Voorjaarsevenement

Agenda

Voorjaarsevenement

Datumdinsdag 9 mei 2023
Tijd09:00 - 21:00u
Locatie
DeFabrique
Westkanaaldijk 7
7354DA Utrecht

We hebben weer een mooi programma kunnen samenstellen uit de vele inzendingen!

Documenten

Workshops

Ochtendworkshops

09:30 - 13:00

Subzaal 1 | David Groen; Jurian Jilderda; Martijn van der Laan; Reinder Riedstra

Stel je voor dat je een applicatie moet testen waarvan de documentatie beperkt is, mensen met informatie onbereikbaar zijn, of je op andere manieren zelf moet uitzoeken 'hoe het eigenlijk werkt'? Om dit te bereiken, beginnen we eerst met het verkennen van een GUI die is verbonden met de API. Omdat we vinden dat leren altijd leuk moet zijn, is de te verkennen GUI niet zomaar een saai webformulier, maar een digitale escape room!
Daarna is het tijd voor het echte werk. Zoek naar de API-verzoeken die door de applicatie worden gemaakt en automatiseer deze.Tijdens deze Masterclass zullen we elke deelnemer ondersteunen op zijn eigen niveau. Hierdoor is de klas geschikt voor testers met beginnende of intermediate ervaring in API-testen en/of testautomatisering die deze vaardigheden willen verbeteren.

NEEM VOOR DEZE WORKSHOP EEN LAPTOP MEE! Elk type is goed (PC, Mac, etc.
Om de ochtend zo voorspoedig te laten verlopen willen we je vragen om vooraf de nodige software te installeren.
We gaan in de workshop geautomatiseerd testen met Postman en hebben hierbij specifiek een FireFox browser nodig.
Installeer dus vooraf:
Firefox (https://www.mozilla.org/nl/firefox/new/?utm_source=support.mozilla.org&utm_medium=referral&utm_campaign=non-fx-button&utm_content=header-download-button)
Postman (https://www.postman.com/downloads/) Bij openen Postman na installatie lijkt het dat je je moet registreren, onderaan staan alleen kleine lettertjes om door te gaan zonder registratie.
NB:
Ben je zelf al bedreven in Java (RestAssured), Cypress, Playwright of Python? Dan kan je i.p.v. met Postman de workshop ook werken met één van deze.
Zorg wel dat je hiervoor de benodigde software vooraf op je laptop hebt geïnstalleerd. En installeer wel de Firefox browser even

Over de sprekers:
In januari 2017 is het “Service Team Testautomatisering” opgericht bij Duo(Dienst Uitvoering Onderwijs). Het doel van het team is de circa 60 DevOps teams te ondersteunen, verder te brengen en op te leiden op het gebied van testautomatisering. In het begin lag de focus vooral op het creëren van technische oplossingen voor geautomatiseerd testen. Het uitgangspunt was: testautomatisering mogelijk maken. Naast het bieden van vele technische oplossing richten wij ons ook op het opleiden van collega’s, bij voorkeur door middel van “Gamified Learning”.

Subzaal 2 | Marianne Duijst Eveline Moolenaars

Hoe breng je Quality Engineering in de praktijk? Hoe kun je je team(s) inspireren en faciliteren zodat ze enthousiast worden en bewust met Quality Engineering aan de gang gaan? Quality Engineering valt en staat met communicatie, samenwerking, met elkaar de discussie aangaan over kwaliteit en experimenteren met elkaar.
In deze workshop nemen Eveline & Marianne je mee op een visualisatieavontuur om de belangrijkste uitdagingen en mogelijkheden rondom Quality Engineering in kaart te brengen. Visualisatie helpt je om verbanden te vinden en met je hele team letterlijk hetzelfde beeld te krijgen.

Breng al je inspiratie en nieuwe ideeën van Testnet terug naar je team, oefen je visualisatieskills en inspireer! Voor deze workshop heb je pen (liefst zwart) en papier (liefst blank) nodig.

Over de sprekers:
Marianne werkt als Agile Quality Coach bij Sogeti en is een actieve sketchnoter en facilitator. Ze geeft regelmatig presentaties en faciliteert workshops over testen, kritisch denken, werkcultuur en visuele communicatie op internationale testcongressen zoals EuroSTAR, Agile Testing Days, TestNet, CAST en TestBash.

Eveline Moolenaars is een Agile Quality Coach en facilitator bij Sogeti met een specialisatie in testen en kwaliteit. Eveline heeft bijgedragen aan het nieuwe TMAP boek Quality for DevOps Teams, is trainer voor de Sogeti Academy en een van de oprichters van het Sogeti Visual Guild.

Loods 7 | Vincent Wijnen en Anne Colder

Spreken voor een groep mensen, zeker op een event zoals TestNet, is voor veel mensen een spannende uitdaging. Niet persé omdat ze niet kunnen spreken; dat doen we immers iedere dag. De vraag die iedereen stelt is ‘maar waar moet ik het over hebben dan?’.
Ook dat is eigenlijk een vreemde vraag… Werkzaam zijn in het testvak betekent iedere dag je creativiteit inzetten, je voelsprieten in de organisatie aanspreken en weer op zoek naar de onbekende onbekenden. En dan heb je geen goed verhaal?!?
Daar gaan we tijdens deze workshop wat aan doen! Onder begeleiding van twee zeer ervaren sprekers trainen we je niet in het spreken zelf, maar in het vinden van jouw verhaal. Hoe bouw je een verhaal op, uit welke lagen bestaat zo’n verhaal en welke kapstokken kun je gebruiken om het vorm te geven. En of je nu op TestNet staat of voor je eigen management, hoe zorg je ervoor dat je publiek met iets naar buiten loopt waar ze echt wat aan hebben? En als je er dan staat, hoe ga je om met de stress en blijf je ontspannen genoeg om je verhaal daadwerkelijk te brengen?

Datgene wat voor de meeste mensen de grootste hindernis is op weg naar het podium pakken we aan: de voorbereiding. Al tijdens de workshop werken we aan het skelet en een begin van de content van jouw volgende presentatie en wie weet zien we je in het najaar op het podium!

Over de sprekers:
Vincent en Anne zijn ervaren sprekers, met podium ervaring in zowel binnen- als buitenland.
Vincent is als Automation Consultant veel bij verschillende klanten te vinden om te helpen met uiteenlopende vraagstukken rond testen en automation. Daarnaast is hij als mentor erg actief in het trainen en ondersteunen van zijn collega’s in hun opdrachten. Anne is als Senior Automation Engineer actief binnen de Rabobank, waar ze als community lead in de Quality Community, Women in Tech en de Engineering Culture community haar stempel drukt binnen de Rabobank.

Sub 3 | Kitty van Leeuwen, Ruben van Vugt en Eva Smit

Als doorgewinterde softwaretester begrijp jij hoe belangrijk het is dat de software die je test, altijd voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen. Je ziet het belang van geautomatiseerd testen en dat het de kwaliteit van software verbetert. Maar je ziet ook dat niet alles geautomatiseerd kan worden, niet uit onwil, maar omdat sommige tests nu eenmaal te duur zijn om te automatiseren of te complex om te onderhouden. Je merkt dat tests die je van tevoren hebt bedacht toch niet altijd dekkend blijken te zijn en dat er op productie onvoorziene issues verschijnen.

Je vraagt je af, als iets onvoorzien is, hoe had ik dat dan kunnen meenemen in mijn vooraf bedachte tests. Dat is toch onmogelijk? In deze workshop laten wij je zien hoe je met behulp van Session Based Testing creatiever wordt en tot die onvoorziene bevindingen komt voordat het op productie misgaat. Met heuristieken en ezelsbruggetjes, en door focus aan te brengen met tours leer je in deze workshop de beginselen van Exploratory Testing. Aan het einde van de workshop voorzien we je van documentatie in de vorm van cheat sheets / charter ideeën en bedenken we samen hoe je Exploratory Testing binnen jouw organisatie kunt inzetten om de kwaliteit van je software naar een hoger niveau te trekken.

VOOR DEZE WORKSHOP IS EEN LAPTOP NODIG! Elk type is goed (PC, Mac, tablet, etc.)

Over de sprekers:
Kitty van Leeuwen is Solution Lead Quality Improvement Services bij Ordina. Ze support en begeleidt teams in het omarmen van een positieve houding tegenover QA. Ze analyseert, creëert en verbetert kwaliteitsprocessen. Zo werkt ze richting een utopie waar elk bedrijf en elk team binnen dat bedrijf kwaliteit op één zet.

Ruben van Vugt is test consultant bij Ordina. Hij is op dit moment QA-engineer bij 2 teams bij de Rabobank en probeert door middel van workshops, hands-on activiteiten en good practices de QA mindset bij al zijn teamleden te krijgen.

Eva Smit is consultant van, Quality Improvement Services bij Ordina. Zij is tester van origine en op dit moment Scrum Master bij een Ordina team op opdracht bij de Belastingdienst.

Sub 3 | Jelle Bellemans, Jeffrey Nulens, Mante Bos, Freddy Schoeters

We zouden graag op een ludieke manier (battle) 2 BDD tools/frameworks willen vergelijken met elkaar: Cucumber/selenium en Robot Framework.
We hebben een 5 tal échte code samples (op een echte applicatie) + architectuur en run en elke “ronde van de battle” kan het publiek stemmen (dmv een smartphone) welke implementatie het mooiste/simpelste is met op het einde een finale stemming.

Dit is gebaseerd en uitgewerkt op basis van een webinar van Angie Jones en Colby Fayock rond Selenium en Cypress: https://www.youtube.com/watch?v=yskImFeP9DM&ab_channel=Applitools%3AVisualAIPoweredTestAutomation

over de sprekers:
Wij zijn gepassioneerde test specialisten met een hart voor BDD en een grote curiositeit hoe de verschillende tools zich verhouden tov elkaar.
We volgen de gevestigde waarden, maar zoeken graag eens iets nieuws uit.

Silo | Ard Kramer en Niels Thijssen

Uit ervaringen weten we dat scrum teams veel bezig zijn met het opleveren van iets nieuws en spannends. Dat allemaal om nieuwe waarde te creëren waar al onze klanten op zitten te wachten (althans dat hopen we). Wij, als testers weten ook dat er een bedreiging is, zoals het verliezen van de huidige waarde, als gevolg van al die nieuwe ontwikkelingen. Om die reden moeten we als testers in staat zijn om de (huidige) kwaliteit van ons product te bewaken. Misschien denk je: “dat doe je toch door regressie-testen?” Dat bedoelen we niet! Er is namelijk zoveel meer dat onze aandacht zou moeten hebben (en de aandacht van de gehele organisatie). Tenslotte is iedereen verantwoordelijk voor de kwaliteit.
In onze workshop willen we dan ook met jullie ons buigen over drie belangrijke aspecten van het bewaken van de kwaliteit van het product voor je organisatie:
1. Om te beginnen gaan we ons richten op de vraag: wat zijn de verwachtingen ten opzichte van de kwaliteit van de systemen en het product in je organisatie?
2. Hoe zorg je dat het proces dat je opstart, geaccepteerd en succesvol wordt ingevoerd in je organisatie, bij je stakeholders, je Product Owner en in je team?
3. Hoe zorg je dat je ook die verwachtingen monitort en evalueert. Hier ga je meer aan de Ops kant van DevOps kijken.
We bieden je een workshop aan, waar je leert verder te kijken dan de user stories van je sprint maar ook verder kijkt dan je rol als tester zodat je meer in een coachende rol komt om de kwaliteit van de systemen op peil te houden. Met elkaar bespreekt hoe je er voor zorgt dat je de mensen om je heen meekrijgt in deze aanpak door een taal te spreken die iedereen begrijpt.

Over de sprekers:
Ard: vanaf het vorig millennium actief in de testwereld. Hij noemt zichzelf Qualisoof en dat is iemand 'die verliefd is op waarheid en op wijsheid en tegelijkertijd de daadkracht opbrengt om de mens en zijn omgeving te willen verbeteren'. Hij is dus altijd op zoek naar nieuwe ideeen die ons kunnen verder kunnen helpen als tester in een steeds (sneller) veranderende wereld

Niels: vanaf 2006 in het testvak heeft Niels bij diverse domeinen (finance, healthcare, automotive, e.a.) zijn test kennis- en ervaring in mogen zetten binnen diverse organisaties, en nu vanaf 2017 werkzaam als test consultant bij Improve Quality Services. De corona-periode doorgekomen met wat schrammen (wie niet?), maar ook nieuwe interesses ontdekt die nu naast het werk uitdaging, afleiding en ontspanning geven.

Middagprogramma

13:00 - 17:30

De Fabrique |

Voor de individuele sessies is inschrijven niet nodig, maar in verband met catering weten we graag of je 's middags aanwezig bent
Wil je deelnemen aan het diner, dan moet je je ook voor het avondprogramma aanmelden (en wel zo leuk als je gewoon blijft!).

15:40 in Sub 1 | Lina Zubyte

“Let’s get a new tool, it will solve our problem” - when I hear this I cringe. I love tools, but a lot of times as humans we tend to overengineer, oversolutionize, and overcomplicate our situations with too quick solutioning. Do we even understand the problem well enough?
As a quality analyst, I often ask questions that may be uncomfortable: it’s much easier to try to add a band-aid on a wound than to reflect on how to prevent it altogether. However, it’s necessary. Do not despair, though, I have some good news! It’s… fairly simple.
In this talk, I’ll share what thoughts we could take from minimalism and apply them in the exciting world of tech. I’ll remind you of some useful techniques for better efficiency, and, hopefully, inspire you to simplify your work ways.

Takeaways:
1) Tools are just helpers: they should not be the main actors in our work. As Agile Manifesto states "Individuals and interactions over processes and tools" (we'll also refresh the Agile Manifesto ideas in this talk)
2) 5 Whys technique is very helpful to find the root causes of the issues
3) Less is more: why that's a golden rule when it comes to tech as well

About the speaker:
Lina Zubyte is a passionate Quality Advocate who loves to ask questions, test, collaborate with diverse departments, and investigate issues. Lina has worked in companies of different sizes (large multinational companies and startups), moved between countries for work, and has had to adapt quickly to get out of her comfort zone. She shares her writings on all things quality at https://qualitybits.tech, and you can find her on twitter as @buggylina

15:40 in Sub 2 | Mark de Munnik

Volgens de legende van de Chinese dierenriem is het Konijn trots op zijn snelheid en maakt hij altijd grapjes over de traagheid van Os. Ontdek samen met ons hoe je Agile & Compliance samenbrengt met behulp van onze aanpak en toolchain voor living documentation en hoe Konijn & Os elkaars beste vrienden worden.
Organisaties die onderhevig zijn aan Compliance zijn meestal niet erg Agile en organisaties die Agile zijn hebben moeite om compliant te worden. De schoen wringt in veel gevallen wanneer het aankomt op documentatie. Vooral wanneer het product continu veranderd en er tegelijkertijd behoefte is aan altijd traceerbare, volledige en betrouwbare documentatie die de actuele staat van het product beschrijft. De bijdrage van testers in dit proces wordt vaak onderschat.
Documentatie up-to-date houden is uitdagend en schiet vaak 'tekort'. Met behulp van de aanpak 'Capturing Agile Requirements by Example' (CARE) wordt documentatie en testen een natuurlijker en integraal onderdeel van het softwareontwikkelingsproces. Door dit in een toolchain te implementeren is het genereren van actuele documentatie één druk op de knop en zijn we zo wendbaar als een Konijn en zo betrouwbaar als een Os.

Over de spreker:
Mark de Munnik heeft ruim 10 jaar ervaring in de IT en is actief als test(automatisering) consultant, trainer en spreker. Hij is gespecialiseerd in testautomatisering met een focus op de effectieve toepassing van het gedachtengoed van Behaviour Driven Development. Zijn missie is de daadwerkelijke behoefte achter een klantvraag duidelijk te krijgen en dit te vertalen naar nieuwe testautomatisering strategieën die hij implementeert bij teams en organisaties in verschillende domeinen. Hiermee zorgt Mark dat waardevolle software wordt opgeleverd die op het juiste niveau is getest..

15:40 Sub 3 | Johan Jansen en Hans de Rooij

Je kent het wel, je hebt je ISTQB cursus(sen) gedaan, je zit vol met ideeën, je weet nu hoe het moet! Belangrijke dingen, daar spendeer je de meeste energie aan! Je begint de volgende dagen vol energie, je kijkt naar de user stories in de sprint, je leest de requirements en je weet welke technieken je hier op los kan laten. Je weet hoe je dit op een slimme manier moet testen!

Je hebt het niet eens door, maar in een record tempo is je bewustzijn gereduceerd van “wat is belangrijk voor een product” naar “wat kan ik doen voor deze story”.
Doordat testers steeds meer verstopt raken in scrum teams is er steeds minder aandacht voor het gehele product. Hierdoor zijn we ook steeds minder bewust van een risico analyse op product basis, wat zijn de belangrijke features voor het product en welke zijn minder belangrijk. We weten het natuurlijk wel, en we hebben het er natuurlijk wel over. Maar zeg nu eerlijk, zie je dit terug in je werk?
Welke vraag stel jij jezelf vaker: “Hoe kan ik dit testen?” of “Wat moet ik hier nog aan testen?”.
Daarbij voel jij je als tester vaak verantwoordelijk als er fouten optreden. Hoe vaak vraag jij je af: “Hoe kan ik dit meenemen in de
regressie test?”. Is dit wel de juiste vraag? Hoe zou het zijn als je jezelf de vraag zou stellen: “Was dit een bewust risico?” of “Kost oplossen meer of minder dan testen?”

Over de sprekers:
Johan is oorspronkelijk opgeleid tot Software Engineer, maar heeft al snel voor het test pad gekozen. Door deze vooropleiding is hij veel bezig geweest met test automatisering, maar heeft zich later verder ontwikkelt tot QA architect mede dankzij zijn ervaring als ISTQB docent. Johan is een energieke spreker met passie voor het vak en schroomt niet om deze ook uit te dragen.

Hans heeft vliegtuigbouw gestudeerd en heeft in zijn eerste 8 jaar van zijn carrière bij Fokker Aircraft gewerkt. Zoals je je kan voorstellen is juist in deze branche kwaliteit en hoe deze te borgen erg belangrijk en heeft dan ook altijd de aandacht van Hans gekregen. Sinds 2002 is Hans actief met software testen. Hans zijn motto is “Kwaliteit zit in een organisatie en als dat niet goed is opgezet … gaat het ook niet vliegen”

15:40 Silo | René van Veldhuizen

Na decennia onszelf opnieuw uitvinden, de rol van testen "(binnenkort) dood" verklaren en onszelf volledig gek "driven", is het tijd om te kijken waarom testen wel of geen falend beroep is.
Vrij naar Charles Dickens ben ik graag jullie testende versie van Jacob Marley en met behulp van de geesten van Testen Verleden, Testen Heden en Testen Toekomst, help ik jullie inzien wat we tot dusver hebben bereikt, hoe we onszelf nu zouden moeten/mogen zien en wat de toekomst ons zou kunnen gaan brengen.
Ik moet jullie waarschuwen: het begin van de presentatie zal niet fraai zijn en jullie mogelijk een ongemakkelijk gevoel geven, maar aan het eind verlaten jullie de ruimte met opgeheven hoofd en een hernieuwde trots over Testen (sorry: geen kalkoen).

Over de spreker:
Ik ben René van Veldhuizen, actief In het testvak sinds 1998, en vanaf 2021 bekend als de Testimist, een Test Positivo! Daarnaast omschrijft ik mijzelf graag als Enterprise Automation en Management Specialist, waarbij ik alomtegenwoordige testprincipes combineer met Test Automatisering en Robotic Process Automation tot geïntegreerde test- en automatiseringsoplossingen voor klanten. Enerzijds betekent dit het analyseren, voorbereiden, ontwikkelen en opzetten van testtrajecten en testautomatisering, anderzijds het onder de aandacht brengen van test- en kwaliteitsonderwerpen bij niet-IT-georiënteerde collega’s (…terwijl het maken en uitvoeren van testen nog steeds het leukste is om te doen natuurlijk…).
Praten over testen, testautomatisering en de architectuur ervan heeft mij op diverse nationale en internationale podia gebracht en heeft mij gast gemaakt bij testgildes en Centre of Excellences bij verschillende grote Nederlandse en internationale klanten.

16:35 Sub 1 | Marianne Duijst

This talk focuses on Whole Team Quality, what steps we took to fully embrace it out of necessity (due to having to cut my hours drastically & suddenly due to pregnancy), and what benefits we reaped. In this presentation, I’ll take you on the journey of what we did and how you can do the same.
My testing role refocused on quality coaching and supporting the team to build in quality from the start. We increased traceability, did clearer risk assessment and mitigation, took unit testing and development reviews more seriously. We increased exploratory testing across the whole team and cut red tape wherever possible (aka: we removed the testing as a gatekeeper role as much as possible). This resulted in successful releases, limited outages in production (as in: no more than before), quicker turnaround for issues that did crop up and a true shared sense of team responsibility.
Whole Team Quality was truly embraced, and my testing role became obsolete. Instead, it was all the "extra" things I did in my overarching role: building a testing community in addition to the scrum master community, the quality strategy, focus on risk mitigation instead of bug finding & gatekeeping that became the essential aspects of a quality coaching role they wanted to replace.

About the speaker:
Marianne works as an Agile Quality Coach at Sogeti and is an active sketchnoter and facilitator. She frequently presents talks and hosts workshops about testing, critical thinking, work culture and visual communication at international testing conferences like EuroSTAR, Agile Testing Days, TestNet, CAST and TestBash.

17:00 Sub 1 | Amanda van der Meeren

When software does not have the desired quality, it can be thought that more and better testing is required. However, testing is a quality measure that can provide insight into the quality, but in itself does not add quality to the software.
In this presentation I will clarify which quality measures can help to build in quality from the very first moment. This starts with the formulation of the first customer wishes! I'll show you what works and what doesn't using concrete examples.
You are made aware of which parts of the development process can be a weak link. I give you useful tips that you can immediately apply to improve the quality of the product. This makes it clear that you also have to think about the quality of the process and the people.

About the speaker:
Amanda works as an experienced Agile Test Expert at Sogeti. She is active in the field of testing, quality and test automation for various clients. She also provides training in this area and is a certified TMAP trainer.

16:35 Sub 2 | Carlo Konings

Als tester ben je een belangrijke radar in een groter geheel. Voor veel resultaten heb je anderen nodig, of zij jou, en daar komen de nodige uitdagingen bij kijken. Wat doe je als niemand op jouw mening zit te wachten? En hoe ga je om met iemand die compleet anders denkt dan jij? Hoe overtuig je zo iemand? Het probleem lijkt vaak bij de ander te liggen, maar de oplossing is eigenlijk heel simpel: kijk eerst eens naar jezelf. Door jezelf als professional te leren kennen kun je uitdagingen aangaan en oplossingen voordat ze een probleem worden.

Over de spreker:
Carlo ziet anderen het liefste groeien, of dat nou in een klaslokaal of op de werkvloer is. Met een achtergrond als organisatiepsycholoog houdt hij zich vooral bezig met vraagstukken rondom persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daarin merkt hij dat de meest waardevolle inzichten vaak weinig aandacht krijgen; er wordt vanuit gegaan dat iedereen die door schade en schande vanzelf wel oppikt. Maar hoe mooi zou het zijn als je dit doelgericht kunt leren? Hierbij staan nieuwgierigheid en leren voor Carlo centraal.

16:35 Sub 3 | Bas Jansen

Het perfecte team creëer je met elkaar. Het is een beetje als een relatie: Je moet kunnen geven en nemen binnen je team. Hoe gaat dit dan in zijn werk naar mijn idee en wat doe ik in bepaalde situaties. De interesse komt vanuit mijn vooropleiding in de sport, waarin het creëren van een team vaak geen onnodige luxe is! Dit in combinatie met de verschillen culturen (bedrijfsculturen) die we zien als consultants zorgt ervoor dat wij als testers een belangrijk positie hebben om dit team te vormen.

Over de spreker:
Opgegroeid in Nijmegen, de mooiste stad van Nederland. Na mijn opleiding als docent lichamelijk opvoeding de IT in gestapt om een nieuwe kans te ondergaan. Hier tot de ontdekking gekomen dat teams vaak een extra zetje nodig hebben om het “perfecte” team te worden.
Met de achtergrond kennis die wij bij Bartosz hebben opgebouwd en mijn verleden in de sport erachter gekomen dat ieder team zo zijn dingen heeft. En ik vind het interessant te kijken naar mogelijk invloeden hierop en hoe wij als testconsultant ook nog eens een perfecte positie hebben binnen het team om met dit soort dingen om te gaan.

17:00 Sub 3 | Valentijn Peters

In deze presentatie gaat het over het belang van geduld hebben met software testers tot het punt dat ze goed meedraaien omdat ze ook Domain knowledge hebben opgebouwd. Veel bedrijven doen veronderstellingen en nemen het feit dat het echt tijd kost voordat men de paden weet naar de vraagbaken in de organisatie voor lief.
Ook zal ik in deze presentatie refereren naar mijn vorige presentatie dat ging over het feit dat je niet alleen moet kijken naar de testcases maar dat je soms een helikopterview moet hebben op het totale testproces en alles wat daar omheen hangt. Dit zal gebeuren op een manier dat de mensen die presentatie 1 hebben meegemaakt zullen worden getriggered, maar de mensen die deze niet hebben gezien het totaal toch prima kunnen volgen.
Hoe bouw je als tester vertrouwen op dat je die domain knowledge of bedrijfskritische kennis gegund wordt? Wat kun je doen als je tegen moeilijkheden aanloopt? Wat kunnen deze moeilijkheden zoal zijn? (tegenwerkende personen, geen kennis willen delen, alles wat maar kan spelen komt voorbij).
Met praktijkvoorbeelden zal ik hier dieper op in gaan. Ook zal ik duidelijk maken dat bedrijven heel erg veel van elkaar kunnen verschillen en dat het in sommige gevallen helemaal niet erg hoeft te zijn om eens rond te gaan kijken naar een habitat dat veel meer past bij je eigen karaktereigenschappen ipv vastroesten en tobben op een plek waar je je in eerste instantie al eigenlijk helemaal niet thuis voelt.

Over de spreker:
Valentijn is in 2005 begonnen in het testvak en heeft zowel Functioneel testervaring als QA management ervaring en ervaring met testautomatisering. Het laatstgenoemde met RobotFrameWork en Selenium C#.
De laatste tijd richt hij zich meer op het overkoepelende testproces wat meer in dezelfde categorie zit zoals TMMi doet. Met het verschil dat hij zich de laatste tijd steeds meer richt op de zaken die niet academisch beschreven zijn (op het vlak van software testen specifiek) en lastig te vinden zijn in de boeken, maar zich veel meer richten op de zaken die veel moeilijker te vinden zijn in de literatuur maar waar stiekem vele testers op dagelijkse basis mee te maken hebben zoals de persoonlijke interacties, gevoelens, meningen, tegenstrijdigheden, kennisgebrek, verwachtingen et cetera.
Dit soort onderwerpen gemakkelijker bespreekbaar maken en laagdrempeliger ziet hij als een nobel streven om het vakgebied van software testen aantrekkelijker te maken voor zowel de nieuwkomers als de senioren.

16:35 Silo | Marcel Mersie en Jos van Rooijen

Stel: je hebt een vacature voor een testautomatiseerder binnen je team dus wat doe ja dan. Je plaatst een advertentie (geldt voor zowel interne als inhuur medewerkers). In de advertentie zet je nadrukkelijk dat de kandidaat ervaring moet hebben met Testautomatisering.
Vervolgens krijg je een stapel CV's op je bureau en ga je kijken of er een geschikte kandidaat bij zit.
Op basis van het CV ziet het er goed uit en nodig je een aantal kandidaten uit.
Helaas.. het blijkt dat een groot deel van de kandidaten toch iets minder goed zijn op het gebied van Testautomatisering dan dat het CV doet geloven.
Herkenbaar?? 🙂

Nu hebben wij gedacht, daar moeten we wat aan doen. Hoe kun je meer zekerheid krijgen omtrent de skills van de medewerker?
Waarom is er bijvoorbeeld geen standaard certificering voor testautomatiseerders vergelijkbaar met TMAP, ISTQB, dan weet je tenminste dat degene die je uitnodigt de basis van testautomatisering kent. Anders zou diegene niet gecertificeerd kunnen zijn...., toch?
Het goede nieuws is, er is inmiddels een certificering beschikbaar om de kwaliteiten van een testautomatiseerder te toetsen.
De certificering wordt geauditeerd/begeleid door een consortium (waar de Belastingdienst o.a. ook deel van uit maakt) welke wordt gefaciliteerd door Van Haren Learning Solutions. In het consortium zijn onder andere de volgende groepen vertegenwoordigd: diverse training providers, hogescholen en vanuit het klant perspectief de Belastingdienst.

Graag wil ik jullie mee nemen in onze leerervaringen m.b.t. opzet en werking van de certificering, toepassing binnen het werkveld en in het bijzonder de aanhaking met onderwerpen als:
- transitie naar DevOps werken
- hoe past de rol van tester daar in
- welke (veranderende) eisen zijn relevant voor testers en testautomatiseerders
- welke samenwerkingen gaan we aan om onze kwaliteit van testers te verhogen
- de opbouw en werking van het certificeringsprogramma
Lijkt je dit interessant.. dan nodig ik je graag uit voor de presentatie op het TestNet voorjaarsevenement.

Over de sprekers:
Marcel Mersie, teammanager IT-Architectuur & coördinator Vakgroep Testen bij de Belastingdienst i.s.m. Jos van Rooijen, huis voor software kwaliteit.
Marcel en Jos hebben volgende ervaring:
• Teammanager CTO – Lead IT Architecten
• Coördinator Vakgroep Testen
• > 25 jaar ervaring in Testen
• Gastdocent Avans Hogeschool Breda
• Mede Auteur van o.a. Testautomatisering Wendbaar Organiseren

14:15 | Jurjen Bos

In de financiële wereld wordt beheer van cryptografische sleutels vaak nog op de traditionele manier gedaan, met symmetrische sleutels die door sleutelbeheerders met de hand in HSM (Host Security Module) worden gestopt. Hiermee is sleutelbeheer helemaal afgescheiden van de applicatie die met de sleutels werkt.

In de huidige trend met applicaties die steeds meer naar de cloud verhuizen is een dergelijke manier van sleutelbeheer niet meer mogelijk. Maar wat vooral verontrustend is, dat de bijbehorende veiligheidsgaranties heel moeilijk zijn te vertalen naar hoe applicaties in de cloud werken.

Jurjen laat in deze presentatie zien welke aannames nodig zijn voor veilig sleutelbeheer, en geeft de mogelijkheden en problemen aan om dit in een cloud omgeving voor elkaar te krijgen.

Jurjen Bos is een cryptograaf, werkzaam voor 25 jaar bij Worldline. Hij is actief geweest met code review, risicoanalyses maar vooral met key management en HSMs.

Blog artikel over dit topic: https://medium.com/@jnebos/hsms-in-the-cloud-opportunity-or-contradiction-61e5493f7462

16:35 Loods 7 | Rik Marselis

Presentatie: “De quality engineering strategy, jouw basis voor de stap van testen naar quality engineering”

Spreker: Rik Marselis, co-auteur van het TMAP boek Quality for DevOps teams

Deze sponsortrack wordt u aangeboden door Sogeti

15:40 Loods 7 | Sjoerd, Ivo en Annelies

Tijdens de presentatie legt Concept7 uit hoe ze UX design, eyetracking en usability testing combineren om een optimale gebruikerservaring te bieden. Concept7 gelooft dat deze 3 elementen samen moeten werken voor het ultieme product. Na de presentatie nodigen wij mensen uit om bij onze stand een live UX eye tracking te doen. Dit is een van de methoden voor usability testing.

Deze sponsortrack wordt u aangeboden door Concept7

Over de sprekers:
Sjoerd, Ivo en Annelies zijn geaccrediteerd trainer voor de UXU-UXCA trainingen, Dat is user experience certified ambassador. Hiernaast geeft Sjoerd trainingen op het gebied van:
● Usability
● User experience
● Usability testing
● Conversie optimalisatie
● Persuasion
● Personalisatie
● Persona’s
● Customer journeys
Deze trainingen geeft hij onder andere bij Beeckestijn business school ux academy en emerce en bij organisaties zoals SNS Bank, Axians, ing, Ahold Delhaize en Miele.

Avondprogramma

17:30 - 21:00

de Fabrique |

Voor de individuele sessies is inschrijven niet nodig, maar in verband met catering weten we graag of je 's avonds aanwezig bent.

18:30 Sub 1 | Sander van Beek

Contract-based testing is a fundamental approach to testing the integration between applications. It provides confidence that two applications can communicate without needing an end-to-end environment.

In this session, you will learn about contract-based testing, how it works, and why you should use it. We will explore contract-based testing and its variants in an accessible manner that requires no technical background or code knowledge.

About the speaker:
Sander is a technical tester who focuses on automation. As far as he is concerned, it is valuable to automate every test.
Sander combines his technical expertise with the human and organizational aspects of testing.
Technical solutions are great, but the bigger challenge is getting people to use it at scale.
He likes to make something new; complexity is fun and more complexity is more fun.
Sander uses his programming skills to tame complexity.

18:30 Sub 2 | Rachid Kherrazi en Sander Koopman

Deze presentatie gaat over het implementeren en onderhouden van softwarekwaliteit in SAFe/Agile-teams die verantwoordelijk zijn voor de bedrijfskritische applicaties bij ProRail, de organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van het Nederlandse spoorwegnet.
In deze presentatie delen we onze ervaring en adviezen over het proces dat organisaties zouden moeten opzetten om softwarekwaliteitsbeleid te implementeren. In onze presentatie bespreken we ook hoe we de softwarekwaliteit kunnen verbeteren in de context van gedecentraliseerde autonome agile teams en hoe we beleid op de lange termijn levend kunnen houden. Een essentiële drager hiervoor is de CoP Softwarekwaliteit. Het beleid en het SDL-raamwerk zijn niet voldoende, dus in onze presentatie bespreken we ook hoe draagvlak kan worden gecreëerd en hoe bedrijven als ProRail omgaan met cultuur, mindset en veranderingen tijdens het opzetten van SW kwalitietsbeleid en implementaite daarvan. In onze presentatie zullen we suggesties en praktische tips geven over de rol van QA-teams en hun interactie met agile teams om de softwarekwaliteit te behouden en kaders en richtlijnen vast te stellen die toegankelijk zijn voor alle teams. De presentatie legt ook de nadruk op de discussie rond de volledige autonomie van agile teams in agile omgevingen, en de knelpunten waar men onvermijdelijk mee te maken krijgt bij de implementatie van beleid in een complexe organisatie waar veel belangen spelen.

In onze presentatie bespreken we het belang van het implementeren en onderhouden van softwarekwaliteitsbeleid in SAFe/agile-teams. Het benadrukt de noodzaak van een proces dat ervoor zorgt dat softwarekwaliteit niet als optioneel wordt beschouwd en hoe dit te onderhouden in een gedecentraliseerde, autonome agile teamomgeving.

Trefwoorden: SAFe, softwarekwaliteit, beleid, implementatie, agile teams.
Deelnemers leren, wat:
• Het essentiële proces is voor het opstellen, implementeren en onderhouden van softwarekwaliteitsbeleid in SAFe/agile-teams vanuit een industrail-ervaring.
• De rol van een centraal QA-team en SW-kwaliteit CoP (Cummunity Of Practice) bij het opstellen, implementeren en ondersteunen van softwarekwaliteit.
• De impact van cultuur, mindset en veranderingen op softwarekwaliteit in SAFe/agile-teams.

Over de sprekers:
Sander Koopman is beleidsadviseur bij ProRail ICT met onder meer als aandachtsgebieden softwarekwaliteit en testen. Van 2008 tot 2018 werkte hij reeds voor ProRail, achtereenvolgens in de functies van testanalist, testmanager en testadviseur. Bij een eerdere werkgever heeft hij gewerkt in diverse IT-functies: COBOL-ontwikkelaar, DWH-ontwerper en consultant testen & testtooling. Sander Koopman is oorspronkelijk opgeleid in de fysische geografie (UU, 1998) en nadien heeft hij nog meerdere opleidingen gevolgd waaronder ISEB Foundation & Practitioner en de post-HBO leergang Arbeids- & organisatiepsychologie (ICM). Ook is hij sinds 2022 C-DTP (Certified Digital Transformation Professional, Business School Beeckestijn). In zijn vrije tijd houdt hij zich onder meer bezig met onderzoek naar, en publiceren over, de kwartairgeologie en archeologie van de regio Het Gooi.

Rachid Kherrazi is CTO bij Akka Technologies in Nederland, een ICT-dienstverlener in de High Tech Industrie. Tijdens zijn carrière heeft Rachid ervaring opgedaan in kwaliteitsafdelingen binnen verschillende bedrijven, maar voornamelijk High-tech Industrie. Rachid ontwikkelde sterke vaardigheden in product- en procesverbetering. Momenteel werkt hij als Kwaliteit Manager binnen ProRail. Rachid heeft gewerkt aan verschillende innovatieprojecten binnen de Nederlandse hightechsector en is betrokken bij verschillende academische onderzoeksinitiatieven binnen Europa. Rachid Kherrazi behaalde zijn Master in elektrotechniek aan de Technische Universiteit van Errachidia (Marokko), is een Six Sigma Certified Black Belt

18:30 Sub 3 | Martin Gijsen

Geautomatiseerd testen is niet succesvol wanneer de testgevallen werken, maar wanneer het waarde heeft voor de organisatie. Maar wanneer is dat eigenlijk? Is dat overal hetzelfde? Hoe implementeer je het? Wat is de rol van de organisatie richting een (ontwikkel)team?

Deze presentatie legt uit hoe, om succesvol te zijn, automatiseren hetzelfde kan en moet worden behandeld als ontwikkelen en testen:
- Weet waar je het voor doet. Wat is het zakelijke doel ervan? Er zijn er maar 5 om uit te kiezen, en veel vaak gekozen doelen zitten daar niet tussen …
- Bepaal wat er nodig is om het doel te bereiken - hoe vollediger hoe beter. Volledig zijn kan met behulp van het overzicht van het hele vak, en dat geeft je de visie. Een incrementele aanpak is ook mogelijk maar brengt wel risico’s met zich mee.
- Plan de acties om je visie te realiseren op de gebruikelijke manier (roadmap, backlog, …). Houd rekening met onderlinge afhankelijkheden, maar wat het zwaarst is mag het zwaarst wegen.
- Laat de organisatie goed ondersteunen waar teams het niet zelf kunnen of mogen.

Over de spreker:
Martin is een strategisch adviseur op het gebied van geautomatiseerd testen met 25 jaar ervaring in de IT.

18:30 Silo | Heini Veneberg

Het werk van een tester komt vaak zo negatief over. Het advies wat we geven zorgt veelal voor een stok in het wiel van een project/programma. Natuurlijk geven we ook wel positief advies, echter die komt minder aan of over. Negatief advies levert ook een soort Calimero effect of David/Goliath verhouding op.
De organisatie wil veel al in afronding van het project en dan is een blokkade niet het nieuws wat men wil horen. Test resultaat is natuurlijk de naakte waarheid van het resultaat. Het resultaat over het product zegt natuurlijk niets over de gevolgen in productie. De organisatie gaat het nieuws ontleden en grijpt elk instrument aan om het te ontkrachten. Natuurlijk sommige aspecten zijn zo helder, dat het de telegraaf waardig is.
Kun je slecht nieuws anders brengen? Ja, ik denk van wel. Ik ben overtuigd, dat je door het resultaat de organisatie kunt bijsturen. In mijn presentatie ga ik in op de weg naar het resultaat en hoe het resultaat dan de organisatie gaat helpen.

Over de spreker:
Heini Veneberg, 56 jaar, is als Manager SW afdeling en Kwaliteit werkzaam bij ConstruSteel Heini beschikt over meer dan 34 jaar ervaring op het gebied van Testen, Testmanagement, Projectmanagement en Supportmanagement. De opdrachten die hij heeft uitgevoerd hebben een raakvlak met Industrie (Defensie, Telecom, Staalbouw), Business (Belastingdienst). In al die jaren heeft hij het samenspel van veranderingen van diverse systemen, processen en organisaties een boeiende ervaring gevonden. In die veranderingen nut/noodzaak van testen veel al onder vuur zien liggen.

19:25 Sub 1 | Robbie Wiegmans

The testing world is constantly changing and test frameworks and tools come and go. It is the same with a testing tool that I have often used myself: TestProject. In 2019, Testproject was acquired by Tricentis and in summer 2022 support ended and it was announced that Testproject will go End of life at the end of March 2023.
What did I, but especially what did my clients need now?
The range of mobile app test automation providers is overwhelming. So yes, where do you start??
In this presentation I share 7 points that I have learned recently, before you even start the search for a new test automation tool.
I also will discuss 7 trends that are relevant now in 2023 and are worth watching from my point of view.
This all will be summarized in a practical example for “a customer”.

About the speaker:
As a technical mobile app tester with 10 years of testing experience, Robbie has been involved in mobile testing in 15+ mobile app testing projects since 2014. These mobile apps are mainly for large groups of end users (100,000 to 5,000,000).
Robbie graduated on 'Usability testing in e-learning environments' before he started as a tester in 2012. He has been working as a mobile tester since 2015, helping many customers to improve their mobile applications, provides the ISTQB Mobile App Tester training and is a regular speaker on mobile testing.

19:25 Sub 3 | Mark Moberts

Key learnings:
Ontdek hoe gemakkelijk het kan zijn om geautomatiseerd parallel te testen
Leer meer over de uitdagingen die je mogelijk tegenkomt en de tips over hoe je deze kunt aanpakken.
Profiteer van snellere feedbackloops of een bredere scope

Ontdek hoe je parallel testen kunt inzetten om je feedbackloop te verkorten, of juist je scope te vergroten. Leer wanneer en hoe je dit parallele testen kunt implementeren, de voordelen die het biedt en de mogelijke uitdagingen waarmee je te maken gaat krijgen.
We kijken naar een aantal geschikte scenario’s waar je parallel testen in kunt zetten en de voordelen die het biedt, en trekken de vergelijking met andere methodes om tests te versnellen.
Ook kijken we naar de potentiële uitdagingen die kunnen ontstaan ​​bij de implementatie van parallelle tests, zoals problemen met testdata, problemen met simultaan gebruik van services of op andere wijze conflicterende tests.
Uiteindelijk wordt er ook een blik geworpen op de manieren waarop je dit dan kan implementeren, zodat je ook handvatten hebt om dit zelf op te pakken.
Aan het einde van deze presentatie zal je inzicht hebben gekregen in een aantal manieren om de uitvoeringstijd van je testen kunt optimaliseren en je algehele testproces kunt verbeteren.

Over de spreker:
Ik ben een test automation engineer met een passie voor leren, en altijd bezig het beste uit mezelf te halen. Ik ben een echte Robot Framework fanboy en altijd geïnteresseerd in nieuwe tools, tips, en tricks om mijn werk te verbeteren. In mijn vrije tijd hou ik ervan om met LEGO te bouwen, een rondje te gaan hardlopen. Al kan ik ook genieten van lezen, films kijken en het spelen van video/board games.

19:25 Silo | Karl van Heijster

Niemand houdt van documentatie schrijven - en terecht! Documentatie schrijven en onderhouden kost veel energie. Tegelijkertijd wordt het nauwelijks gelezen en veroudert snel. Toch is documentatie een belangrijke hulpbron voor (nieuwe) ontwikkelaars om snel up to speed te komen over de werking van een codebase.
Moeten we daarom door de zure appel heen bijten, en weer gaan zwoegen op uitgebreide specificatiedocumenten? Gelukkig niet! Tests bieden een uitkomst. Door extra aandacht te besteden aan de scope en leesbaarheid van je tests, kun je deze transformeren van eenvoudig validatiemechanisme naar gezaghebbende bron van informatie voor ontwikkelaars. Met maximaal descriptieve tests is je documentatie altijd up to date.

Over de spreker:
Karl van Heijster is softwareontwikkelaar bij Stichting Cito in Arnhem. Hij is geïnteresseerd in software craftmanship, agile en test-driven development. Op www.karlvanheijster.com houdt hij wekelijks zijn observaties over de softwareontwikkelpraktijk bij.

19:25 Sub 2 | Erik Deibert

CI/CD Pipelines beginnen ook voor testers een steeds meer nadrukkelijkere positie in te nemen. Zo worden er steeds meer geautomatiseerde testen door een pipeline gestart. We zien echter regelmatig dat de testen zonder ogenschijnlijk duidelijke reden “rood rapporteren”. We zeggen dan dat de geautomatiserde testen “flaky” zijn….

In zijn presentatie neemt Erik jullie mee in de wondere wereld van Flaky Testen.
Wat is dit eigenlijk precies? En waarom zijn ze zo gevaarlijk voor de CI/CD pipeline?
Ook worden de meest voorkomende root causes behandeld, maar er wordt een nog belangrijker aspect behandeld: Wat kan je als tester doen om geen slachtoffer te worden van deze sluipmoordenaar voor de CI/CD pipeline.
Kortom een presentatie die je niet mag missen!!!

Erik is een Test Architect momenteel werkzaam bij ASML. Verder heeft hij al reeds 25 jaar ervaring in het testvak. De laatste 10 jaar
heeft hij veel ervaring opgedaan met CI/CD pipelines en is dus ook bekend met het fenomeen flaky testen.

| Gitte Ottosen

Keynote door Gitte Ottosen
For some years we have been talking about the role of the tester, and how it should/might change in the light of new ways of delivering software – with agile, scaled agile, DevOps, etc. But the role of the test manager is changing too, and is being questioned in some situations – should the role exist anymore? For some, the traditional test management role is still 100% relevant (I have recently been in such a context myself), but for many of us, the test manager role is transitioning from the traditional test management role to a role focusing on orchestration and quality coaching.

So, if you haven’t done so already, maybe it’s time to consider questions such as:

Do I have the competences to coach my team in test?
How do I support the team in the focus of continuous quality assurance?
How do I ensure that we have the proper focus on value while testing?

Ask these questions while recognizing that a test strategy is still essential, and that especially in a scaled context, someone still needs to orchestrate test for the solution end-to-end, and also focus on ensuring that dependencies across teams are addressed.

This presentation will take you through some of the competences needed to be a good quality orchestrator and quality coach, focusing on both the soft and hard skills which will help you be the best possible support to your team/project/train.

Key Learnings
Discover how to draw skills from different aspects of testing
Learn how to be a Quality Coach
Understand the skills you need to succeed in test Management

About Gitte:
Through 26 years in testing, I have worked in a variety of roles from test analyst and test architect to test manager, program test manager and most recently quality coach. My experience has come primarily through working with mission-critical systems in the field of military command and control systems, electronic patient records, telecommunications and SAP solutions.

I have worked with testing and quality assurance in the context of agile transformation, both as an active test manager and as responsible for defining and rolling out test pro-cess improvements. The basic competence in process and process improvement comes from many years as an active participant on the journey from CMMI1 to CMMI5, where I was strongly involved in designing and implementing the test part of the process, this in parallel with the organization going through an agile transformation. In recent years also a number of transformation assignments in some of Denmark’s largest companies, including one in the context of a SAFe® transformation, but also in a public organization where I established process and method in a test and support team alongside a role as test manager on the electronic patient records.

Giving value to my team or project is essential, helping to create change and improvement is one of the things that drives me, and my heavy testing skills ensure that I can do both.

Communication and teaching are close to my heart and I enjoy doing workshops and tailored training within agile and test.