NieuwsMagazine

Van de redactie

Auteur: Hans van Loenhoud ● tnn@testnet.org ● @HansvanLoenhoud
Hans van Loenhoud
Een nieuwe lente en een nieuw geluid:
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,
[…],
Als ‘n jonge vogel fluitend, onbewust
Van eigen blijheid om de avondrust.
[Herman Gorter, 1889]

 
Nou ja, de lente is wel nieuw, het geluid van TestNetNieuws blijft in principe hetzelfde: een loflied van testers voor testers door testers over testen. Daarvoor zijn we tenslotte lid van TestNet, nietwaar.
Wat verandert is de manier waarop, het communicatiemiddel waarmee, dat liedje tot ons komt. Misschien dat daardoor op den duur het liedje ook wel wat anders gaat klinken.
Vroeger, in de TestNetse Middeleeuwen, kwam de TNN tot ons doordat de postbode een (niet al te dik) pak papier in de brievenbus bezorgde. Met enkele tientallen leden was dat nog wel te overzien, vooral ook omdat een flink deel van het uitvoerende werk werd uitbesteed aan bepaalde welwillende werkgevers van bepaalde handige bestuursleden. Met de vanaf een zeker moment onstuimige groei van TestNet werd dat op den duur onhoudbaar. Gelukkig waren in de tussentijd internet en pdf uitgevonden. Testers zijn altijd wel voor iets nieuws te vinden, dus de TNN-redactie schakelde over op elektronische verspreiding. Jammer voor de postbode, handig voor de redactie. In eerste instantie werd de TNN aan de leden gemaild; doordat de omvang, zowel van het aantal leden als van het aantal pagina’s, verder toenam kwamen we uiteindelijk uit op het huidige concept van een gemailde link naar een plek op de TestNet website, waar de TNN kan worden gedownload.
Dat gaat met ingang van heden veranderen, althans voor een deel.
De ‘oude, vertrouwde’ TNN-pdf blijft vooralsnog bestaan als TNN Special, die twee keer per jaar verschijnt met een directe koppeling naar het voorjaars- en het najaarsevenement. Het wordt het platform waar sprekers hun vakinhoudelijke boodschap kunnen doorgeven aan testers die hun lezing niet kunnen bijwonen en waar inzenders die het podium net niet haalden alsnog hun verhaal kunnen vertellen.
Van nu af aan is er méér: de TNN Weekly, waarvan je nu de eerste aflevering leest. Iedere week een nieuw testverhaal, de ene keer testvakinhoudelijk, de andere keer iets over TestNet als vereniging, of een persoonlijke testbelevenis van een TestNetter. Met bekende columnisten, vertrouwde rubrieken, baanbrekende innovaties, …
De oude manier van TestNet Nieuws maken vonden we de laatste tijd toch wel erg waterfall: thema bedenken, sprekers zoeken, artikelen redigeren, TNN samenstellen, pdf maken en de go-live op een gepland release-moment. Als je maar vier keer per jaar verschijnt, is de term ‘nieuws’ misschien wat eufemistisch. Het was ook eigenlijk eenrichtingsverkeer, in de praktijk kregen we zelden een reactie op de TNN. En verder leidt het productieproces tot piekbelasting voor de redactie: twee maanden nauwelijks iets te doen en dan je een maand lang uit de naad werken. Dat moet anders kunnen, dachten we. En dus gaat TestNetNieuws voortaan op de Agile toer: korte sprints met iedere week een nieuw artikel.
Het TNN Manifesto:

  • TestNetters en interacties, eerder dan processen en deadlines.
  • Stukjes die gelezen worden, eerder dan verantwoorde dikke pillen.
  • Samenwerking met lezers, eerder dan spreekbuis van gevestigde auteurs.
  • Omgaan met verandering, eerder dan vasthouden aan bewezen thema’s.

Met een Agile aanpak weet je van tevoren nooit precies, wanneer je waar uitkomt, dus dat weten wij als redactie ook niet. Wij weten wel waar we naar toe willen: naar een (inter)actief, druk gebruikt en hoog gewaardeerd communicatieplatform waar TestNetters alles wat ons in ons testend bestaand bezighoudt, kunnen delen. Dat we in de komende tijd dingen anders gaan doen, de opzet aanpassen, de aanpak bijstellen, dat zit er dik in, dat hoort erbij. Voor ons is het één groot experiment, één bètatest in productie. Of die test gaat slagen en hoe het resultaat er uiteindelijk uit komt te zien, hangt voor een klein deel af van de redactie en voor een heel groot deel van jou, lezer.
Help mee om van de nieuwe TNN een succes te maken: Lees! Geef commentaar! Stuur in!
Heb je altijd al een column in een testblad willen hebben? Grijp je kans.
Ben je een getalenteerd cartoonist en zoek je een groot publiek? Waar wacht je op?!
Heb je iets leuks, nieuws, interessants, verrassends meegemaakt in je huidige testopdracht? Deel het met duizenden collega’s.
tnn@testnet.org kijkt – week in, week uit – vol verwachting uit naar jouw bijdrage!
 

2 reacties

  1. Veel succes met dit mooie initiatief dat VAN ons en VOOR ons testers is. Hoop dat de bijdragen niet zo lang worden als Herman Gorter’s gedicht ‘Mei’ waaruit je citeert. Uiteindelijk blijven er toch maar een paar regels hangen… ;-). Testnet leden als consument en producent. Heerlijk! Ik kijk er naar uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *