Evenementen

Thema-avond Scaling Agile

woensdag 17 januari 2018 / 18:00 - 21:00

Locatie

NBC Nieuwegein
Blokhoeve 1
3438LC Nieuwegein

Omschrijving:

Thema-avond Scaling Agile
We trappen 2018 af met een onderwerp dat we nog niet eerder expliciet aan bod hebben laten komen tijdens een thema-avond, maar waar je eigenlijk al niet meer omheen kunt: Scaling Agile. In diverse grote organisaties werken meerdere Agile-teams samen aan hetzelfde product. En hoewel Agile-teams in de basis zelfsturend zijn, vereist deze mate van samenwerking regie en afstemming. Diverse Scaling Agile frameworks geven daar invulling aan.

Tijdens deze avond heb je twee keuzemogelijkheden.

Scaling Agile - Han Duisterwinkel
Het ‘schalen van Agile’ (Scaling Agile) is iets waar steeds meer bedrijven mee te maken hebben. Met een klein aantal Agile teams succesvol software ontwikkelen is meestal al vrij snel mogelijk. Maar als het richting de 10 teams gaat dan wordt het vaak een stuk ingewikkelder en minder succesvol. Dan worden (vaak eigenlijk niet Agile) noodgrepen toegepast om uiteindelijk succesvol software te ontwikkelen.
Door het toepassen van Scaled Agile zouden er geen noodgrepen meer nodig moeten zijn om succesvol software te ontwikkelen.
In deze presentatie licht Han een aantal vormen van Scaled Agile toe, zoals LeSS en SAFe. Daarbij zal hij de link naar het testen en de kwaliteit maken. Dit zowel vanuit de theorie als vanuit ervaringen in de praktijk. Kortom, waar loop je als Agile tester tegenaan als je niet (op tijd) gaat ‘schalen’ en voorbeelden hoe kun je daar mee om gaan. Ook aspecten als hybride Agile en ketentesten (E2E) - en hoe Scaled Agile daar al dan niet een oplossing voor heeft - worden behandeld.

Scaling Agile bij APG - Edwin van Loon en Rebekka van Gent
APG is een organisatie, die pensioendiensten verleend aan 4,5 miljoen deelnemers en meer dan 40.000 werkgevers. De pensioenadministratie van de meeste van deze 4,5 miljoen vindt plaats in het Generiek Pensioenen Systeem. Dit systeem wordt onderhouden door 14 agile/scrum teams. Gezien de complexiteit van het systeem en het formele karakter van de organisatie is er voor gekozen om deze teams onder te brengen in een Scaled agile organisatie (SAFe). In de afgelopen drie jaar is Edwin als QA/Test lead betrokken geweest bij het opzetten van deze organisatie en het definiëren van de kaders t.a.v. testen. Uiteindelijk hebben we de optimale balans gevonden tussen decentrale vrijheden en centrale richtlijnen.
Samen met Rebekka, die als testers binnen APG werkt, wil hij deze ervaringen graag met je delen tijdens deze presentatie. Hierbij zullen vele praktische vraagstukken aan bod komen. Tevens zullen we stilstaan bij de organisatie rondom testen en ontstane practices op het gebied van testen, testautomatisering en QA.


Heb je zelf al ervaring opgedaan met Scaling Agile, en wil je wat meer de diepte in, schrijf je dan in voor de interactieve workshop van Derk-Jan. Hierin mag je zelf ook meedenken en wordt jouw input en inbreng op prijs gesteld.

Scaling agile – welk framework kiezen we?
Methodes als SCRUM richten zich op individuele teams. Organisaties raken meer een meer bewust dat om echte business agility te bereiken het werk van individuele teams geïntegreerd en ingebed moet worden in de business processen. De adoptie van Agile verschuift daarom naar een bredere organisatie aanpak. Organisaties die gaan scalen vragen zich af welk framework het beste past. In deze workshop vergelijken we de SAFe, Nexus en Less. We kijken gezamenlijk naar de uitdagingen die scalen met zich meebrengt. Welke advies zou jij geven als je me mag denken over de beste scaling aanpak. Doe mee als je een gevoel wilt krijgen bij wat de verschillen tussen de verschillende frameworks zijn en graag mee wilt kunnen praten als scaling bij jou organisatie op de agenda komt te staan.
De workshop wordt verzorgd door Derk-Jan de Grood en enkele van zijn collega’s.

Agenda tracks Han en Edwin:
18:00 - 19:00 Diner
19:00 - 19:50 Presentatie Han
19:50 - 20:10 Koffiepauze
20:10 - 21:00 Presentatie Edwin
21:00 - Borrel

Agenda workshop Derk-Jan:
18:00 - 19:00 Diner
19:00 - 21:00 Workshop (koffiepauze tussendoor)
21:00 - Borrel

Let op: je maakt een keuze voor de tracks of de workshop. Tussentijds wisselen is niet mogelijk.


Bent u al lid? Log dan eerst in.

Voor aanmelden als lid van een zustervereniging kun je een e-mail sturen naar evenementen@testnet.org met de volgende info: naam, adres, lidnummer zustervereniging, evenementnaam en eventueel gekozen tutorial.

De thema-avonden en evenementen zijn binnen TestNet een zeer bekend en gewaardeerd verschijnsel en de huidige ledengroei heeft zijn weerslag op de bezoekersaantallen. Zo zien we een gemiddeld aantal bezoekers van boven de honderd voor een thema-avond met uitschieters richting de tweehonderd! Elke maand is er een thema-avond.

Aanmelden is mogelijk vanaf ongeveer twee weken tevoren. Aanmelden gaat via de detailpagina van de betreffende thema-avond of het evenement.

De toegang voor leden is gratis, niet leden betalen 50 euro voor een evenement en 35 euro voor een thema-avond. Dit gaat door middel van een eenmalige machtiging. Ter plekke lid worden kan ook: 85 euro per jaar of 42,50 vanaf 1 juli.

Thema-avond of evenement gemist? Bekijk de bibliotheek voor downloads van presentaties en (soms) foto's.

Vragen over een thema-avond of evenement? Stuur een email naar Peter van Tulder (voorzitter van de evenementencommissie) via evenement@testnet.org