boeiend en leerzaam zijn om te lezen: ‘Exploratory testen toepassen in een testscript georiënteerde omgeving’, ‘Van testmanagement naar test assurance en coaching’ en ‘Hebben we in Agile of DevOps echt testers nodig?’. Hierbij geef ik drie voorbeelden weer uit mijn eigen ervaringen met softwaretesten.

Exploratory testen heb ik bijvoorbeeld toegepast bij een organisatie dat werkt in een Scrum-team op een Agile wijze. Hierbij werd tijdens een oplevering van een module direct verkorte testscripts vervaardigd die vervolgens bij de volgende iteratie werd verbeterd. Punten genoemd in de testcase zoals: simultaan leren, testontwerp, testuitvoering en analyse werden intensief toegepast. Hierbij werden ook elke dag een aantal user-story’s uit een Epic opgepakt om deze vervolgens op juistheid en volledigheid te beoordelen.

Testmanagement en coaching heb ik toegepast bij een internationale organisatie. Nu verschuift testmanagement meer richting Agile en Scrum Master activiteiten. Bij deze internationale organisatie, met meerdere vestigingen, waarbij ik in de daily call als Scrum-master coaching leverde aan medewerkers in het mondiale Scrum-team. Dit was essentieel voor de verbetering van de kwaliteit van testscrips en de ontwikkeling van de Definition of Done. Hierbij was echte aansturing nodig met de focus op juiste oplevering van de testscrips die vervolgens werden gebruikt voor de modiale testen. Naast de daily calls werd er veel chats uitgevoerd om testscripts in de automation tooling werkend te krijgen.

In een Agile omgeving heb ik gewerkt bij een internationaal organisatie waarbij in een Scrum-team de testscripts werden opgesteld en in de iteratie, bij de oplevering van de module, de testen werden uitgevoerd op de testomgeving. Vervolgens werden de testscripts aangepast voor de volgende iteratie en werd er een oplevering gedaan van de module. De module met de werkende softwareapplicatie werd vervolgens aan de DevOps afdeling opgeleverd die zorgde voor de verdere aanpassing en uitrol in de live omgeving. Hierbij kan aangegeven worden dat in een Agile / DevOps omgeving ook zeker professionele testers nodig zijn zoals in de praktijkcase is aangegeven.

Verwijzing naar ander onderwerpen

De zinsopbouw is in het gehele boek goed. Verwijzingen zoals note 1, note 2 worden maar heel weinig in het boek toegepast en is juist handig als er meer uitleg gegeven moet worden. Maar misschien is het simpelweg niet nodig. Echter, een begrippenlijst zou een welkome toevoeging zijn. Dit is handig als je even snel een keyword wil opzoeken.

Beginnersboek versus praktijkboek

Het is absoluut geen beginnersboek, het is een echt praktijkboek bedoeld voor de gevorderde tester door de gebruikte technologie in het boek. Echter, het kan ook gebruikt worden als beginnende tester die nog veel wilt leren en ambities heeft in het testvak. Voorbeelden van functies die het boek kunnen lezen zijn: Agile Tester, Agile Coach,  Business Management, Product Owner, Scrum Master, IT- manager, Project Manager, Product Owner en Delivery Managers.

Samenvattend: applaus!

Het is een leuk en boeiend boek. Zeker voor de mensen die praktijkgericht actief zijn in het softwaretestgebied. Kortom, je steekt er veel van op door en ook de praktijkcases te bestuderen. Een aanrader dus voor als je veel ambities hebt in de testwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *