ZOMER WORKSHOPS 2018

Onderstaand vind je de detailinformatie over de TestNet Zomer Workshops 2018.

De beschrijvingen staan op alfabetische volgorde van de naam van de betreffende sponsor.


BARTOSZ

High Performance Testing

In deze workshop ervaar je hoe het is om binnen een set van tijd je testen op te leveren.Hoe kun je onder testdruk als tester toch optimaal presteren? Wij nemen je mee hoe het is om in de pressure cooker van testen te zitten en reiken je de tools en middelen aan om succesvol te zijn. Naast een theoretische uitleg, gebaseerd op best practices, gaan we ook met elkaar aan de slag met een praktijkcasus en ervaar de adrenaline rush van het high performance testen.

Sprekers: Nick van den Heuvel, Tim Jonker en Jochem Pollmann


CA TECHNOLOGIES

Crash test in Performance Testing in CI and Peak Volume.
Using open sourcepowered by Taurus / BlazeMeter.

Sprekers: Elad Zohar en Stas Michalski


CAPGEMINI

How to Cuke up your tests

Onderwerp: Cucumber automation

Sprekers: Jurn van Mieghem, Mazin Inaad en Diederik Lammerse.


DE AGILE TESTERS

Bewijs je waarde

Hoe bewijs je dat je als tester waarde toevoegt voor een klant? Door heel snel een vervelend probleem bloot te leggen! Hoe doe je dat dan? In deze workshop neemt het NL2017/2018 team van De Agile Testers je mee in context driven testen, exploratory testen, bughunting, story telling en wat er verder nodig is om heel snel toegevoegde waarde te kunnen leveren en te bewijzen dat je als tester heel belangrijk bent. Laat je verrassen in deze workshop die een beetje theorie bevat, maar we gaan toch vooral testen.

Sprekers: Carlo van Driel en 2 teamleden uit het NK2017/2018 team


IDENTIFY

Samenwerken kan je leren en organiseren.
Jouw rol als tester in de samenwerking 

Ketenregie krijgt steeds meer aandacht binnen het vakgebied. Logisch gezien de telkens terugkerende problemen om IT projecten succesvol op te leveren. Een van de oorzaken ligt in de samenwerking tussen partijen die betrokken worden bij IT projecten. Het aantal partijen welke betrokken zijn bij IT projecten neemt alleen maar toe. De sleutel om tot succes te komen is samenwerking. Vandaar dat in deze workshop wordt ingezoomd op het aspect "Samenwerking' in de keten en dan met name in de opdrachtgever en opdrachtnemer (leveranciers) relatie. Wie heeft de regie? Waarom verlopen samenwerkingen in de praktijk vaak moeizaam en zelfs zo stroef dat we ervoor naar de rechter moeten? Wat zijn de mogelijke oplossingen om te voorkomen dat samenwerkingsverbanden ontsporen? Welke rol kunnen kwaliteits- en ketenregie, IT mediation en daarmee testen hierin spelen?Antwoord op deze vragen krijgt u in deze workshop, sterker nog: deze gaat u zelf ervaren! Kruip in de huid van de opdrachtgever of opdrachtnemer. Ervaar door het letterlijk 'bouwen van bruggen' wat de essentiŽle elementen van een goede samenwerking zijn.De nadruk van de workshop ligt in het zelf ervaren. De presentatoren delen hun ervaringen vanuit diverse projecten graag met jullie.

Sprekers: Jos van Rooyen, Chester Jansen en Martijn van der Poel


IMPROVE QUALITY SERVICES

RISKSTORMING & BRAND YOUR STRATEGY

Testen is een ambacht maar voor velen is ook werk. Werk dat je dat dag in, dag uit doet en dat zich ontwikkelt volgens de rituelen die de medewerker in de loop van de tijd ontwikkelt. Deze rituele, samen met allerlei externe factoren (deadlines, druk, etc),zorgen er voor dat we geen test strategie hebt of dat je niet langer kijken naar de teststrategie die we aan het begin had bedacht. Echter een goede strategie is erg belangrijken zorgt er voor dat je efficiŽnt en effectief aan het werk bent.Deze workshop zal het strategisch vuur in je doen laten branden, door samen met collega testers er in een kleine groep mee aan de slag te gaan. Je gaat samen eenstrategie ontwikkelen voor een levensecht product waarbij ook de methoden, tools en planning aan de orde komen. Echter net als in de werkelijkheid zal de context kunnen veranderen en zul je je strategie adequaat moeten aanpassen om op de verandering in te kunnen spelen. In de workshop wordt gebruik gemaakt van de TestSphere kaarten die je helpen om een goede discussie te voeren en je strategie te verbeteren.Key take-aways:* Je werkt in een team om strategie te bespreken en te beschrijven waarbij je met een echte case aan de slag gaat* Je werkt een voorstel uit om je manager te overtuigen waarbij je gedwongen wordt om je te concentreren op business value en risico’s* Je gebruikt TestSphere als een tool om het onbekende, onbekende op tafel te krijgen en je strategie te versterken.

Sprekers: Ard Kramer en Niels Thijssen


INNSPIRE

De Agile Toolkit
De essentiŽle kennis en instrumenten om beter te gaan werken!

Tijdens deze workshop leer je oefeningen om je Agile Toolkit aan te vullen. Leuke en leerzame oefeningen – die helpen om jou en je team beter te laten functioneren. Jij hebt een testachtergrond en werkt al in een agile omgeving, of je staat aan de vooravond vaneen agile transitie. Wij hebben de tools en de expertise om jou hierbij te helpen. Deze interactieve middag ingevuld door meerdere InnSpiratoren waaronder Jeroen Kooistra -een ervaren Agile Coach binnen ING en diverse MKB organisaties.

Spreker: Jeroen Kooistra


iSQI

Ontdek Business Analyse – het Discovery Framework van de Certified AgileBusiness Analysis (CABA) training

In waterval-projecten had Business Analyse een duidelijke plaats. Het was de eerste fasevan ieder project en leverde een eindrapport ‘Definitiestudie’ op dat leidend was voor het verdere verloop van het project. Het uitvoeren van dergelijke analyses was een aparte discipline met gespecialiseerde professionals.In Agile projecten ligt dit veel minder duidelijk. Business Analyse is een integraalonderdeel geworden van iedere iteratie, waarbij stap voor stap de contouren van een nieuw systeem duidelijk worden.Vaak gaan we ervan uit dat deze analyse-activiteiten voor rekening van de ProductOwner komen, maar die is daar meestal zelf niet in gespecialiseerd. Business Analyse wordt daarmee een verantwoordelijkheid van alle teamleden; vaak zien we dat een belangrijk deel daarvan bij de testers komt te liggen.Het is van groot belang dat testers in Agile projecten voldoende kennis van BusinessAnalyse in hun bagage hebben. De iSQI training/certificering Certified Agile BusinessAnalysis (CABA) legt daarvoor een goed fundament.In deze workshop behandelen we de kern van de CABA-training: het DiscoveryFramework. Daarin komen allerlei technieken aan bod waarmee een Agile team de scope van een nieuw systeem kan afbakenen.TestNet Summerschool aanbieding: De reguliere CABA-training, inclusief examen, duurt 2 dagen en kost € 1.295. Wie deTestNet Summerschool workshop heeft gevolgd, kan voor € 495 met ťťn extra dag (en wat zelfstudie) de rest van de training volgen en examen doen: de snelste en goedkoopste weg naar het veelgevraagde CABA-certificaat!

Spreker: Hans van Loenhoud


OELAN

Workshop​ ​CI/CD voor testautomatiseerders

Door gebruik te maken van CI/CD, worden veel handmatige, foutgevoelige en tijdrovende stappen geŽlimineerd en is het mogelijk om binnen enkele minuten software geautomatiseerd op de productie-omgeving te implementeren. Als een CI/CD proces is ontworpen om elke dag (of elk uur) een nieuwe release te publiceren, is er weinig ruimte voor handmatig testen. Testers moeten dichter bij ontwikkelaars komen, deels om beter te begrijpen wat ze doen, deels om hen te helpen bij het verfijnen en verbeteren van hun testvaardigheden. In deze workshop laten we zien hoe we in korte tijd met OpenShift een CI/CD pipeline op kunnen zetten zodat je hands-on ervaring op kunt doen met het geautomatiseerd identificeren van problemen, niet alleen in het product maar ook in het proces. Binnen OpenShift bouwen we de bekende ‘petclinic’ demo applicatie, maskeren de productiedata met EntrD en integreren met tools als SonarQube en Selenium.Neem dus je laptop mee!

Spreker: Paul Reinking


PARASOFT en NEOTYS

Continuous Performance Testing

Find out how Parasoft Service Virtualization combined with NeoLoad for load testing makes it possible to realistically test components while emulating the behavior of other components in heterogeneous component-based applications.

Sprekers: Rix Groenboom, Ruben Wildeboer & Henrik Rexed


POLTEQ

Interactieve workshop Context Driven Test Verbetering.

Een interactieve workshop voor diegenen die vanuit testen willen inspelen op de vraag naar continue verbetering en verandering, waarbij vaak breder wordt gekeken dan testen zelf.De workshop biedt een interactieve kennismaking met de mogelijkheden voorverbetering en verandering, toegespitst op de zorgpunten [steentjes in de schoen] die jullie aandragen. En is oplossingsgericht: samen vaststellen wat past in jullie situatie. We gaan in op vragen over testverbetering bij onder meer Agile, DevOps, Mobile,Testautomatisering en CI/CD of een combinatie daarvan.Rode draad in de workshop is de roadmap voor testverbetering die we de over de jaren continu hebben verbeterd en met succes hebben toegepast. De roadmap biedt handvatten om effectief en snel in te spelen op verandering in wisselende context.IngrediŽnten zijn afkomstig uit een palet aan verschillende aanpakken en modellen inclusief ervaringen, van waterval tot agile, van manueel tot geautomatiseerd, van backend tot mobile. Deze workshop geeft inzicht in de kenmerken van de verschillende aanpakken en stelt jullie in staat om de beschikbare info/aanpak/modellen als gereedschapskist te gebruiken.

Sprekers: Ruud Teunissen en Kees Blokland


SOGETI

TestReflect: hoe serieus neem jij jouw testtoekomst?

Beschrijving:Wat drijft jou als tester in je huidige rol in je team?Waar zie jij de toekomst van testen naar toe gaan?Hoe wil jij in die toekomst waardevol zijn?Welke acties neem je nu om dat vorm te geven? We dagen je uit te onderzoeken hoe jij je verantwoordelijkheid kunt nemen voor jouw ontwikkeling in ons vakgebied. Deze workshop is: Ervaringsgericht. Praktijkgericht.Prikkelend. Met concrete acties tot resultaat.Welke uitdagingen sta jij voor en welke wil je aangaan? De omslag van individuele testers naar een breed gedragen kwaliteitsvisie; van agile naar devops denken; de(on)mogelijkheden van testautomatisering; de verdwijnende grens tussen programmeren en testcode; kwaliteitsdenken in het gehele team en de rol van een testcoach…Gun jezelf de ruimte en tijd om te reflecteren en inspireer elkaar.Stel concrete acties op waarmee je morgen al gelijk het verschil kunt maken en je eigentoekomst kunt vormgeven!

Sprekers: Marianne Duijst, Senior Testspecialist en spreker/facilitator op (inter)nationale conferenties.
Hans van Gastel, Coach en Practice Lead DevTestEngineering


SQUERIST

Duplo Automation workshop

Omschrijving:Voordat je begint met het automatiseren van je testscripts en vooral alvorens je begint met de code achter je geautomatiseerde testgevallen, is het verstandig om de principes erachter te begrijpen en ermee te oefenen in een codevrije omgeving.In deze workshop zal ik je zorgvuldig laten ervaren wat je moet onthouden als je uiteindelijk besluit om tools te gebruiken om je testscripts te automatiseren.Geen laptops, geen code kloppen, alleen jij, ik en de andere aanwezigen. En het maakt niet uit of je nieuw bent in testautomatisering of zeer ervaren, deze workshop is bedoeld voor iedereen die wil leren.(deze workshop is met toestemming gebaseerd op "Lego Automation" door RichardBradshaw).

Spreker: Renť van Veldhuizen


TESTERSUITE

Is mijn organisatie wel klaar voor geautomatiseerd testen?

Geautomatiseerd regressietesten: het kost minder tijd, minder geld, en de tools kunnen alles! In de praktijk is het verstandig om vooraf te bepalen in hoeverre de organisatie voldoet aan belangrijke randvoorwaarden voor het succes van geautomatiseerd regressietesten. Onder leiding van Wouter Claessens wordt tijdens deze workshop helder hoe dicht (of hoe ver) jouw organisatie staat om succesvol tests te automatiseren.Doelgroep zijn testmanagers, testcoŲrdinatoren en testers bij organisaties die aan de vooravond staan van testautomatisering, of op zoek zijn naar een testautomatiseringsstrategie.

Spreker: Wouter Claessens


VIQIT

Uitbreiding test automatiseringsmogelijkheden met image recognition
Een workshop ‘Werken met Sikuli’.

Beschrijving:Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met image recognition. Ofwel het herkennen van afbeeldingen. Wanneer je met selenium webdriver niet meer uit de voeten kunt, moet je andere oplossingen verzinnen. Wil je zaken buiten de browser automatiseren? Is de onderliggende code van je applicatie moeilijk te bereiken? Of wil je gebruikershandelingen preciezer simuleren? Dan is Sikuli een goede oplossing.We beginnen deze workshop uiteraard met de basis van Sikuli. Daarna gaan we wat dieper in op de verschillende mogelijkheden. Door samen een Java framework op te bouwen kunnen we ook Sikuli gaan combineren met Selenium. Aan het einde van de workshop laten we het ook nog eens draaien in een persoonlijke virtuele machine! Neem dus je laptop mee.

Sprekers: Jurgen Alebregtse & Matthias Coosen