NieuwsMagazine

Thema-avond Mindmapping voor testers

Auteur: Willem van Strik ● willem.van.strik@dop.nu
Willem van Strik
Op 18 september werd in Heerenveen een thema-avond met als onderwerp ‘Mindmap voor Testers’ gehouden. Het onderwerp is niet nieuw voor TestNet, maar de invulling van deze avond was toch weer anders dan eerdere mindmapavonden. Daardoor was deze ook voor degenen die de eerdere avond hadden bijgewoond interessant.
Huib Schoots en Jean-Paul Varwijk begonnen met een korte schets van de mindmaptechniek: waarom is ze ontwikkeld, wat kan je ermee, en wat houdt het in grote lijnen in? Daarna hebben we geoefend met het zelf maken van een mindmap, met als opdracht ‘Wie ben je?’. Twee uitwerkingen werden hieruit kort besproken en dat leverde heel aardige discussies op. Bijvoorbeeld waarom een plaatje voor de één prima werkt en voor een ander nietszeggend is.
Na de koffiepauze werden eerst diverse programma’s om mindmaps te maken besproken, plus de pro’s en contra’s daarvan. Is een mindmap uit de computer nog jouw mindmap?
Na al dit inleidende materiaal dan de grote vraag: wat kan je met een mindmap in ons testvak? Huib en Jean-Paul hadden praktijkvoorbeelden te over, eigenlijk zelfs teveel, want de tijd ontbrak om ze echt te bespreken. Maar een mindmap kan dienen om een project in kaart te brengen, je testplan richting te geven of kan zelfs je hele testplan vormen.
Met dat laatste gingen we dan ook aan de slag; de tweede opdracht was om een mindmap te maken van je huidige project of van het aangeleverde voorbeeldproject: de teststrategie, het testplan, de testgevallen, of bijvoorbeeld de testcoverage.
mindmapping_tnta
Na het bespreken van een paar van de uitwerkingen volgden in vogelvlucht nog allerlei andere voorbeelden waarvoor je mindmaps kan gebruiken. Nuttig om nog eens na te kijken in de presentatie, die online staat op de website.
Al met al een goed gevulde avond, die voor de ruim dertig aanwezigen heel informatief was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *