NieuwsMagazine

Van de redactie

Auteur: Hans van Loenhoud ● tnn@testnet.org ● @HansvanLoenhoud
KomkommerHet is komkommertijd, dus het aanbod van artikelen voor TestNetNieuws lijkt tijdelijk wat opgedroogd. Ook testers gaan wel eens op vakantie, nietwaar. Dat geeft me als hoofdredacteur eindelijk weer eens wat zendtijd, dus mij hoor je niet klagen.
Het is alweer ruim vier maanden geleden dat we begonnen met de TestNetNieuws Weekly. Dat was nieuw, dus een hele gok voor ons als redactie.
We stelden ons bij dit communicatiekanaal twee vragen:
(a) krijgen we voldoende auteurs bij elkaar en
(b) komen er genoeg lezers op af?
Als tester weten we natuurlijk allemaal dat deze requirements niet SMART zijn, want hoeveel auteurs is voldoende en hoeveel lezers genoeg?
Toch durf ik beide vragen volmondig met ‘ja’ te beantwoorden.
Om met de eerste vraag te beginnen: we hebben tot nu toe iedere week met een artikel kunnen vullen, nooit hebben we daarvoor een kunstgreep hoeven toe te passen. Zelfs deze komkommer had moeiteloos kunnen worden vervangen door een inhoudelijk stukje, maar ja, ik wilde zelf ook weer eens een boodschap ventileren.
In totaal hebben we sinds april 20 artikelen gepubliceerd. Wat ik leuk vond in het aanbod is de variatie: van luchtig tot serieus, van verenigingsnieuws tot vakinhoudelijke stukken. Opvallend was dat relatief veel artikelen zich afspelen aan de randen van ons testvak, waardoor zaken onder de aandacht komen die je normaal niet zo vaak tegenkomt.
De tweede vraag, over het aantal lezers, kan ik – dankzij Google Analytics – aardig met metrics onderbouwen. We hebben in de afgelopen maanden ruim 1700 unieke bezoekers gehad, die in 2500 bezoeken bijna 4500 pagina’s hebben bekeken, en daarbij gemiddeld ongeveer 2 minuten op de site verbleven. Een nieuw artikel trekt op de dag van verschijnen meestal een stuk of 100 bezoekers, met uitschieters van meer dan 250 bezoekers.

BezoekenEen van de zaken waar wij vooraf over twijfelden was de optie om een reactiemogelijkheid aan de artikelen toe te voegen. Enerzijds vroegen we ons af of daar wel gebruik van zou worden gemaakt en anderzijds of daar niet misbruik van kon worden gemaakt. Mijn ervaringen tot nu toe zijn positief. Gemiddeld heeft ieder artikel 2 commentaren opgeleverd en misbruik (bijvoorbeeld schaamteloze reclame of kwetsende scheldpartijen) is niet voorgekomen. Het meeste commentaar betreft, naar ik meen, complimenten aan en instemming met de auteur, en soms ook inhoudelijke discussie. Dus die commentaren, die houden we er gewoon in. Er komt af en toe ook SPAM binnen, maar gelukkig houdt een filter dat allemaal keurig tegen.

Samenvattend: jullie hoofdredacteur is een tevreden mens. En hopelijk zijn jullie, lezers en auteurs, dat ook. Het onderling contact tussen testers bevorderen is een van de hoofddoelen van TestNet en de TestNetNieuws Weekly blijkt daar een nuttige rol in te vervullen.
Mijn oproep aan jullie: blijf ons tevreden houden! Bestook ons spontaan met een overvloed aan artikelen, dik of dun, diepgaand of grappig, theoretisch of recht uit de praktijk. Zolang het maar oprecht over testen gaat is het waard om gepubliceerd en gelezen te worden.
De andere kant van de medaille: blijf lezen wat onze medetesters je voorschotelen. En blijf daar niet passief onder: reageer, geef commentaar, discussieer. Soft skills zijn de belangrijkste vaardigheden van de tester; goed communiceren is voor ons allemaal een key succesfactor. Dat kun je hier laten zien, oefenen, uitbouwen. Ik zeg ‘doen’!
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *