NieuwsMagazine

Van de redactie: nieuwe TestNetNieuws Magazine gepubliceerd!

Auteur: Rob van Steenbergen ● redactie@testnet.org
25062013 foto Robvs2
Vaak hoor je over nieuwe zaken in een vakgebied als opmerking: ‘Oude wijn in nieuwe zakken’. De zaken zijn anders gepresenteerd, maar niet wezenlijk veranderd. Voor veel trends en innovaties in de IT lijkt dit inderdaad zo. ‘Agile deden wij twintig jaar geleden al, maar we noemden het niet zo’, is een opmerking die nog wel eens valt. Wat is twintig jaar nu eenmaal? Een korte periode waar, als je er relatief op terugkijkt, erg veel veranderd is.
Testen is volledig in de belangstelling, in teams werken op een iteratieve manier is bepalend voor een overgroot deel van de IT, het internet als medium is niet meer weg te denken en daardoor is de techniek ook aardig veranderd om software te bouwen en te onderhouden. Het is goed dat veel zaken al eens eerder zijn uitgevonden en nu ‘opnieuw worden uitgevonden’, progressie zit niet alleen in nieuwe uitvindingen. Ik denk dat de kracht zit in het verbeteren van bestaande ideeën, zodat we het geleerde uit het verleden kunnen gebruiken. Fouten uit het verleden hoeven niet opnieuw gemaakt te worden. ‘Het wiel opnieuw uitvinden’ kan goed zijn als je maar goed onderzoekt hoe het wiel in het verleden is uitgevonden.
Daar zit een verschil tussen amateuristisch en professioneel werken. De professional kent de geschiedenis van zijn vakgebied en kan daar op voortborduren. Vroeger had je ‘testers’. Tegenwoordig heb je bijvoorbeeld ook security-, usability-, performance- en testautomatisering specialisten die het vakgebied verbreden. Niet al deze specialisten komen uit de testwereld, maar komen uit gebieden als marketing, beveiliging of zijn programmeurs. Interessante gebieden om naar te kijken vanuit het beroep van ‘functionele’ tester. Wellicht dat deze uitbreidingen op het vakgebied je wel meer liggen dan je nu doet. Het begint bij verbreden, maar wellicht is het nog interessanter om je te verdiepen en te specialiseren?
In dit magazine een voorproefje op het voorjaarsevenement waar je (alweer!) een overzicht krijgt van de veelzijdigheid van ons geweldige vakgebied. Veel leesplezier en tot ziens op het voorjaarsevenement!
Download het voorjaarsnummer op de TestNet homepage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *