NieuwsMagazine

ProRail: grote treinstoring veroorzaakt door winkeldief en softwarefout

De treinstoring waardoor gisteravond tienduizenden reizigers in en om Amsterdam strandden, was het gevolg van een fout in de verkeersleidingsoftware van ProRail. Die fout leidde tot de storing toen een winkeldief de Schiphol-tunnel in rende, zegt directeur ICT Henk Bothof van ProRail tegen de NOS.
https://nos.nl/artikel/2247134-prorail-grote-treinstoring-veroorzaakt-door-winkeldief-en-softwarefout.html

één reactie

  1. Even een nuancering. In tegenstelling tot de meldingen in de media, gaat het hier feitelijk niet om een softwarefout! De storing was het gevolg van een samenloop van omstandigheden.
    Er ontstond een situatie waarbij de trein op het perron, precies op een sensor stilstond. Hierdoor kon het systeem niet detecteren welke kant de trein op zou gaan en werd een overload aan statusberichten gegenereerd. Handmatig ingrijpen zorgde voor de verstoring. Dit is dus typisch een gevalletje van risicoanalyse. Het zou mogelijk zijn geweest om het risico dat een trein exact op een sensor stilstaat, en de gevolgen daarvan, in te schatten. Als we al deze mogelijkheden moeten identificeren wordt de software heel erg duur (gemeenschapsgeld).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *