NieuwsMagazine

Boekreview: Basiskennis requirements

Auteur: Henk Johan Kwakkel  ● post@testmannetje.nl

Redactie: Eric Spaargaren en Rachid Ben Allal

De inleiding van het boek start direct met een boude uitspraak dat er bij veel, zo niet alle mislukte projecten en/of teams sprake was van slechte of onvolledige requirements. Maar, getuige het onderschrift gaan ze daar wat aan doen. Dat luidt namelijk: IREB CPRE foundation examenstof uitgelegd en praktisch gemaakt.

Taal

De meeste boeken over dit onderwerp komen uit het Angelsaksische taalgebied. Het is dan ook prettig om een dergelijk boek te lezen in het Nederlands. En, might I add, in prima leesbaar Nederlands.

Structuur

Het boek heeft een heldere opbouw. De hoofdstukken behandelen een afgerond onderwerp. In een hoofdstuk wordt een onderwerp uitgewerkt, daarna volgt een samenvatting en oefenvragen. De antwoorden op de oefenvragen staan, met uitleg, achterin het boek. Dat doet schools aan, maar ik merkte dat het wel werkt om het onderwerp nog net wat verder uit te diepen met voorbeelden.

Globale inhoud

Hoofdstuk 1 geeft een inleiding in RE en beantwoordt beknopt de vragen: wat? waarom? waar? en hoe?

In hoofdstuk 2 gaat het over de basisprincipes van RE en worden deze uitgewerkt:
(1) Requirements zijn een middel en geen doel.
(2) RE gaat over het voldoen aan de wensen en behoeften van de belanghebbenden.
(3) Succesvolle systeemontwikkeling is onmogelijk zonder een gemeenschappelijke basis.
(4) Systemen kunnen niet los van hun omgeving worden gezien.
(5) Probleem – Requirement – Oplossing.
(6) Niet-gevalideerde requirements zijn nutteloos.
(7) Veranderende requirements zijn geen toeval, maar normaal.
(8) Meer van hetzelfde is niet genoeg.
(9) We kunnen niet zonder systematisch en gedisciplineerd werken in RE.

Hoofdstuk 3 geeft een overzicht van de werkproducten. Hierbij kun je denken aan de manier van documenteren, maar ook de wijze van vastleggen. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen werkproducten op basis van natuurlijke taal (ligt dichter bij de leefwereld van gebruikers) en die op basis van modellen (een vertaling naar een IT oplossing is eenvoudiger). Belangrijk is dat er geen universele methode is, maar dat een ‘best fit’ methode voor een organisatie het meest is aan te raden.
Er wordt ook nog aandacht gegeven aan de keuzes die gemaakt moeten worden voor prototypes. Dan gaat het met name over welke requirements gaan mee in het prototype en welke niet.

Al het voorwerk leidt tot hoofdstuk 4 en gaat over hoe de requirements worden uitgewerkt. Dit hoofdstuk beschrijft het echte werk van de RE specialist. Bronnen worden verder onderzocht en de requirements worden afgeleid (=eliciteren). Eventuele conflicten tussen requirements worden opgelost en er vindt validatie plaats. Indien akkoord, kan het systeem worden ontworpen/aangepast.

Hoofdstuk 5 is een hoofdstuk dat gaat over het inrichten van het RE proces. Met welke factoren moet je rekening houden als je het proces in gaat richten (configureren): analyseer de invloedsfactoren en bepaal hoe belangrijk deze zijn, configureer het RE proces, bepaal de werkproducten (hoofdstuk 3) en selecteer de juiste werkwijze (hoofdstuk 4).

In hoofdstuk 6 gaat het over requirementsmanagement. Hoe beheer je de requirements, hou je overzicht en prioriteer je de onvermijdelijke veranderingen.

Het laatste hoofdstuk gaat over tools, waar je rekening mee moet houden bij de introductie van tools en gebruik van tooling.

Ten slotte

Omdat het boek ook kan dienen ter voorbereiding op het examen, gaat het vrij diep in op RE. Dat is helemaal prima, want dat is ook het doel, maar dat maakte het voor mij wat taai en soms langdradig. Toch was het de moeite waard om te lezen. Vooral de inzichten over ‘goede’ versus ‘slechte’ requirements zijn nuttig voor testers. Want, een goed beschreven requirement is eenvoudiger te testen. Toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *