8 februari 2015

Houd de werkgroepen levend!

Door: Bernd Beersma, bestuurslid Werkgroepen

Actieve werkgroepen!
Ik zit in mijn tweede jaar als portefeuillehouder werkgroepen binnen TestNet en wil met jullie eens kort terugblikken en kijken hoe we de werkgroepen levend kunnen houden. Er vallen mij twee dingen op: enerzijds zijn er nog nooit zo weinig actieve werkgroepen geweest, anderzijds is de activiteit van de actieve werkgroepen nog nooit zo hoog geweest. Dus hulde aan de actieve werkgroepen en hun betrokken leden!

Ieder jaar een doel
In mijn eerste jaar, nadat ik de portefeuille ‘werkgroepen’ had overgenomen, heb ik geprobeerd om op de oude manier door te gaan met de werkgroepen. Dit hield in dat de werkgroepen geheel vrijblijvend waren en dat we eens per jaar een werkgroepenavond hadden. Dit bleek niet het meeste succes op te leveren. Ondanks dat er wel wat activiteiten van de grond kwamen, lukte het me niet om de werkgroepen echt actief te krijgen. Daarom is er in 2014 voor gekozen de werkgroepen anders te gaan besturen: ze meer betrekken bij de vereniging en er voor zorgen dat ze een jaarlijks doel voor ogen hebben. Die doelen moeten ze communiceren bij de start van ieder nieuw jaar. Hiermee komt het credo Voor en Door leden beter tot zijn recht. De output van iedere werkgroep moet beschikbaar zijn voor alle leden van de vereniging, want we vinden het delen van kennis met de leden erg belangrijk.

Thema-avond invullen
We hebben de traditionele werkgroepenavond losgelaten en daarvoor in de plaats hebben we de werkgroepen de mogelijkheid gegeven om een thema-avond of zelfs een track op één van de evenementen in te vullen. En met succes: de NEN/ISO werkgroep heeft zowel in Nieuwegein als in Heerenveen een geslaagde thema-avond georganiseerd. De werkgroep HBO-Academisch is het meest actief en zichtbaar geweest. Zowel binnen als buiten de vereniging hebben zij hun kennis gedeeld over het curriculum binnen het HBO-I. Ook is er nu standaard de mogelijkheid voor de werkgroepen om een expert table te bemannen op de evenementen.

Coaching voor werkgroeptrekkers
De actieve werkgroepen zijn actiever dan ooit tevoren, maar zoals ik hierboven al schreef, we hebben nog nooit zo weinig actieve werkgroepen gehad. En dat is natuurlijk voor ons als vereniging heel erg jammer. Binnen ons mooie vak zijn er veel aandachtsgebieden en ik kan me best voorstellen dat je hiervoor een werkgroep zou willen oprichten, of een inactieve werkgroep nieuw leven wilt inblazen. Laat ons je dan helpen. We kunnen je als trekker van een werkgroep helpen bij het opstarten van een werkgroep en coachen tijdens de eerste periode van de werkgroep. Mocht je een goed idee hebben voor een werkgroep, maar geen trekkersrol wilt, laat het ons dan ook eens weten. Misschien zijn er andere leden die je willen helpen.

Kom nu in actie!
Dus voor dit jaar hoop ik op een wederopstanding van de inactieve werkgroepen en op een aantal nieuwe werkgroepen die het levenslicht zien.

Bernd Beersma, bestuurslid ‘werkgroepen’.

werkgroepen@testnet.org

 

 

 

Meer nieuws...