Voorjaarsevenement 2025

Agenda

Voorjaarsevenement 2025

Datumwoensdag 14 mei 2025
Tijd09:00 - 22:30u
Locatie
NBC Nieuwegein
Blokhoeve 1
3438LC Nieuwegein

 

 

Documenten

Workshops

Ochtendprogramma: Workshops

09:30 - 13:00

Grand Hall | Rob van Steenbergen & Bram van den Berg

Veel teams vinden het lastig om risico’s te identificeren, wat vaak leidt tot reactief in plaats van proactief testen. Deze sessies en technieken helpen je om vroeg in de ontwikkelcyclus te focussen op wat écht belangrijk is, door risico’s te identificeren, analyseren en zelfs te beperken.

Bespreek, ontdek en analyseer risico’s in korte sessies met verschillende aanpakken
De workshop bestaat grotendeels uit oefenen met verschillende technieken voor risico-sessies: de Nightmare Headline Game (NHL), Risk Mining en de Bowtie-analyse.

Deelnemers doen actief mee aan groepsdiscussies en samenwerkingsopdrachten om hun begrip te versterken. We sluiten af met een gezamenlijke terugblik op de belangrijkste inzichten.
Aan het einde van de workshop hebben de deelnemers concrete technieken in handen om binnen hun team het risicobewustzijn te vergroten én om zelf een risico-sessie te kunnen uitvoeren en begeleiden.

Belangrijkste leerdoelen:
– Begrijpen waarom we risicogebaseerd testen.
– Leren hoe je risico’s identificeert en prioriteert.
– Leren hoe je een brainstormsessie over risico’s faciliteert.
– Praktische ervaring opdoen met verschillende technieken voor risico-sessies..

VOOR DEZE WORKSHOP IS GEEN LAPTOP NODIG

Zaal 1 | Suzanne Kraaij

Doe jij nog wel eens iets met bugs nadat ze gesloten zijn? Analyseer jij de trends in je bugs? Nee? Zonde! Alle bugs die je als tester aanmaakt in systemen als Jira zijn een bron van informatie. Welke componenten bevatten de meeste bugs? Hoe snel zijn de verschillende leveranciers met het oplossen van bugs? Hebben de developers de juiste prioriteiten; worden blocking bugs het snelst opgelost?

In deze workshop ontdekken testers hoe ze de kracht van PowerBI kunnen benutten om waardevolle inzichten te verkrijgen uit bug data. Door deze data te analyseren en visualiseren, kunnen testers niet alleen het testproces optimaliseren, maar ook management en stakeholders overtuigen met data gestuurde beslissingen. Bijvoorbeeld als jij tests wilt schrappen rondom een functionaliteit waar eigenlijk maar weinig bugs gevonden worden en de focus wilt verleggen naar meer bug-gevoelige onderdelen.

Deelnemers gaan actief met hands-on oefeningen aan de slag om te leren hoe ze verschillende soorten visualisaties in PowerBI kunnen maken en welke statistieken je uit je bug data kunt halen.

VOOR DEZE WORKSHOP IS EEN LAPTOP NODIG met Microsoft Power BI en Excel geïnstalleerd.

Zaal 2 | Rodi Ammerlaan & Erik Deibert

In deze workshop doorlopen we het V-model van begin tot eind, uitsluitend met een business vraag als input. Met behulp van Chat GPT eliciteren we alle benodigde requirements: van klantopdracht tot functionele en technische specificaties. Vervolgens krijgen de deelnemers een applicatie met vastgestelde requirements en genereren en automatiseren ze zelf testcases op verschillende niveaus – van unit test tot systeem- en acceptatietest, op zowel API- als UI-niveau met behulp van Playwright.

Door deze interactieve aanpak krijgen deelnemers inzicht in hoe AI kan helpen bij requirement elicitatie, testontwerp én test automatisering.

VOOR DEZE WORKSHOP IS EEN LAPTOP NODIG – elk type is goed

Zaal 3 | Huib Schoots

Hoe moeten we dit testen? is een van de moeilijkste vragen die een tester moet beantwoorden. Veel testers weten intuïtief wel wat ze moeten testen. Een goed begin, maar hoe kom je tot een compleet en solide antwoord dat je met vertrouwen kunt delen met je team?

Tijdens deze praktische en interactieve workshop kijken we naar factoren die je teststrategie beïnvloeden. Je leert door snel te modelleren en het gebruik van heuristieken om snel na te denken over wat je wilt testen en hoe je dat gaat doen. In deze unieke workshop maak je een teststrategie voor een echt product. Maak je geen zorgen als je denkt dat je nog nooit een teststrategie hebt gemaakt. Aan het einde van deze sessie heb je voldoende handvatten en nieuwe ideeën om te oefenen met het maken van teststrategieën in een handomdraai!

Als bonus kijken we hoe je een kwaliteitstrategie voor je team kunt maken zodat er op meerdere aspecten aan kwaliteit gewerkt kan worden.

Leerdoelen:
• Snel een bruikbare test en/of kwaliteitstrategie maken
• Heuristieken gebruiken om je strategieën te creëren
• Een product onderzoeken en modelleren om belangrijke factoren te leren kennen
• Hoe gebruik je risico’s om je test en/of kwaliteitstrategie te maken?
• Verbeter je denkvaardigheden

VOOR DEZE WORKSHOP IS EEN LAPTOP NODIG - elk type is goed

Zaal 4 | Jens Don

AI kan testautomatisering sneller en slimmer maken. Denk aan het automatisch maken van tests, het zelf oplossen van fouten of het analyseren van testdata. Maar jij blijft als tester verantwoordelijk voor de kwaliteit.
Je moet blijven nadenken, de uitkomsten goed beoordelen en zelf de controle houden.

AI is een handig hulpmiddel – maar vervangt jouw testkennis zeker niet.
Deze gedachten hebben wij samengevat in het “Manifest: Testen & AI”. Dit manifest vormt de leidraad voor de workshop.
De workshop bestaat uit een korte (kritische) presentatie over AI, de toepassing van AI binnen het testen en een selectie van tools welke we binnen de testwereld kunnen inzetten. Daarna gaan we direct zelf aan de slag.
Aan het eind van deze workshop ben je bekend met het Manifest: Testen & AI, ben je concreet aan de slag gegaan met de toepassing van AI (LLM’s) en het vakgebied testen en heb je veel ideeën en inspiratie om zelf met AI aan de slag te gaan.

VOOR DEZE WORKSHOP IS EEN LAPTOP NODIG: elk type is goed.

Zaal 5 | John Kronenberg & Sander Ulrich

Gaat AI de tester vervangen?

Deze workshop combineert theorie (30 min), een praktijkgerichte demonstratie (30 min) en een interactieve opdracht d.m.v. een battle tussen AI en mens met AI (90 min).
Is AI een concurrent of nieuwe collega voor capaciteits-uitdagingen, onvoldoende snelheid en gebrek aan kwaliteit in software development teams?

We gaan specificaties handmatig vertalen naar testgevallen o.b.v. testtechnieken en laten daarna Testmaite hetzelfde doen. Verschillen gaan we vergelijken en bespreken.
Tot slot; met de opgedane kennis in het achterhoofd, welke competenties zijn voor een tester in de toekomst belangrijk? (30 min).

VOOR DEZE WORKSHOP IS EEN LAPTOP NODIG - elk type is goed

Balkon | Martin Gijsen

Deze workshop laat je je strategie op het gebied van automation in testing (a.k.a. ‘testautomatisering) verbeteren en aanvullen.
De opzet is simpel: Iedereen mag onderwerpen om te bespreken aandragen, die krijgen via dot-voting een prioriteit, en dan worden ze in volgorde van prioriteit besproken (tot de tijd op is).

Daaraan voorafgaand worden eerst nog twee fundamentele onderwerpen kort besproken:
- Het doel van jouw automatisering helpt niet bij je werk.
- Een overzicht van het vakgebied helpt je groeien.

Elk relevant onderwerp is welkom en het geheel wordt erg interactief.

VOOR DEZE WORKSHOP IS GEEN LAPTOP NODIG

Middagprogramma

14:00 - 17:30

Grand Hall |

Na de opening van het voorjaarsevenement volgt een keynote verzorgd door Peter Collewijn.
AI als Tester: Innovatie in het Testvak

De ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie gaan razendsnel. Een paar jaar geleden verbaasden de eerste AI-toepassingen, zoals spamfilters en gezichtsherkenning, ons enorm. Tegenwoordig is het al normaal dat een collega met een AI-tool een video maakt.

Deze snelle vooruitgang beïnvloedt ook de wereld van testen. Kan AI ons helpen bij het testen, en hoe test je eigenlijk zelf AI? In deze presentatie leggen we op een eenvoudige en toegankelijke manier uit hoe AI werkt en bespreken we de modellen achter technologieën zoals ChatGPT. Vervolgens bekijken we hoe betrouwbaar deze modellen zijn, welke eigenaardigheden ze hebben en beantwoorden we de belangrijke vraag: kunnen ze dienen als onze testcollega?

Zaal 1 | Bas Dijkstra

Nog te vaak worden metrieken als code coverage aangehaald als het gaat over de kwaliteit van onze geautomatiseerde tests. Het grote probleem van deze metrieken is dat ze wel informatie geven over hoeveel we testen, maar niets zeggen over de kwaliteit van onze tests.

Als ontwikkelaar van RestAssured.Net, een open source API testing library in C#, liep ik tegen diezelfde vraag aan. Hoe goed zijn de tests voor mijn project nu eigenlijk? Kan ik erop vertrouwen dat een nieuwe build nog werkt als alle tests slagen?

Mutation testing is een techniek die helpt om meer inzicht te krijgen in niet alleen de hoeveelheid, maar vooral ook in de kwaliteit van je geautomatiseerde tests.
In deze presentatie en live demo behandel ik de volgende punten:

• Waarom code coverage geen goede metriek is voor het beoordelen van de kwaliteit van je tests
• Hoe mutation testing werkt en wat voor issues in je tests het wel en niet naar voren kan halen
• Een live demo van het uitvoeren van mutation tests met Stryker.NET op de publieke (open source) RestAssured .Net codebase, en het analyseren en oplossen van issues in de kwaliteit van de tests
• Tips en adviezen over hoe de aanwezigen de tests in hun eigen project kunnen testen en verbeteren met behulp van mutation testing

Zaal 2 | Sander Koopman en Rachid Kherrazi

Softwarekwaliteit is geen toeval, maar een bewuste keuze!
Bij ProRail hebben we het afgelopen jaar een vernieuwend softwarekwaliteitsbeleid geïmplementeerd binnen onze Agile Release Trains (ART’s). Dit traject bracht ons langs uitdagende obstakels, waardevolle inzichten en innovatieve oplossingen.
In deze sessie nemen we je mee in onze aanpak, hoe we samenwerking en techniek hebben gecombineerd, en welke impact dit heeft gehad op onze teams en software.
We delen praktijkervaringen, verrassende ontdekkingen en geven concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan met softwarekwaliteit binnen jouw organisatie.

Inhoud:
• 1. Achtergrond en Uitgangspunten:
• Waarom softwarekwaliteitsbeleid een gamechanger is voor Agile teams.
• Hoe we draagvlak en een kwaliteitscultuur hebben gecreëerd.
• De belangrijkste uitdagingen en doelen bij de start van onze reis.
• 2. Implementatieproces:
• De cruciale rol van onze implementatiewerkgroep en roadmap naar succes.
• Hoe we teams stap voor stap meenamen in de kwaliteitsverbetering.
• Best practices op het gebied van testautomatisering, CI/CD en peer reviews.
• 3. Behaalde Resultaten en Evaluatie:
• De impact van ons beleid op softwarekwaliteit en teamdynamiek.
• Tools en methoden die ons succes bepaalden.
• Wat we anders zouden doen met de kennis van nu.
• 4. Vooruitblik:
• Onze roadmap naar verdere kwaliteitsverbetering en innovatie.
• De opzet van een Community of Practice (CoP) als katalysator voor kennisdeling.
• Trainingen en ondersteuning voor continue verbetering.
• 5. Adviezen en Reflecties:
• Essentiële tips voor organisaties die hun softwarekwaliteit willen boosten.
• Hoe onze aanpak breder toepasbaar is binnen andere organisaties en sectoren.
• De rol van AI en Machine Learning in de toekomst van softwarekwaliteit en testen.

Doelgroep:
Deze presentatie is een must voor:
• Softwareontwikkelaars die streven naar robuuste en betrouwbare code.
• Agile coaches en kwaliteitsmanagers die softwarekwaliteit naar een hoger niveau willen tillen.
• Testers en testautomatiseringsspecialisten die willen leren van praktijkervaringen.
• Teamleiders en managers die softwareontwikkeling en kwaliteitsborging combineren.

Verwachte Toegevoegde Waarde:
Deze sessie is geen droge theorie, maar een interactieve en inspirerende reis langs de praktijk van softwarekwaliteitsbeleid. We bieden concrete handvatten en bruikbare inzichten waarmee je direct aan de slag kunt.
Of je nu net begint of al verder gevorderd bent, je verlaat deze sessie met frisse ideeën en een vernieuwde kijk op softwarekwaliteit.

Zaal 3 | Ard Kramer

Een test collega zei eens: “In God we trust, the rest we test.”
Deze uitspraak is zeer zeker, relevant voor AI in softwareontwikkeling, omdat AI door mensen wordt gemaakt en dus feilbaar is.

In de presentatie reflecteert Ard op een AI-implementatie waar een risicoanalyse en daardoor testen werd onderschat. De case gaat over een bedrijf dat AI gebruikte om rijbewijzen te scannen en zonder testen in gebruik werd genomen. Dit ging niet goed en leidde ertoe dat klanten met ongeldige rijbewijzen werden geaccepteerd. Hoe kon dit gebeuren en wat zou een goede testaanpak zijn geweest?
Aan de hand van een visualisatie worden verschillende onderdelen van AI duidelijk, waar bij testen opgelet moet worden. Hierbij maakt hij ook gebruik van andere voorbeelden, waar het op specifieke onderdelen fout kan gegaan. Denk aan het voorbeeld van de toeslagenaffaire, waar door middel van op het gebruik van vervuilde data, er onethische beslissingen werden genomen. Met als gevolg persoonlijke drama’s en de overheid is nog steeds bezig met herstel. Wat had testen hier kunnen betekenen?

Met behulp van de case en andere voorbeelden wordt duidelijk welke risico’s AI met zich meebrengt, naast de bovengenoemde bias in data, ondoorzichtige besluitvorming, privacy kwesties en ethische dilemma’s. Testen moet een integraal onderdeel zijn van AI-implementaties (wat ook terugkomt in de EU AI-act, waar Ard naar zal refereren)
Testers moeten de context van de AI toepassing begrijpen, de juiste testdata selecteren en weten hoe een ‘shift-left’ te doen om risico’s beter te monitoren.

Tot slot: testen bij AI is onontgonnen terrein voor veel testers, maar door nieuwsgierigheid en kennisontwikkeling (door bijvoorbeeld TestNet te bezoeken), kunnen we dit domein verkennen. AI is immers (ook) geen god die we blind kunnen vertrouwen.

Zaal 4 | Eveline Moolenaars

Als quality coaches zijn we altijd bezig om teams en organisaties te ondersteunen en te inspireren in hun quality engineering-reis. Maar de praktijk is toch vaak: de business heeft prioriteit. Dus hoeveel verbeteringen en tech debt de teams ook eigenlijk door zouden willen voeren, gedoe wordt voor lief genomen en: door! En dat, terwijl we allemaal wel weten: de kost gaat voor de baat uit. Dus, hoe kunnen we teams helpen om pas op de plaats te maken en zichzelf tijd te gunnen? En hoe kan GenAI in dit soort situaties helpen?

In deze presentatie bespreek ik de stappen die je als quality coach kunt zetten om teams te faciliteren en te inspireren om echt even stil te staan en te kijken naar teamwaarde. Ik volg het proces van het zoeken naar de vraag achter de vraag, het kiezen van werkvormen, en het bewust zetten van een stap richting minder gedoe. Ik heb ervaren dat GenAI superhandig is om in elk van deze stappen je op weg te helpen, te inspireren en je betere vragen te laten stellen aan het team. En ja, GenAI is net zo goed of slecht als de input die je het geeft. Daarom geef ik je ook tips over hoe je je eigen GenAI-coach kunt ‘managen’, zodat je daadwerkelijk verantwoordelijkheid kunt nemen voor de uitkomsten ervan.

Deze presentatie is de korte versie van de tutorial die Emna Ayadi en ik zullen geven op EuroSTAR 2025.

Zaal 5 | Karl van Heijster

Wie software ontwikkelt, leert van zijn fouten.
Wie leest over softwareontwikkeling, leert van andermans fouten.
Een lust voor lezen is een cheat code die je in staat stellen in rap tempo een betere IT-professional te worden.

Of om een sterker team te worden. Want lezen hoeft geen eenzame aangelegenheid te zijn! In deze talk praat ik je bij over de boekenclub die ik in mijn team begonnen ben en hoe deze ons heeft geholpen betere ontwikkelaars te worden, het teamgevoel te versterken en andere teams te inspireren.

Teamverbeteraars vinden in dit praatje concrete tips om zichzelf en hun collega’s naar het volgende niveau te tillen. Boekenliefhebbers zullen de zaal verlaten met een paar must reads voor op hun leeslijst!

Grand Hall | Rik Marselis

TMAP bestaat dit jaar 30 jaar!
Rik Marselis zal in een interactieve sessie met de zaal terugblikken op 30 jaar TMAP en wellicht testen wat de aanwezigen zich nog weten te herinneren…

Avondprogramma

18:30 - 22:30

Zaal 1 | Bas van Opstal

Low-code stelt teams in staat om applicaties sneller te bouwen dan traditionele ontwikkeling. Maar hoe zit het met testen? Hoe kunnen wij als testers het tempo van low-code ontwikkeling bijhouden?

Gedurende mijn verhaal deel ik mijn visie over het creëren van een efficiënte teststrategie voor applicaties gebouwd met de low-code platformen Mendix en Pega. Na een uitleg van het concept low-code en het belang van multidisciplinaire teams in low-code, leg ik uit dat platformkennis kan bijdragen aan de snelheid en efficiëntie van het testen van low-code apps. Ook demonstreer ik dat je standaard platformfunctionaliteiten zoals API's en interne tools kunt benutten om op een efficiënte manier low-code applicaties te testen.

Uiteindelijk hoop ik het publiek ervan te kunnen overtuigen dat door technische kennis te hebben van hoe een applicatie wordt gebouwd, wij als testers:
- beter kunnen samenwerken met ontwikkelaars
- de testbaarheid kunnen vergroten
- testautomatisering naar diepere niveaus kunnen verplaatsen
en zo een optimale teststrategie – inclusief automatisering - voor een applicatie kunnen creëren.

Zaal 2 | Frank van der Kuur

In de wereld van testautomatisering ontbreekt vaak het echte succes. Dit komt vaak door een te eenzijdige focus op tools en tooltraining, wat ons wegleidt van de essentie van testautomatisering. Het gaat namelijk om een perfecte balans tussen technologie, mensen, processen en organisaties. Terwijl tooltraining slechts een klein deel belicht, gaat effectieve testautomatisering over de optimale samenwerking tussen veel verschillende toepassingsgebieden.

Hoe kunnen we een toekomstbestendige architectuur creëren? Wat brengt de opkomst van AI? Hoe kunnen we AI inzetten om testautomatisering naar een hoger niveau te tillen? En hoe kunnen we teams en organisaties begeleiden naar succes?

Succes begint met de juiste kennis, maar die kennis omvat meer dan alleen een tool begrijpen. Dankzij de gerichte CTAP-opleiding en certificering hebben organisaties zoals de Belastingdienst en UWV hun testproceskennis uitgebreid met expertise in testautomatisering. In deze presentatie toon ik aan hoe dit helpt om testautomatisering beter te begrijpen en er echt controle hierover te krijgen. Hiermee stijgt de kans op succes aanzienlijk.

Zaal 3 | Suzanne Kraaij en Daniëlle Wagemakers

Why wait until the security test for testing for vulnerabilities? when you can start today, early in the development life cycle, and catch those findings yourself.

In this presentation we will introduce testers to the magical world of security testing, which really isn’t that magical. We’ll talk about how a well thought through test set can catch many security vulnerabilities long before an application is handed over to a specialized team for a penetration test.

With the help of threat modelling, using the four-question framework as guidance, you can learn how to expand your thinking towards a more security-oriented mindset. We go from use cases to abuse cases that you can put into your test cases. We will cover common vulnerabilities such as those identified in the OWASP top 10 and also touch on the unique challenges that GenAI can bring to your application.

By the end of the presentation you will have the knowledge and tools to identify and address security issues, transforming you in a key defender of your organization’s digital assets.

Zaal 4 | Martin Gijsen

Testen wordt wel eens vergeleken met wetenschap. Ze zijn beide ‘op zoek naar de waarheid.’ Er zijn inderdaad overeenkomsten, meer zelfs dan je in eerste instantie denkt. En dat heeft alles te maken met de voornaamste gemeenschappelijke factor: mensen.

Deze presentatie onderzoekt, aan de hand van de hoofdlijnen van de geschiedenis van (de filosofie van) de wetenschap, de overeenkomsten en verschillen tussen deze disciplines. Daaruit volgen diverse waardevolle inzichten in het testvak, misschien niet allemaal nieuw maar wel allemaal relevant en interessant omdat het over ‘een mens zijn’ gaat. Ze delen dus ook veel valkuilen.

Aan de orde komen onder andere:
- De Oud-griekse wetenschap (toen ‘filosofie’ geheten)
- Empirisme
- Moderne wetenschap
- Popper: falsificeerbaarheid (en ‘cognitive bias’)
- De ‘science wars’
- Het gebruik van ‘tools’
- De relatie met AI

Zaal 1 | Mykola Gurov en Joost van Wollingen

Building a test suite that is efficient, valuable and dependable is not easy. Way too often teams end up with gazillions of tests that don’t provide much confidence but rather slow any change down, or get chronically ignored.

In this session, we show how refocusing tests from the unit or e2e to the middle layer - wholistic system tests in isolation, can combine the best of both worlds: the control and predictability of the unit tests and the holistic perspective of the E2E test, into a powerful technique that allows to build test suites resilient to change.

We have successfully used this strategy for back-end and front-end projects. It allowed our teams to break the dependency on manual verification of releases, and increase the pace of delivery from weeks to hours.
We will use Playwright to demonstrate the key concepts of this technique.

Zaal 2 | Bart Knaack

Terwijl nieuwe software ontwikkelmethoden hun intreden doen, lijkt testen amper te veranderen. Is dat erg?! Nee, niet echt. In CICD is bij voorbeeld nog steeds kwaliteitsbewaking nodig en heeft testen nog steeds een belangrijke rol. Maar wel op een iets andere manier.
Bart helpt inmiddels een aantal jaren teams om testen in een CICD omgeving vorm te geven en deelt in deze presentatie zijn ervaringen op dit gebied.

Zaal 3 | Amanda van der Meer en Huib Schoots

Software is overal en de kwaliteit ervan is cruciaal voor bijna alles. We weten allemaal dat uitstekend testen essentieel is voor kwaliteitssoftware en om fouten zoals die bij CrowdStrike te voorkomen. De gevolgen van fouten kunnen aanzienlijk zijn.
In software delivery moeten we leren omgaan met de uitdagende omstandigheden en onvoorspelbare dynamiek die VUCA (volatiliteit, onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit) wordt genoemd.
Deze sessie gaat over hoe we waardevolle software kunnen creëren voor en met onze stakeholders terwijl we met deze uitdagingen omgaan. Sommige mensen denken ten onrechte dat Qaulity Engineering (QE) gewoon een nieuw en fancy woord is voor testen. Niets is minder waar. QE en testen zijn beide cruciaal voor succesvolle IT-levering omdat ze complementair zijn.
In deze presentatie bespreken we hoe beide bijdragen aan waardevolle software delivery.
Leer wat Quality Engineering is en hoe QE teams kan helpen om op verschillende manieren met kwaliteitsproblemen om te gaan.
QE gaat over het samen bouwen van waardevolle software. Deze presentatie zit vol inspiratie om actie te ondernemen en op nieuwe manieren samen te werken om geweldige software te bouwen met blije stakeholders als resultaat.

Belangrijkste leerpunten:
1. Wat is Quality Engineering? Ontdek de principes en methodes van Quality Engineering.
2. Is Quality Engineering een rol of een functie? Is Quality Engineering een hippe nieuwe term voor testen?
3. Definiëren van kwaliteitsmaatregelen: Leer over effectieve kwaliteitsmaatregelen om producten te evalueren en te verbeteren.
4. Essentiële vaardigheden: Leer welke vaardigheden handig zijn om Quality Engineering effectief toe te passen
5. Effectieve cross functional teams: Ontdek hoe je effectieve teams kunt bouwen die veel waarde leveren.

Zaal 4 | Rik Marselis en Wouter Ruigrok

Iedereen lijkt tegenwoordig overal GenAI voor te gebruiken. Maar wordt er wel bewust nagedacht over waar het mis kan gaan?
In deze presentatie nemen we je mee in 5 redenen waarom het verstandig kan zijn om geen GenAI te gebruiken in je quality engineering & test werk.

Nu kunstmatige intelligentie steeds sneller wordt geïntegreerd in ons dagelijks leven en werk, is het verleidelijk om meegezogen te worden in beloftes van efficiëntie en automatisering.
Maar in onze community van Quality Engineers en Testers gaan we GenAI niet blindelings omarmen zonder de risico’s te overwegen, toch?
In deze talk zullen Wouter en Rik, op basis van hun uitgebreide ervaring met zowel Quality Engineering & Testing, als met Generatieve AI, kritisch kijken naar de realiteit van het gebruik van GenAI en onderzoeken waarom je het in sommige gevallen juist NIET zou moeten gebruiken.
Laten we de risico’s van GenAI verkennen. Van de aanwezigheid van bias in AI-modellen tot overmatige automatisering, waarbij het gevaar dreigt dat de menselijke factor uit het besluitvormingsproces verdwijnt.
We zullen ook ingaan op het zorgwekkende fenomeen van AI-“hallucinaties” en de vele privacy- en beveiligingskwetsbaarheden die nog steeds een groot probleem vormen.
Daarnaast zullen wij laten zien op welke momenten mensen zelf ook een risicofactor vormen.
Toch gaat deze presentatie niet alleen over het vermijden van GenAI. We zullen ook de nuttige toepassingen van GenAI verkennen en hoe je het op een verstandige en veilige manier kunt gebruiken.
Tot slot zullen we met praktische voorbeelden aantonen dat quality engineers meer nodig hebben dan alleen technische kennis om het volledige potentieel van GenAI te benutten. Vaardigheden zoals kritisch denken, exploratie en nieuwsgierigheid worden essentieel bij het werken met GenAI.

Deze presentatie bevat veel elementen uit de keynote-presentatie die Wouter en Rik op 4 juni op de EuroSTAR conferentie gaan geven

Zaal 5 | Joshua Lobato de Mesquita en Sander Mol

De komst van generatieve AI heeft al veel veranderd in de wereld. De ontwikkelingen gaan hard en de eerste praktische toepassingen vinden nu hun weg naar het testvak. De belangrijkste vraag is; wat kan ik er nu echt mee? En waar moet ik dan rekening mee houden?

Sander en Joshua laten zien wat mogelijk is testvak, met AI die nu al beschikbaar is. Een testbuddy om mee te praten, een assistent die je risico’s bijhoudt of een zelfstandig testende robot. En omdat de ontwikkelingen zo snel gaan, is het belangrijk om samen te werken en veel ideeën uit te wisselen. Ook dit komt aan bod.

Laat je dus inspireren in deze presentatie vol praktische ideeën, zodat je jezelf echt voorbereid op een toekomst met AI.

Herschreven versie door AI:

De komst van generatieve AI verandert de wereld in rap tempo – en het testvak vormt daarop geen uitzondering. De ontwikkelingen gaan hard, en de eerste praktische toepassingen vinden nu hun weg naar ons vakgebied. De grote vraag is: wat kun je er nu écht mee én hoe pas je het veilig en effectief toe in jouw dagelijkse werk?

In deze presentatie nemen Sander en Joshua je mee in de mogelijkheden die AI vandaag al biedt voor testers. Denk aan een slimme testbuddy die met je meedenkt, een assistent die realtime je risico’s monitort en zelfs een zelfstandig testende robot. Ze laten zien hoe deze tools je kunnen helpen om testprocessen te optimaliseren, kwaliteit te verhogen en sneller te innoveren.

Omdat de wereld van AI continu in beweging is, is het essentieel om samen te werken en kennis te delen. Wij nodigen je uit om tijdens deze sessie actief mee te denken, ervaringen uit te wisselen en samen de uitdagingen van morgen aan te gaan.

Laat je inspireren door praktische ideeën en concrete voorbeelden, zodat je als tester écht voorbereid bent op een toekomst waarin AI een onmisbare rol speelt.

Grand Hall | Remy Gieling

Artificial Intelligence: Trends, ontwikkelingen & de toekomst van werk
Techwatcher Remy Gieling neemt je in vogelvlucht mee langs de belangrijkste trends en ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie.
Wat is AI en wat is het niet?
Wat kun je ermee?
Welke impact heeft het op onze banen?
Moeten we de komst van slimme AI vrezen of juist omarmen?
En hoe kan je tools als ChatGPT het beste inzetten?
De lezing zet je aan het denken over de bedrijven van de toekomst en jouw rol in de economie van morgen.
Event afbeeldingen