ZOMER WORKSHOPS 2017 

Ochtend

PARASOFT

Titel: "Internet on Wheels: IoT testen in een speelse setting”
Presentatie: Rix Groenboom, Ruben Wildenboer
Omschrijving: Tegenwoordig zijn niet alleen mensen online, maar ook onze apparatuur gaat steeds meer met ons en met elkaar communiceren. Apparaten met sensoren genereren data die gedeeld wordt over een netwerk, bijvoorbeeld het internet.
In deze wereld, waarbij alledaagse voorwerpen met elkaar verbonden worden, ontstaat een grote hoeveelheid aan interfaces die met elkaar verbonden zijn. Interfaces waar soms grote hoeveelheden data overheen gestuurd wordt of alleen gebruikt worden om periodiek gegevens zoals de huidige status te delen. Wat voor data er ook gedeeld wordt over deze interfaces, al deze interfaces hebben met elkaar gemeen getest te moeten worden.
Binnen deze workshop gaan we de interface van een robot (genaamd Dash) met sensoren testen. Dash is onder andere uitgevoerd met nabijheidsensoren, een gyroscoop en kan versnelling waarnemen. Op basis van gegevens afkomstig uit deze sensoren kunnen we de zogenaamde actoren aansturen. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat we Dash willen laten rijden zolang de nabijheidsensoren nog geen muur detecteren.
Doe mee met onze workshop en leer hoe wij deze aansturing kunnen testen. En daarnaast, leer hoe je een systeem kunt testen die afhankelijk is van Dash. Hoe kunnen wij deze systemen bestand maken tegen onwaarschijnlijke metingen van de sensoren? Hoe kunnen wij onze software die afhankelijk is van de robot ontwikkelen gedurende de tijd dat de robot wordt ontwikkeld?


POLTEQ

Titel: Introductie Continuous Integration voor testers
Presentatie: Marthijs Berfelo en Jeroen Mengerink
Omschrijving: Vrijwel elke organisatie gebruikt tegenwoordig Continuous Integration (CI). Tools als Jenkins, Bamboo of CircleCI zijn eerder regel dan uitzondering. Ontwikkelaars gebruiken Continuous Integration zodat ze minder handmatige stappen nodig hebben om hun code te compileren. Het automatiseren van stappen binnen het ontwikkelproces leidt tot snellere feedback op hun werk. Testers zullen mee moeten gaan met deze ontwikkeling. Maar wat betekent dit nou voor jou? Het is noodzaak om te begrijpen wat er gebeurt bij Continuous Integration en welke invloed dit heeft op het testvak. Denk hierbij aan inzicht krijgen in welke tests er op welk niveau worden uitgevoerd. Het goed begrijpen van Continuous Integration zorgt ervoor dat je efficiënter kunt werken. Daarnaast wordt steeds vaker van je verwacht dat je met Continuous Integration tooling werken om bijvoorbeeld tests automatisch uit te voeren.

Kort gezegd zorgt Continuous Integration er voor dat alle wijzigingen aan de software continu samengebracht worden en het geheel geëvalueerd wordt. Dit levert een continue integratie van de software op met een bijbehorende feedback of deze nog voldoende kwaliteit heeft.

Je wordt door een mix van theorie en praktijk wegwijs gemaakt in de wereld van Continuous Integration. De tool die we bij deze training gebruiken, is Jenkins.

Neem een laptop mee en stap met Marthijs en Jeroen in de wereld van Continuous Integration.

Trainers
Marthijs Berfelo werkt sinds 2013 bij Polteq en is technisch testspecialist. Naast zijn werkzaamheden voor klanten is hij betrokken bij diverse Polteq testinnovaties. Marthijs heeft bij verschillende klanten ervaring opgedaan in het opzetten van testautomatisering en continuous delivery en het werken in Agile en DevOps teams. Hij is docent van de testtraining Continuous Integration. Deze training is onder leiding van Marthijs ontwikkeld.

Jeroen Mengerink werkt sinds 2008 bij Polteq en is testarchitect. Naast zijn werkzaamheden voor klanten is hij betrokken bij diverse Polteq testinnovaties. Jeroen is eerste aanspreekpunt bij Agile-vraagstukken voor collega’s en klanten. Hij is docent van een gevarieerd pakket aan testtrainingen, onder meer met onderwerpen als Agile, TDD, Continuous Integration en Cloud. Daarnaast ligt zijn interesse op het gebied van testautomatisering. Jeroen is coauteur van het boek Cloutest® over risico’s en testmaatregelen bij het gebruik van cloud computing en is regelmatig spreker op conferenties als Testnet, StarEAST en StarWEST.


VALORI

Titel: Testautomatisering voor Dummies
Presentatie: Rob Kuijt en Curd Claassen
Omschrijving: volgt nog


DATPROF - deze workshop komt helaas te vervallen!

 


SALVES

Titel: ALM Octane
Presentatie: Rogier van der Burg, Sezen de Bruijn
Omschrijving: In deze workshop krijg je een introductie van de tool ALM Octane van HPE en kan je hier handson mee oefenen. In deze tool wordt een oplossing geboden voor het Agile werken gecombineerd met testen en kwaliteitszorg. In de workshop ga je oefenen met het opzetten van epics, features en user stories en met het inrichten van testgevallen gekoppeld hieraan. En antwoord op de vraag: Hoe zet je dit goed op in de tool zodat je er maximaal inzicht uit kan halen?


Middag

IMPROVE QUALITY SERVICES

Titel: AQUA: agile improvement voor teams
Presentatie: Huib Schoots
Omschrijving: De missie van Aqua is: "een onderzoek naar sterke en zwakke punten van een agile team. Het is een startpunt voor discussies over potentiële problemen en oplossingen. Een reis naar volwassen agile teams!". Onze aanpak verschilt van de gebruikelijke maturity modellen waar het model vooraf vast staat. Wij denken dat het opbouwen van het model een essentieel onderdeel is bij het verkrijgen van belangrijke inzichten. Daarom hebben we Aqua ontwikkeld om teams te helpen hun eigen verbetermodel te maken. Tijdens deze workshop leggen we uit hoe het werkt en kunnen de deelnemers ermee aan de slag.

Deze workshop helpt teams om het agile werken te verbeteren. Tijdens de workshop gaan we op een interactieve en gestructureerde manier ontdekken wat de belangrijkste knelpunten en verbetermogelijkheden van teams zijn. Hiervoor is Aqua (Agile Quality Assessment) ontwikkeldt: een nieuwe, interactieve en leuke tool om te meten en te verbeteren. Aqua is een serious card game die teams kunnen spelen op weg naar het oplossen van problemen en dus naar beter werk!

Voor deze workshop is geen laptop vereist.


TRENDIC

Titel: Test Automatisering met Selenium Webdriver i.c.m. ICTestAutomation
Presentatie: René Hazelaar
Omschrijving: TrendIC heeft ICTestAutomation uitgebreid met Selenium Webdriver.
Iedereen kan in deze workshop het gemak ervaren van het gebruik van Selenium in combinatie met ICTestAutomation. En dit zonder te programmeren!
• Breng een laptop met RDP mogelijkheid mee.
• Enige ervaring met CSS selectors of XPath is een pré
Toepassing: automatiseren van regressietesten, responsetijdmetingen of het 24*7 bewaken van IT diensten.


BARTOSZ

Titel: BDD met Robots
Presentatie: Joost Voskuil, Jochem Pollmann, Robert Lourens, Johan van den Berg
Omschrijving: Voor de minder technisch testers is het spelen met mBot een laagdrempelige introductie in de wereld van programmeren. In deze workshop gebruiken we BDD om de robot te programmeren.​


SOGETI

Titel: Agile Risico Analyse
Presentatie: Gijs op den Beek en Thomas Veltman
Omschrijving: Ontwikkelen van software vraagt om keuzes maken. Keuzes waarvoor je met een Risico Analyse een belangrijke basis legt. Hoe voer je een Risico Analyse uit in een Agile/Scrum-werkwijze? Hoe kan ik dit vertalen naar een testaanpak? Deze vragen staan centraal in de workshop Agile Risico Analyse. Je doet kennis op van de theorie achter de Risico Analyse en gaat aan de slag met ‘een’ manier om de Risico Analyse uit te voeren die past in de werkwijze van een Agile/Scrum-team. 


HAYSTAQ

Titel: Testautomatisering, het kan toekomstbestendig…
Presentatie: Peter-Paul Eijkenboom en Maarten Beks
Omschrijving: Testautomatisering wordt door menigeen gezien als de heilige graal binnen ons vakgebied. Het is echter niet eenvoudig om testautomatisering stabiel en toekomstbestendig op te zetten. Dit zijn echter wel aspecten die een "must have" zijn voor succesvolle implementatie van testautomatisering. In de workshop nemen Peter-Paul en Maarten de deelnemers aan de hand om stap voor stap het perfecte script te maken. Perfectie wordt bereikt door gebruik te maken van mechanismen zoals proactief en stateless scripten.

De keuze van de tool waarmee Peter-Paul en Maarten de workshop opzetten, mag op zijn minst verrassend genoemd worden. NIeuwsgierig? Schrijf je in en laat je verrassen!!!

Neem je laptop mee! Installatieinstructies worden hier zsm gepubliceerd.

 

AVOND


ViQiT

Titel: Meer grip op IT: nut en noodzaak van regievoering
Presentatie: Olaf Agterbosch
Omschrijving: Het onderscheid tussen ‘business’ en IT vervaagd in hoog tempo. Tegelijkertijd hebben veel organisaties stevige ambities op IT-gebied. Agile werken wordt meer en meer de standaard, al dan niet uitbesteedt. Sourcing hoort er dus vaak bij. Daarbij loert het gevaar dat marktpartijen handig gebruik maken van ontbrekende kennis en ervaring binnen de organisatie. In het land der blinden is eenoog immers koning. Stevige regie voeren op kwaliteit bij outsourcen is dan ook een must. Daarbij is bewustwording van de noodzaak tot regievoering van belang. De workshop ‘Nut en noodzaak van regie’ verhoogt dit bewustzijn. Door dit bewustzijn worden mensen, ook uit de testcommunity, expliciet geactiveerd hun verantwoordelijkheden actief op te pakken.
Het programma:
1) Inleiding;
2) Aan de slag: case regievoering;
3) Discussie: reflectie op de eigen praktijksituatie, wat betekent regie krijgen en houden voor mij en mijn organisatie?
4) Afsluiting.


KZA

Titel: Bouw jouw CI/CD pipeline!
Presentatie: Mark Pieplenbosch, Sjoerd Beckers en Frank Lansink
Omschrijving: Veel bedrijven zijn bezig met het opzetten van een CI/CD pipeline om op die manier de time to market te verkleinen. In die pipeline wordt vaak wel gedacht een de geautomatiseerde functionele testen, security wordt hier vrijwel nooit in meegenomen. Tijdens de workshop gaan we allereerst een CI/CD pipeline opzetten en bouwen. Daarna gaan we hier geautomatiseerde testen aan toevoegen. Om daarna geautomatiseerde security testen toe te gaan voegen.

Aan het eind zal iedere deelnemer dus een werkende CI/CD pipeline hebben. Waarin automatisch én functioneel én de security getest wordt.


PRAEGUS

Titel: Performance Essentials
Presentatie: Roland van Leusden en Robbie van der Meer
Omschrijving: Iedereen verwacht dat websites, applicaties en omgevingen snel zijn. Maar wat is snel? Wat zit er allemaal achter deze veel besproken non-functionele term ‘performance’? In deze workshop, die door de Praegus Academy is ontwikkeld, nemen we je mee in de complexiteit achter performance en het testen ervan. Naast een stuk theorie met praktijk voorbeelden gaan we vooral ook hands-on bezig met de Open Source performance test tool Jmeter.Het materiaal dat je in de workshop gebruikt krijg je mee, zodat je met het geleerde thuis of in je eigen project direct aan de slag kunt.
Doelgroep: Testers, Architecten, Engineers, beheerders of kwaliteitscontroleurs die een gezonde basis willen om performance testen in te kunnen zetten binnen hun organisatie/applicatie.
Voorkennis: Beperkt – geen voorkennis nodig, dit is een introductie in performance testen en geeft de nodige basis voor eenieder die zich wil gaan verdiepen in performance testen.


CA TECHNOLOGIES

Titel: Blazing load & performance testing met Blazemeter
Presentatie: Pieter Haagen
Omschrijving: volgt zo spoedig mogelijk