NieuwsMagazine

Boekreview Atul Gawande – The Checklist Manifesto (How To Get Things Right)

Auteur: John Kronenberg ● John.Kronenberg@closesure.nl
Een paar maanden geleden sprak ik bij mijn huidige klant met de binnen ons programma aangetrokken Agile Coach. Dat gesprek ging over het feit dat na een deploy naar de acceptatieomgeving een aantal onderdelen niet gedeployed bleek te zijn, met een aantal geïrriteerde collega’s tot gevolg. De Agile Coach met wie ik sprak, oefent in de weekenden zijn favoriete hobby uit en dat is het als piloot uitvoeren van pleziervluchten voor klanten die bijvoorbeeld hun huis eens vanuit de lucht willen bekijken. Achteraf is het niet raar dat hij als advies gaf om checklisten op te stellen. Al tijdens het gesprek moest ik denken aan het boek dat ik eens heb gelezen van Atul Gawande, het boek van deze boekreview, en ik besloot direct om het boek nog eens door te nemen. Daarin wordt het belang van het maken van checklisten besproken. Zeker in beroepen waar een kleine fout fataal kan zijn, zoals in de luchtvaart en in de chirurgie, zijn al jaren checklisten gemeengoed. De schrijver, zelf een Amerikaans chirurg, weet uit eigen ervaring de waarde van checklisten. Ons vak, softwaretesten, kan heel veel baat hebben bij het vaker opstellen checklisten. Hopelijk kan ik je in dit artikel van deze mening overtuigen.

Het boek

Het boek is al wat jaren geleden uitgebracht, te weten in 2009. De auteur kijkt naar het gebruik van checklisten in de zakelijke wereld en de medische professie, waarin hij uitzoekt hoe het gebruikt kan worden voor verhoogde efficiëntie, consistentie en veiligheid. De schrijver heeft aangegeven dat hij geïnspireerd werd na het lezen van een verhaal over een kind dat een val in een bevroren vijver wist te overleven. Hij ontdekte dat de arts die het leven van het kindje redde zwaar op checklisten vertrouwde.
In zijn boek geeft Atul Gawande in een paar zinnen de kern aan van de waarde van checklisten:
‘Here, then, is our situation at the start of the twenty-first century: We have accumulated stupendous know-how. We have put it in the hands of some of the most highly trained, highly skilled, and hardworking people in our society. And with it, they have accomplished extraordinary things. Nonetheless, that know-how is often unmanageable. Avoidable failures are common and persistent, not to mention demoralizing and frustrating, across many fields – from medicine to finance, business to government. And the reason is increasingly evident: the volume and complexity of what we know has exceeded our individual ability to deliver its benefits correctly, safely, or reliably. Knowledge has both saved us and burdened us. That means we need a different strategy for overcoming failure, one that builds on experience and takes advantage of the knowledge people have but somehow also makes up for our human inadequacies. And there is such a strategy – though it will seem almost ridiculous in its simplicity, maybe even crazy to those of us who have spent years carefully developing ever more advanced skills and technologies. It is a checklist.’
Het boek begint met het opdelen van fouten in twee categorieen: Errors of Ignorance (fouten die we maken omdat we niet genoeg weten) en Errors of Ineptitude (fouten die we maken omdat we niet goed gebruikmaken van de kennis die we hebben). Fouten in de moderne wereld zijn volgens de schrijver van de tweede categorie. Hij neemt de lezer aan de hand van voorbeelden uit de medische wereld mee hoe makkelijk het is voor competente doktoren een belangrijke stap te missen of het vergeten van het stellen van de juiste vragen, door de stress en de druk van het moment. Na de medische wereld zijn de piloten en de bouwvakkers die wolkenkrabbers bouwen aan de beurt, waarna hij met een oplossing komt. Experts hebben checklisten nodig om hen door de sleutelstappen te helpen in een complexe procedure. In de laatste sectie van het boek toont de schrijver hoe zijn researchteam dit idee heeft opgepakt. Ze hebben een eigen checklist opgesteld, het vrijgegeven voor de doktoren in de hele wereld en dat heeft tot veel lofzang geleid.

Conclusie

Als je als tester een boek wilt lezen over hoe complexe projecten baat kunnen hebben bij checklisten, dan is dit boek meer dan een aanrader. De tips in dit boek helpt iedere expert zijn vak beter te kunnen uitvoeren. Ons project heeft baat gehad bij dit boek, want nadat wij een uitgebreide checklist hebben opgesteld voor de benodigde stappen en afhankelijkheden voor het naar de acceptatieomgeving brengen van de verschillende (software)componenten is de deploy altijd volledig geweest. De omgeving werd in een state achtergelaten zodat de ketentesters direct hun acceptatietesten konden starten, zonder downtime vanwege technische fouten veroorzaakt door de deploy.

3 reacties

  1. Ik maak als test coordinator graag gebruik van checklists. Helaas zie ik ook dat veel mensen (o.a. ontwikkelaars) een hekel hebben aan standaard lijstjes langslopen. Ze zien de meerwaarde wel, maar vinden het gewoon saai.
    Herkenbaar? Hoe maak je het leuk?

    • Waarom zou het aflopen van een checklist leuk moeten zijn? Voor mij als test professional is de meerwaarde goed genoeg. Vergelijk het met het in- en uitruimen van de vaatwasser: het wordt een zooitje als we de afwas niet meer doen.
      De die-hard ontwikkelaar probeert natuurlijk zijn checklists te automatiseren. Er is een butler voor het deployment proces die gratis zijn hulp aan biedt. Bedankt Jenkins!

  2. Een van de eerste punten op de checklist moet zijn: review de checklist voor wijzigingen Pas dan kan een checklist zijn echte waarde hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *