Thema avond Noord: Usability en Testdata

Agenda

Thema avond Noord: Usability en Testdata

Datumwoensdag 22 november 2023
Tijd18:00 - 21:00u
Locatie
Van der Valk Groningen-Hoogkerk
Borchsingel 53
9766PP Eelderwolde

Deze avond behandelen we twee onderwerpen:  Usability en Testdata.

Vanuit DATPROF vertellen Nynke Hogeveen en Gerard Knol over testdata als bottleneck:

De testdata bottleneck – hoe lossen we die op?

Alle inspanningen op het gebied van Agile, Scrum, DevOps, Artificial Intelligence zijn allemaal gericht op concurrentievoordelen. Als jouw organisatie in staat is om sneller software te releasen dan een andere organisatie in dezelfde markt, ben je koning toch? We starten met virtualisatie of testautomatisering. We gebruiken low-code softwareontwikkelingssystemen om ons snel aan te passen aan nieuwe situaties. Organisatieveranderingen worden doorgevoerd, zoals agile softwareontwikkeling. Tegenwoordig werkt iedereen in teams of tribes. Deze teams zijn soms zelfs zelfregulerend.

Maar er is één groot probleem waar we vaak niet bij stilstaan: het grote knelpunt genaamd ‘test data’.
Tijdens deze sessie gaan we bedenken hoe we dit knelpunt kunnen oplossen.

Na de pauze vertelt Concept7 over Usability.

Sjoerd Walinga zal een presentatie gegeven over het verbeteren van de gebruikerservaring door middel van usability testing. Usability testing betekent dat er gekeken wordt naar hoe makkelijk een product, bijvoorbeeld een website of een app, te gebruiken is door de gebruiker.
If the user can’t use it, it doesn’t work”; dat is waar Sjoerd Walinga, User Experience expert bij Concept7, in gelooft. Hij heeft een enorme passie voor usability, user experience, conversie optimalisatie en gedragswetenschap.
Sjoerd zal gaan uitleggen dat het onderzoeken, ontwerpen, ontwikkelen en testen van digitale producten en diensten allemaal belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat deze producten succesvol zijn. Daarnaast zijn gebruikers, organisatie en techniek allemaal belangrijk om een succesvol product te creëren. Het is belangrijk om te begrijpen wat de behoeften zijn van (potentiële) klanten, of het product waarde toevoegt en of het product maakbaar is.

Usability zal als onderdeel van een groter geheel besproken worden. Het gaat erom of iets gebruiksvriendelijk is en of je je doel gemakkelijk kunt bereiken. Slechte usability kan leiden tot verminderde motivatie, frustratie en frictie bij de gebruiker.
Er zullen verschillende manieren besproken worden om de usability van een product te testen. Zo kun je bijvoorbeeld de 10 Heuristieken van Nielsen toetsen, de Gestalt-principes erbij pakken en de toegankelijkheid controleren. Er zijn vier toegankelijkheid principes die invloed hebben op de usability: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust. Door deze principes te controleren, kun je ervoor zorgen dat je product toegankelijk is voor alle gebruikers. Als je nog meer zekerheid wilt, kun je uitgebreider testen. Usability testing zal besproken worden als belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw product makkelijk en efficiënt te gebruiken is, en een positieve gebruikerservaring oplevert.